+ mer
Mange tonn: Over 180.000 tonn med skrei ble fisket i 2019 Foto: Norsk sjømatråd

Det hvite gullet og dens beste viner

Skreisesongen er igang. Vi har plukket ut seks flotte viner til årets måltid.

En av høydepunktene for matglade nordmenn er når skreien ankommer matbordet. Årets sesong har såvidt startet og ender i midten av mars.

Anene til lofotfisket spores etter alt å dømme tilbake til vikingtiden og betegnes som en av de mest særnorske matbegivenhetene som finnes i Norge. Det årlige skreifisket er også opphavet til Norges eldste eksportprodukt. Ifølge Norges sjømatråd ble det i 2019 fisket 160.000 tonn fersk torsk, mens godt over 6500 tonn ble eksportert som hel, fersk skrei direkte til butikker, restauranter og fiskemarkeder i utlandet.

Fra sør til nord

Skreiens gyteområde er hovedsakelig i Lofoten, men strekker seg helt ved Haugesund i sør til Sørøya i Finnmark i nord. Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr fisk som skrider eller vandrer, men det var først i 1864 Georg Ossian Sars oppdaget at skreien var pelagisk gytende og ikke bentisk, slik som laks. Ingen vet dermed helt eksakt når man ble klar over torskens gytemønster, men det er et faktum at når skreien trekker inn til Lofoten for å gyte tidlig på året, da starter lofotfisket.

Vinene som passer

Skreien i seg selv har rene, sublime havsmaker med preg av grunnsmaken umami. En smak som gjerne tørker ut vinens fruktighet og oppleves som metallisk i munnen. Spesielt om man velger en yngre vin som er fatgjæret og lagret på eikefat. Problemet er at svært mange viner har akkurat disse egenskapene, så man må finne en omforent løsning. Løsningen til en god vinmatch er å velge en fet og rik saus. Det klassiske er sandefjordsmør, men prøv gjerne hollandaise eller beurre blanc. Et annet velfungerende tilbehør er sopprisotto med en liten dose saltet smør i.

Det er ikke så mye smaksretning i en torsk, selv ikke en skrei. Både rødvin og hvit kan passe fint til skrei, men det er tilbehøret som setter smak på torskeretten og det er også avgjørende for drikkevalget. Nøkkelen er å velge viner med naturlig friskhet og lite drue- eller fattanniner.

Rødvin passer, men hvit burgunder er best

Skrei og vin er ofte blitt koplet sammen med rødvin i Norge. Historien forteller oss at på 1700- og 1800-tallet var torsk og skrei alltid på menyen i de finere kretser av "det gode borgerskap" hos kjøpmenn og skipsredere. Kun den beste drikke var godt nok og den gang var dette ensbetydende med Bordeaux.

Tilgangen på moden (lite tanniner) og moderat priset Bordeaux tilhører fortiden og for tiden har vi funnet våre skreifavoritter fra Burgund i Frankrike. På rødvins siden er det lette, delikate viner fra Beaujolais og på hvitvinsiden unge, friske hvitviner med moderat fatpreg fra hele Burgund. Gjerne servert i store glass for å dempe tanninfølelsen og forsterke fruktighet og syrligheten.

Måltidet som dorsker 

Det er på sin plass først som sist å opplyse om nødvendigheten for en hvil etter et herremåltid med skrei. Dorskheten eller trøttheten mange føler etter et godt møljemåltid kommer fra aminosyren tryptohan som man finner i torskekjøtt.

Smakerommet:


Dom. Roux Bourgogne Chardonnay Les Murelles 2018

Lys gulgrønn farge. Gul eple, sitrus og smørtoner på duft og smak. Ung fruktighet med god konsentrasjon i ettersmaken.
Pris: 219,90 kr (bestilling) 

Varenr: 7871401

Poeng: 87 Importør:
Palmer Fine Wine


Chavy-Chouet Bourgogne Les Femelottes 2018
Lys gulgrønn farge. Eple, gul frukt og smørtoner på duft og smak. Fyldig fruktdrevet vin med flott syrlighet og moderat fatpreg.
Pris: 209,90 kr (bestilling) 

Varenr: 3975301

Poeng: 88 Importør:
Hans A.Flaaten Vins Fins


Carillon Bourgogne Chardonnay 2018
Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og nøtt/smør på duft og smak. Ung fruktdrevet med fin fylde og balansert ettersmak.
Pris: 259,90 kr (basis)

Varenr: 457501

Poeng: 87 Importør:
Hans A.Flaaten Vins Fins


Guy Breton Cuvée Marylou Beaujolais Village 2018
Lys blålilla farge. Fruktig aromabilde med jordbær, røde bær mineraler og markant syrlighet. Lang syrlig avslutning.
Passer til: Lyst kjøtt. 

Pris: 209,90 kr (bestilling)

Varenr: 7771701
Poeng: 87
Importør: Blend Wines


Fessy Fleurie 2018
Lys blålilla farge. Floral, røde bær, jordbær på duft og smak. Leskende, fruktdrevet stil med flott konsentrasjon og lengde.
Pris: 239,90 kr (bestilling) 

Varenr: 11251501

Poeng: 88 Importør:
Chaeos Wine & Spirits


Jean Paul Brun Fleurie 2018
Lys blålilla farge. Bringebær, markjordbær og kirsebær på nese duft og smak. Frisk bærfruktighet og balansert syrlighet. Avkjøl og luft vinen gjerne.
Pris: 279,90 kr (bestilling) 

Varenr: 1097801

Poeng: 91 

Importør: Autentico

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig. 

 

Premium
Vin