Gamle årganger: Chateau Musar har hundretusenvis av  flasker vin på lager Foto: Svein Lindin

Libanesiske dråper

Vinlegenden Musar får selskap av seriøse utfordrere.

Av små vinland i verden må Libanon stille sterkt. Med et areal tilsvarende Stor-Oslo og en årsproduksjon av syv millioner liter i året blir Libanon å regne som en dråpe i vinhavet.

Selv om Libanon er et av de første stedene i verden man dyrket vin, er den moderne historien av vinbransjen ikke gammel. Så sent som i 1990 var det kun produsentene Châteaux Ksara, Kefraya, Domaine des Tourelles, Nakad og Château Musar tilstede. Utviklingen frem i dag med det politiske ustabiliteten har vært enestående. Libanon har i dag over 40 vinprodusenter og eksporten er liten, men det er noen som hevder seg internasjonalt og lengst fremme ligger det mest prestisjefylte vinslottet i hele Midtøsten - Chateau Musar.

Vann til vin

Libanon overgår de fleste vinland på tradisjoner. Libanon har lenge vært et vinproduserende land der rester etter vinplanter så gamle som 5000 år har blitt oppdaget. Templet Pantheon til vinguden Bacchus-Dionysos ligger også i Libanon som noen hevder kan være stedet der Jesus utførte miraklet med å gjøre vann til vin. Libanon er etter tradisjonen ett av de femten land som også refereres til som menneskehetens vugge.

23 km utenfor Beirut: Chateau Musar ligger idyllisk til ved middelhavet Foto: Svein Lindin

Optimale forhold

Libanon ligger i kystlinjen i vest mot Middelhavet. Landet grenser til Syria i nord og øst og mot Israel i sør. Vingårdene er spredt over hele landet, men det mest kjente vinområdet er Bekaa-dalen. Bekaa-dalen ligger cirka 1.000 meter over havet og har det optimale klima for dyrking av druer. Med over 3.200 soltimer i året er de svale nettene og høyden en viktig faktor for kvaliteten. Gradestokken kryper lett opp mot 32+ grader midt på dagen og er nede på 15 grader om natten. Den store forskjellen i temperatur gir en forlenget vekstsesong som i kombinasjon med høyden gir druene og dermed vinen en stor smakrikdom og en uvanlig frisk syrlighet.

Ledestjernen: Chateau Musar ikonske vinskilt i Bekaadalen Foto: Svein Lindin

Vinstjernen

Det hersker ingen tvil om at Chateau Musar er stjernen på laget i Libanon. Det ble grunnlagt i 1930 i ly av dårlige tider i Europa av forretningsmannen Gaston Hochar. Han var en stolt libaneser som mente at også Libanon kunne dyrke gode viner. Med hjelp av sin gode venn major Ronald Barton fra Château Langoa-Barton i Bordeaux, som var utplassert i Libanon under andre verdenskrig, kom mer kunnskap om å lage gode viner frem. Den store suksessen hos Château Musar kom med hans sønn Serge Hochar.

Vinlegenden Musar

Serge Hochar, som dessverre gikk bort i 2014, overtok som vinmaker etter sin far i 1959 og satte sitt umiskjennelige preg på omgivelser og viner. Noe av det første han gjorde var å fjerne seg fra farens tilnærming til å lage vin som hele tiden ble sammenlignet med Bordeaux. Gjennom sytten årganger perfeksjonerte han sin filosofi og blandinger og følte seg ferdig definert i 1977. Det store gjennombruddet for Château Musar kom under Bristol Wine Fair i 1979, der Château Musar 1967 ble kåret til årets oppdagelse av den kjente engelske vinskribenten Michael Broadbent. En vinlegende ble skapt den dagen sies det, men anerkjennelsen løftet også frem Libanon som vinland i tiårene fremover.

Utfordrere er seriøst gode

Selv om Château Musar dominerer i det norske markedet med utvalg og årganger er det dukket flere gode produsenter på Vinmonopolet de senere årene. Vi har plukket ut noen av våre vinfavoritter fra det historiske rike landet. Fellesnevneren ved siden av å være gode kjøp er at vinene gir en iboende syrlighet som gjør dem matvennlige, spesielt til lammeretter av ulike slag. Château Musar har fått seriøse utfordrere i Norge.

Smakerommet:


Ch. Musar 2002

Lys rød farge med brunlig kant. Ceder, sopp og røde bær på duft og smak. Moden velutviklet vin med lang ettersmak.
Passer til: Storvilt, lam.

Pris: 449,90 kr (bestilling)

Varenr: 3510601 Importør: Autentico

Poeng: 90

Ch. Ksara 2015

Middels rød farge. Solbær,plomme og varme kryddertoner på duft og smak. Fin konsentrasjon og lang ettersmak. Passer til: Storfe, lam.

Pris: 279,90 kr (bestilling)

Varenr: 2294901

Importør: Vinetum

Poeng: 88

Clos du Phoenix Ch. Syrah 2014

 Dyp rød farge. Krydder, sorte bær og vegetale toner på duft og smak. Fyldig og smaksrik med lang ettersmak
Passer til: Lam.

Pris: 249,90 kr (bestilling)

Varenr: 11188901

Importør: Vinhuset NOFRA Poeng: 89

Hochar Père et Fils 2016

Middels rød farge. Solbær, blyantspiss og paprika på duft og smak. Konsentrert vin med flott syrlighet i ettersmaken.
Passer til: Storfe, lam.

Pris: 279,90 kr (bestilling)

Varenr: 3186801

Importør: Autentico Poeng: 89

Ch. Kefraya 2008

 Middels rød farge. Utviklet. Krydder, røde bær og anis på duft og smak. Fyldig, konsentrert vin med flott syrlighet og lengde i ettersmaken,
Passer til: Lam.

Pris: 329,90 kr (bestilling)

Varenr: 10435301

Importør: Winemarket Poeng: 90

Dom. des Tourelles Marquis des Beys 2013

 Middels rød farge. Konsentrert. Mørke bær, solbær, krydder og anis på duft og smak. Fyldig og rikt anslag med flott syrlighet og lang ettersmak.
Passer til: Storvilt, lam.

Pris: 339,90 kr (bestilling)

Varenr: 8302001

Importør: Symposium Wines Poeng: 91

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.