Vinøs ildsjeler: 500 timer i kø for å kjøpe vin fra dette svalrommet på Aker Brygge Foto: Svein Vinofil Lindin

Den store Burgund-dagen

På feltseng utenfor polet i tre uker.  Det skorter ikke på innsatsen for de edle dråpene.

Årets store vinøse høydepunkt er utvilsomt lanseringen over temaet Burgund 6.februar på spesialpolene. Over 32.000 flasker viner er kjøpt inn og er fordelt på 477 viner (varelinjer). Det betyr bare en ting. Det er små kvanta fra hver produsent. Slippet lanserer i all hovedsak rødvin med 314 varelinjer og 263 hvitviner. Andelen premier cru- og grand cru-kvaliteter er på 376 varelinjer, så det er duket for en festdag førstkommende torsdag. Prisnivået spenner vidt, men dette er vinslippet som man først som sist må akseptere at svir på lommeboken.

Over 500 timer i kø 

De første har allerede begynt på festen. De ivrigste har allerede ligget utenfor spesialpolet på Aker Brygge i 14 dager. Trygt plassert med kølapp, feltseng og sovepose vil de tilbringe over 500 timer for å kjøpe noen flasker vin. I uken som venter tiltar køen og de siste dagene er det en hard kjerne av vinsamlere, restauratører og vinspekulanter som hutrer seg gjennom februar natten. De 15 flaskene med La Tache fra Domaine de la Romanée-Conti til 14.999 kroner flasken er blitt mer et investeringsobjekt enn at vinen faktisk brukes til sitt opprinnelig formål.

Høyst beklagelig utvikling 

Den dramatiske prisutviklingen for vinene fra Burgund de senere årene skyldes mange år med sviktende avlinger og lav produksjon. Kombinert med et marked hvor etterspørselen har overskredet produksjonen. Dessverre så har den sjenerøse avlingen for både rødt og hvitt av 2017-årgangen ikke bidratt til at prisene har gått ned. Mange produsenter har slitt med å betjene lånene sine og den romslige avlingen kan være med å rette opp en skrantende økonomi og forhåpentligvis bidra til å blidgjøre bankene og finansinstitusjonene i regionen.

Toppsjiktet av produsenter i Burgund har fått et beklagelig utviklingstrekk ifølge produktsjefene Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng i Vinmonopolet. 

Vinmonopolet på Aker Brygge lanserer vin fra Loire / Loiredalen 2014 og 2015 Foto: Eivind Yggeseth

– Vinene er blitt ekstremt dyre og prisene bare fortsetter å stige i pris. Produsentene har for lengst distansert seg fra kjøpeevnen til alle Burgund-kunder, utenom de aller mest velstående.

De hvite ble favorittene

Under smakingen for pressen onsdag denne uken ble 74 viner presentert. Vinene presenterte seg med forståelsen at 2017-årgangen er mer presise i uttrykket enn 2015- og 2016-årgangen. Syrligheten er noe mer moderat og hovedinntrykket er at det er en svært god balanse mellom bærfrukt, syrlighet, konsentrasjon og tanniner. På den røde siden er vinene preget av presis frukt med bra syrlighet, moderate alkoholnivåer og moden tanninstruktur. Generelt vil de røde vinene drikke godt tidlig og de vil ha et lagringsvindu på minst 10-15 år, som er normalt for årgangstyper som 2017.

Våre favoritter lå på den hvite siden av pressesmakingen. Med konsentrert fruktighet og moderat alkoholnivå imponerer hvitvinene stort. Vinene kombinerer en åpen, detaljert og presis frukt med god fylde og 2017 er en av de beste hvite burgunderårgangene vi har sett på lang tid. Vinenes vil lagre flott langt utover en tidshorisont på 10-15 år.

