Biodynamisk drift:  Familien Odfjell i Chile bruker hesterasen fjordinger fra Norge i deres vinmarker Foto: Svein Vinofil Lindin

Seks favoritter

Vindruene fra Frankrike har de siste 100 årene inspirert en hel verden til å lage bedre vin. Vi har funnet frem seks favoritter som sannsynligvis vil overraske stort.

I vinverden er de mest kjente druene verdensstjerner, men på etikettene i vinverdens historiske franske maktsenter Bordeaux, er de ikke nevnt med et ord. Det samme skjer i Champagne og Burgund. Grunnen er ganske enkelt, når lovverket ble satt på 1930-tallet ble druene definert, men hvor vinen kom fra og vinens kvalitetsinndeling var viktigere enn akkurat hvilken drueblanding som ble brukt. Ser man på den nye vinverden Australia, Sør Afrika, Sør Amerika er det hele snudd på hodet. Der spiller druenavnet hovedrollen når vin skal presenteres og selges.

Vendepunktet kom i 1976

Lenge var kvalitetsvin forbundet med europeisk vin, og spesielt fransk vin tronet øverst. Fransk vin fikk mest betalt og ble hyllet som de beste av vinekspertene. Andre viner var ofte betegnet som etterligninger. Vendepunktet kom i 1976 da den britiske vinhandler Steven Spurrier fra sin butikk i Paris arrangerte en blindsmaking som endret vinverden. Steven Spurrier reiste rundt i California, Burgund og Bordeaux og plukket ut de beste til en kåring. I juryen var det to amerikanske og ni franske vineksperter og oppgaven var enkel. Gi hver vin poeng fra 0 til 20 poeng. De amerikanske vinene gikk av med seieren i begge klassene, selv når poengene fra de to amerikanske dommerne ble holdt utenfor. Denne vinsmakingen endret vinverdenen radikalt ved å vise at vin av ekstraordinær kvalitet kunne lages andre steder enn i Frankrike – sågar utenfor Europa.

Bordeaux og Burgund er opphavet 

Mens vin fra Burgund som oftest er endrueviner er vin fra Bordeaux en blanding av to eller flere druer. På rødvinssiden i Bordeaux har Cabernet Sauvignon og Merlot hatt hovedrollene, mens de tre mindre kjente druene Petit Verdot, Malbec og Cabernet Franc har spilt viktige biroller. På hvitvinsiden er vinene laget av Sémillion og Sauvignon Blanc hvor sistnevnte har tatt verden med storm mens Sémillion har tatt tronen innen dessertvin. Chardonnay og Pinot Noir fra Burgund har spilt en like viktig rolle fra sin side av Paris.

Prisene er bedre

Etter vår mening er det noen områder som skiller seg spesielt ut når det gjelder å synliggjøre hva de franske druene kan gjøre under andre himmelstrøk enn Bordeaux og Burgund. California, Sør Afrika, Australia, Chile og Argentina har siden 1980-tallet tatt kvantesprang og leverer på høyde med de beste produsentene fra Europa. Sør Afrika sammen med California er ledestjerner og fremdeles rimelig, men vinmakerne i Sør Amerika og Australia hemmes av fraktkostnader og hva vinkjøpere er villig til å betale ennå.

Krevende for Chile

Kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet kan fortelle Finansavisen at de med jevne mellomrom prøver å lansere produkter som viser at det lages chilensk vin med interessante egenskaper og av høy kvalitet til en noe høyere pris, men det er krevende å få norske vinkunder til å prøve en vin fra Chile med en prislapp som kan sammenliknes med fransk, italiensk og spansk rødvin. - Eksempler på slike stiler er høykvalitets Pinot Noir og Carmenere, Cinsault fra Itata samt prosjektet VIGNO, som promoterer carignan fra gamle vinstokker i Maule, sier han.

1000 tønner i kjelleren: Casa Silva store lagringskjeller i Chile Foto: Svein Vinofil Lindin

Sosiale medier hjelper til

Selv om pristaket stanser noen kjøpere i Norge er det mange lyspunkt. Den store endringen har vært hvordan vinene og vinmakerne er blitt kjent. I de siste 10-15 årene har sosiale medier fått frem ambisiøse vinmakere som lager vin fra gamle vinstokker hvor druene gir en mer konsentrert smak. - Å lage god vin fra 50 til 80 år gamle vinstokker er nødvendigvis ikke noe nytt. - Før sosiale medier ble en viktig del av vår kommunikasjonsstrategi tok det ifølge Giocomo Fani hos vinprodusenten Frescobaldi i Toscana tiår før alle hadde hørt om nyheter fra dem. Fra rundt 2012 er det snakk om måneder eller timer etter det har spredd seg på sosiale medier til hele verden.

Smakerommet: 


Lethbridge Pinot Noir 2018

 Lys blålilla farge. Røde bær, urter og sval fruktighet på duft. Moderat fatpreget med røde bær, urter og vegetale toner i ettersmak
Passer til: Småvilt og fugl.

Pris: 335,– kr (bestilling)

Importør: Chaeos Wine & Spirits

Varenr: 10570401

Poeng: 89

Raen Sonoma Coast Royal St.Robert 2016

 Middels blålilla farge. Markjordbær, urter og svale røde på duft og smak. Delikat ettersmak med fatpreg og flott konsentrasjon.
Passer til: Småvilt og fugl.

Pris: 810,– kr (tillegg)

Importør: Vinetum

Varenr: 10721401 Poeng: 90

Hamilton Russel Pinot Noir 2018

 Middels blålilla farge. Røde bær, rips og bringebær toner på duft. Delikat sval fruktighet og syrlighet. Flott konsentrasjon og lang ettersmak.
Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam.

Pris: 459,90 kr (bestilling)

Importør: Excellars

Varenr: 3293901 Poeng: 89

Weinert Tonel Unico Cabernet Franc 2013

 Middels blålilla farge. Solbær, krydder og urter på duft. Fyldig og rik vin med konsentrert lang ettersmak. Fra 60 år gamle vinstokker.
Passer til: Storfe, lam.

Pris: 319,80 kr (bestilling)

Importør: Momentum Wines

Varenr: 10237801 Poeng: 88

Odfjell Cauquenes 2014

 Dyp rød farge. Solbær, urter og plomme på duft og smak. Konsentrert smaksbilde med balanserte tanniner og flott syrlighet.
Passer til: Storfe, lam.

Pris: 549,90 kr (tillegg)

Varenr: 5679401 Poeng: 91

Concha y Toro Don Melchor 2016

Dyp rød farge. Klassisk stil. Solbær, ceder, paprika og urter på duft og smak. Konsentrert, rik smak med balanserte tanniner og lang ettersmak. (2017 årgang er også tilgjengelig 89p )
Passer til: Storfe, lam.

Pris: 749,90 kr (bestilling)

Importør: Concha y Toro Norway

Varenr: 9787501 Poeng: 90

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.