Vinmarker med byen Ribeauvillé i bakgrunnen. Foto: Trimbach

Den franske perlen Alsace

Med sine klokkeklare viner og lange historie leverer Trimbach fortsatt gode viner etter 13 generasjoner. 

Det har ikke alltid vært lett for viner fra Alsace. Årsaken til at Alsace ikke markerer seg som et ledene vinområde i Norge er masseproduksjon av halvsøte viner med middels kvalitet gjennom 70-, 80- og 90-tallet. Et negativt inntrykk ble satt og det er vanskelig å bli kvitt. Dette renomméet er ufortjent når du smaker på vinene fra familien Trimbach.

Større bredde, mindre søte viner

Vinene i Alsace viser en større bredde nå en noen gang tidligere. Fra klokkeklare, tørre rieslinger via sødmefylte, fyldige viner og til dels aromatiske druer fra de åtte store druene i området. Over 90 prosent av produksjonen kommer fra hvitvin laget av riesling, gewürztraminer, pinot gris, pinot noir, pinot blanc, muscat, chasselas eller sylvaner. Som oftest nevnt på etiketten, selv om lovverket nylig tillot å fjerne druetypen. 

Litt tysk, litt fransk

Alsace, denne nordøstlige delen av Frankrike, er en fascinerende blanding av fransk og tysk særpreg. Den fargerike kulturblandingen er resultatet av kriger og grensestrider som har ridd distriktet siden traktaten i Westfalen gjorde slutt på trettiårskrigen i 1648. Til og med landskapet setter grensene klart. De mektige Vosges-fjellene skjermer og skiller dalen fra det øvrige Frankrike. Rhinen skiller den fra Tyskland.

I 1962 fikk endelig Alsace AOC-status. Selv om vindyrkingen i Alsace tilsynelatende startet senere enn andre steder i Frankrike, var vinene i dette området allerede i middelalderen meget berømte og ble drukket ved de kongelige bord under navnet «Vin d’Aussay».

Modne Gewurztraminer druer i Alsace. Foto: CIVA Alsace

Matvennlige viner

De hvite vinene er fyldige og tørre, helt i fransk stil, for å passe til mat. Alsace-viner passer oss nordmenn utmerket, smaksmessig og oftest prismessig. Dessuten er Alsace et eventyr-sjarmerende område, passe stort å begynne med, og enkelt og orientere seg i dersom man vil reise i et vindistrikt. Tvers gjennom området går det en vinvei – Route du vin. Landskapet er vakkert og maten forførerisk: Foie gras, Choucroute (surkål med flesk og pølse), Coq au Riesling, Quiche Lorraine, pateer og Munsterost med og- uten karve er noen eksempler.

Historiefortelleren

En favoritt fra Alsace som har holdt hus i området lenge er familieprodusenten F.E. Trimbach. Helt siden Jean Trimbach ble innskrevet som innbygger av Ribeauvillé i 1626 har firmaets renommé blitt foredlet gjennom 13 generasjoners stadige fokus på kvalitet og tilhørighet til Alsace. Familien er rett og slett blitt stolte historiefortellere og ved siden av sine legendariske toppviner funnet sin nisje med matvennlige og prisgunstige viner.  

Klokkeklare viner

F.E. Trimbach leverer alltid fruktdrevne klokkeklare tørre hvitviner, noe ulik den historiske arven Alsace har som leverandør av halvtørre viner. Unntaket er deres søte dessertviner med benevnelsene Sélection de Grains Nobles og Vendage Tardive som lages i utvalgte årganger. I deres klassiske portefølje finner man druenavnene Gewurztraminer, Riesling, Pinot Blanc og Sylvaner på flasken, alle med hver sin stil og aroma hvor Gewurztraminer er den mest aromatiske, og Riesling har mest rene og elegante aromaer. 

Nydelig landskap i Alsace: Zellenberg Foto: CIVA Alsace

Smakerommet:


Trimbach Pinot Gris Réserve 2016

Lys grønngul farge. Krydder , mineraler og sitrus på duft og smak.
Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 259,90 kr (bestilling)

Varenr: 2980601
Importør: Stenberg & Blom

Poeng: 89

Riesling Clos St. Hune 2014

Lys grønngul farge. Gult eple, mineraler og sitrus på duft og smak. Nydelig syrlighet. Konsentrert flott vin med lang holdbarhet. 27 flasker tilgjengelig i Norge i BU fra mai
Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 1.899,00 kr

Poeng: 93

Varenr: 5780001

Importør: Stenberg & Blom

Trimbach Grand Cru Schlossberg Riesling 2016

Middels grønngul farge. Konsentrert. Eple, mineraler og gul frukt på duft og smak. Rik og flott med særegen mineralsk ettersmak. Bør lagres noen år.
Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 499,90 kr (bestilling)

Varenr: 10122501 Poeng: 89
Importør: Stenberg & Blom

Trimbach Gewurztraminer 2016

Lys grønngul farge. Krydder, litchi og sitrus på duft og smak. Fin konsentrasjon. Sitrus, krydder på ettersmaken
Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, ost.

Pris: 215,– kr (basis)

Varenr: 789301 Importør: Stenberg & Blom

Poeng: 88

Trimbach Sélection de Vieilles Vignes Riesling 2016

Lys grønngul farge. Krydret og rik med modent eple, sitrus på duft og smak. Rik konsentrert lang ettersmak.
Passer til: Fisk, skalldyr, ost.

Pris: 310,– kr (bestilling)

Varenr: 507001 Importør: Stenberg & Blom

Poeng: 89

Trimbach Riesling 2016

Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og mineraler. Konsentrert fruktighet og balansert syrlighet. Floral sitrustone i ettersmaken
Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 195,– kr (basis) Poeng: 87

Varenr: 88801 Importør: Stenberg & Blom

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.