« 15% feil i vinene under pressesmakingen - Det er en skandale og uforståelig at ikke produsentene tar korkfeil mer på alvor. »
Master of Wine og redaktør i Vinforum Arne Ronold

Full returrett i 5 år

Om du skulle være uheldig å kjøpe en korket vin kan det reklameres innen fem år etter kjøp.  Nettsidene til Vinmonopolet oppfordrer til at det må være vin igjen i flasken slik polets ansatte kan undersøke den. Reklamasjonen må også skje innen rimelig tid etter at varen ble åpnet.

Våre anbefalinger

Vi legger vekk anbefalingen av toppvinene denne gangen og anbefaler en knippe viner der kvalitet og pris samt antall tilgjengelige flasker er avgjørende. 

Smakerommet


Hvite

Chassagne-Montrachet Morgeot 2017 Dom. Blain-Gagnard

Varenr: 11620901 Middels grønngul farge. Smørtoner, gul frukt og mineraler på duft og smak. Konsentrert flott ettersmak Pris: 705,40 krPoeng: 92 Importør: MGS

Chassagne-Montrachet Morgeot 2017

Varenr: 11620901 Dom. Blain-GagnardMiddels grønngul farge. Smørtoner, gul frukt og mineraler på duft og smak. Konsentrert flott ettersmak Pris: 705,40 krPoeng: 92 Importør: MGS

Moine Bourgogne 2017

Varenr: 11630601  Middels gulgrønn farge. Gul frukt, smørtoner og eple, sitrus på duft og smak. Syrlig og flott. 300 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 500 kr Poeng: 89
Importør: Winetailor as

Givry Crausot 2017

Varenr: 11634801 Middels gulgrønn farge. Mineralsk, konsentrert med eple , sitrus og smørtoner på duft og smak. Rik stil. Lang ettersmak. Noe fattoner. 60 flasker tilgjengelig i Norge. Pris: 435,70 kr

Poeng: 93 Importør: Nafstad

Pouilly-Fuisse Clos des Quarts 2017

Varenr: 11623801  Middels gulgrønn farge. Mineralsk, gul eple og sitrus på duft og smak. Sval fruktighet og flott syrlig ettersmak med fattoner. 120 flasker tilgjengelig i Norge. Pris: 548,70 kr
Poeng: 91 Importør: Moestue

Pouilly-Fuisse Vieilles Vignes 2018 Meurgey-Croses

Varenr: 11614301Middels gulgrønn farge. Smørtoner, gul frukt og eple på duft og smak. Mineralsk flott ettersmak. 240 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 329 kr Poeng: 89
Importør: LaMarc Wines

Røde

Ladoix Buis 2017

Varenr: 11613501 Leskende med røde bær, markjordbær og mineraler på duft og smak. Lett og fruktdrevet men veldig konsentrertPris: 439 kr Poeng: 88Importør: eWine

Chorey-les-Beaune 2017

Varenr: 11596301 
Middels rød farge. Røde bær, jordbær på duft oh smak. Leskende sval fruktighet og flott lang syrlighet med fruktdrevet stil Pris: 407,90 kr

Poeng: 89 Importør: Servco

Pommard Rugiens 2017

Varenr: 11614801 Middels rød farge. Modne røde bær og bringebær på duft og smak. Flott syrlighet og konsentrert fruktighet. Lang ettersmak. 96 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 870,80 kr Poeng: 93
Importør: LaMarc Wines

Volnay Brouillards 2017

Varenr: 11595001 Middels blålilla farge. Urter, røde bær og sval fruktighet på duft og smak. Lang flott ettersmak. 96 flasker tilgjengelig i Norge. Pris: 633,90 krPoeng: 89 Importør: Garage d'Or

Volnay Grand Poisots 2017

Varenr: 6908101 Middels blålilla farge. Røde bær, urter og svale kryddertoner på duft og smak. Ren og elegant vin med flott konsentrert ettersmak. 120 flasker tilgjengelig i Norge. Pris: 499,90 krPoeng: 90 Importør: Winetailor as

Smakerommet:  Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin er fast ansatt som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig.  I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

 
Vinmonopolet på Aker Brygge lanserer vin fra Loire / Loiredalen 2014 og 2015 Foto: Eivind Yggeseth