Dyreste redskapskjul i Chablis:   En hektar vinmark koster 10 millioner kroner og mer Foto: Svein Vinofil Lindin

Drikkes Chablis for tidlig?

Vinene fra Chablis er i verdensklasse. Men de nytes for tidlig.

I likhet med mange vinområder i nordlige del av Sentral-Europa kan Chablis takke et kjølige klima for sin suksess.  Vinene fra Chablis  fikk en naturlig syrlighet som løftet kvalitet opp og frem som en av verdens beste matviner.  Nå er fremtiden klimautsatt.  En annen utfordring er at Chablis drikkes for tidlig. 

Mer dårlig vær: Dyrere viner

De senere årene har værsystemene blitt større. Større områder enn noen gang blir utsatt for hagl og frost. Resultatet er mindre avlinger, og dermed går prisene i været. 

Hagl store som tennisballer ødelegger vinstokkene og i noen tilfeller i slik grad at de må replantes. Mot frosten kunne man tidligere spre tusenvis av oppfyrte oljeovner i vinmarkene for å forhindre frostangrep. Et annet kjent sikringstiltak er vanningsanlegg hvor vann sprayes over druestokkene og isolerer knoppene i en kapsel av is. Men til tross for slike utfordringer produserer Chablis hvitviner som rangeres blant de aller beste i verden. 2019-årgangen var første årgang som leverte normal avling etter mange år med store klimautfordringer.  

Klassiker som drikkes for ung

Vinklassikeren Chablis er på sitt beste om vinene får tid og ikke drikkes umiddelbart. - Hva jeg bare kjøper og drikker? sa kursdeltakeren nylig før vi igjen tok frem temaet drikkemoden vin og fordelene det har. Altfor få smaker moden Chablis lengre og grunnen er like enkelt som i mange andre vinområder, det er ikke lett å oppdrive moden og lagret Chablis. Alt selges, drikkes, inklusive det aller beste altfor tidlig. 

Drikk senere

Lar du det gå 7 til 10 år fra innkjøp før du åpner Grand cru og Premier Cru vinene garanterer vi en annen opplevelse av vinene. Spesielt om du kombinerer opplevelsen med gode vinglass og riktig mat.  De enklere og unge Chablisene ( Petit Chablis og Chablis ) med sine delikate og friske fruktaromaer er på sitt beste når de drikkes unge opptil to år etter tapping.

En del av Burgund: Chablis

På kartet ligger Chablis som en øy for seg selv og utgjør en del av Burgunds to store klassiske hvitvinsområder og området betegnes gjerne lokalt for ”Gullporten” 

Fakta Chablis : Sommer og sol betyr økt salg

417.437 liter Chablis ble solgt på Vinmonopolet i 2019 fordelt over 326 ulike viner. Den lille nedgangen fra 2018 ( -1,9 %) skyldes trolig at sommereren var en eksepsjonelt lang, varm og fin, hvor det ble satt rekorder for salg av hvitvin, musserende og rosévin.

Vinmonopolet
Like utenfor byen Chablis:   De beste vinmarkene med Premier og Grand Cru status Foto: Svein Vinofil Lindin

Fra det enkle til det komplekse

Chablis består av fire kvaliteter eller såkalte appellasjoner: Petit Chablis som i hovedsak er på flatene. Jordsmonnet der består av Portland-kalkstein. Chablis, som ligger på de slake åsryggene. Chablis Premier Cru, som ligger på åsryggene mot sør-vest eller sør-øst. og Chablis Grand Cru, som ligger opp langs åsryggen på høyre side av byen og elven Serein der de fleste vinmarkene heller mot sør-vest. 

De siste tre appellasjonene har jordsmonn som består av Kimmeridge-holdig kalkstein. Dette jordsmonnet har god drenering. Det medfører at drueplantens røtter går langt ned i jorden. Da opptar planten mer mineraler. Det gir en mer kompleks vin. Dreneringen er derfor spesielt god på Premier Cru og Grand Cru vinmarkene. Derfor blir de vinene mest mineralholdige og komplekse, og også mer lagringsdyktige.

Smaken av hav

I juratiden (150-200 millioner år siden) var det hav over Chablis-landskapet. Den gang fantes det mengder av ulike skalldyr, spesielt en liten type østers. Det finnes spesielt mye av disse fossile østersskjellene i Grand Cru og Premier Cru-vinmarkene. Kimmeridge jordsmonnet er lett og porøst og gir god drenering. 

Vinstokkens røtter trenger seg lett langt ned i jordsmonnet hvor den finner stabile mengder vann og ernæring i de rike lagene med mineral- og leireforekomster. Ikke noe annet sted i vinlandet Frankrike preger jordsmonnskarakteren vinen med større kraft og intensitet enn i Chablis. Distriktet dekker totalt et areal på rundt 4850 hektar, beplantet med Chardonnay-druer – den eneste tillatte drue til Chablis. Lokalt kalles druen Beaunois.

Nøkkelelementer i Chablis: Chardonnay og Kimmerridge Foto: Svein Vinofil Lindin

Smakerommet:

Defaix Chablis 1. Cru Les Lys 2004

Middels gulgrønn farge. Kalk,smør og eple på smak og duft. Fet fyldig smak med lang utviklet ettersmak. Server i store glass. Perfekt til grillet hummer
Passer til: Skalldyr.

Pris: 369,90 kr (bestilling) Poeng: 89
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 3232401

Brocard Grand Cru Les Clos 2016

 Middels gulgrønn farge. Eple, sitrus og østers på duft og smak. Fyldig og konsentrert smak med balansert syrlighet og utpreget mineralsk avslutning.
Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 599,90 kr (bestilling) Poeng: 91
Importør: Einar A Engelstad

Varenr: 1214801

Benjamin Laroche La Manufacture Chablis 2016

Lys gulgrønn farge. Modent eple, sitrus og østers på duft og smak. Konsentrert mineralsk anslag med flott syrlighet. Lang ettersmak
Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 285,– kr (bestilling) Poeng: 90
Importør: Winemoods

Varenr: 10101601

 

Brocard Chablis Boissonneuse 2018

Lys gulgrønn farge. Grønt eple, sitrus og mineraler på duft. Konsentrert fruktdrevet anslag med og balansert syrlighet.
Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 279,90 kr (bestilling) Poeng: 89
Importør: Moestue Grape Selections
Varenr: 4841001

La Chablisienne Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2016

Middels gulgrønn farge. Konsentrert. Mineraler, eple og østers på smak og duft. Rik flott ettersmak med balansert syrlighet.

Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 339,90 kr (bestilling) Poeng: 89
Importør: Holst Wines
Varenr: 1044201

Gérard Duplessis Chablis 2018

Lys grønngul farge. Kalk, sitrus og modent eple på duft og smak. Fruktdrevet og konsentrert Chablis med flott syrlighet
Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 334,90 kr (bestilling) Poeng: 88
Importør: Red & White

Varenr: 879701

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.