+ mer
Bruskork først: Årgangschampagne lagres i mange år før champagnekorken kommer på plass

Ikonet Dom Pérignon

Sist gang 2008-årgangen kom for salg gikk det ti minutter før alt var utsolgt. 

De fleste som liker musserende viner, spesielt Champagne, får et forhold til navnet Dom Pérignon. For mange av oss smakes vinen først og fremst i høytidelige anledninger eller når store begivenheter skal feires i livet. Dom Pérignon har mange tilhengere blant samlere, vinkjennere og alle som elsker champagne. Med rette kan man kalle Dom Pérignon et ikon.

Berømt etter sin død

Dom Pérignons første årgang var i 1921, men ble lansert 15 år senere i 1936 som den første prestisjecuveen i Champagne. Dom Pérignon er utelukkende årgangschampagne og produseres kun i de årene hvor druene er ideelle. Benediktinermunken Pierre Pérignon fikk aldri oppleve berømmelsen merkevaren har fått siden den ble skapt 206 år etter hans død i 1715.

Lagringsdyktig årgang

Salgskvoten til Dom Pérignon til Norge er ikke stor og ofte er vinen utsolgt i Norge ifølge presseansvarlig Amalie Lerche hos Moët Hennessy Nordic. 

- Etterspørselen er høy fra hele verden og Norden får sin kvote som vi fordeler etter beste evne. Sist gang vinen ble lansert var det ekstraordinær fart på salget. 244 flasker av samlerflasken Dom Pérignon «Vintage 2008 Chef de Cave Legacy Edition» ble revet vekk på 10 minutter. Det spesielle med den utgaven var at 2008-årgangen er en veldig lagringsdyktig årgang og svært ettertraktet som samlerobjekt. Årgangen høster også oppmerksomhet fordi det er den siste fra kjellermester Richard Geoffroy. Han har vært «Chef de Cave» i Dom Pérignon siden 1990.

Det unike med Dom Pérignon er ikke nødvendigvis kvaliteten lengre. Flere andre produsenter lager vin på samme nivå. Det er mengden vin som produseres til den kvaliteten som er unikt og imponerende. Produksjonstall voktes som statshemmeligheter hos Dom Pérignon, men tallene varierer mellom 1 million flasker til nærmere 6 millioner flasker i året. I Norge har Vinmonopolet solgt 54.961 flasker siden 2000 hvor fjoråret ble velsignet med 3658 flasker. I tillegg kommer salget til restauranter og hoteller, men det er relativt beskjedent.

Fakta:  Dom Pérignon

Champagnen Dom Pérignon er oppkalt etter benediktinermunken Pierre Pérignon, som levde i Frankrike 1638 – 1715. Champagnehuset Dom Pérignon har eksistert siden 1921 og hører inn under virksomheten LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A., ofte forkortet til LVMH. LVMH er et av verdens største selskap innen luksusproduktbransjen. I konsernet finnes et 60-talls datterselskaper med kjente varemerker og ble grunnlagt etter fusjonen mellom champagneprodusenten Moët et Chandon og den ledende cognacprodusenten Hennessy samt til slutt (1987) med motehuset Louis Vuitton.

Beste noensinne

Hva er så det spesielle med Dom Pérignon sin 2008-årgang? En av verdens fremste eksperter Richard Juhlin sier det så enkelt: –Jeg nøler ikke med å hevde at  2008 er den aller beste Dom Pérignon vintage som noensinne er skapt.

« Jeg nøler ikke med å hevde at 2008 er den aller beste Dom Pérignon vintage som noensinne er skapt. »
Richard Juhlin - Champagne ekspert

Dom Pérignon Vintage 2008 har et lagringspotensial på rundt 30 år etter vår vurdering. 2008-årgangen ga en unik druekvalitet etter en vekstsesong med mer eller mindre perfekte værforhold. 

Mange flasker: I Champagne lagres 1,3 millarder flasker vin til enhver tid

Dom Pérignon var ikke først 

Vinhistorisk er det ikke helt korrekt at det var munken Dom Pérignon (dom =munk) som oppfant prinsippet rundt musserende vin og som dermed la grunnlaget for champagne-industrien i 1600-tallets Frankrike. Produsenter av engelske cider brukte tekníkken med annengangsgjæring tidligere, men Dom Pérignon var veldig viktig i startfasen av den eventyrlige utviklingen vinområdet Champagne har hatt.

Østers & Champagne 

Fire ganger Norgesmester for vinkelnere Henrik Dahl Jahnsen og restaurantsjef på Britannia Hotel mener champagne passer ypperlig til østers. - Champagne og østers blir nesten aldri feil, bare vær obs at de søteste utgavene kan bomme litt, og at rosé champagne passer bedre med andre gastronomiske utskeielser. Jeg ville vært mer bekymret for å lesse på med altfor smaksrikt tilbehør som fort kan ta overhånd på den delikate østerssmaken enn akkurat hvilken champagne man velger. Dog er det stor variasjon på smak også på selve østersen, så kjøp med deg noen stykker av ulik type og opprinnelse, åpne en deilig champagne og nyt.

« Champagne og østers blir nesten aldri feil »
Henrik Dahl Jahnsen - Britannia Hotel

Utfordrerne

Ikonet Dom Pérignon har sine utfordrere og i dagens marked finnes det flere. Vi har plukket ut 5 kandidater med årgangs- champagne som hevder seg mot Dom Pérignon på kvalitet og pris. Fellesnevneren for dem er at de har en iboende konsentrasjon i smak som gjør dem til seriøse utfordrere.  Et lite tips på slutten er å drikke årgangschampagne fra store tulipanformende glass som passer til druen Pinot Noir og Chardonnay. Du går aldri tilbake til de høye tynne glassene.

Smakerommet:


Dom Perignon Brut 2008

Lys grønngul farge. Små bobler. Brioche, modent gult eple og sopptoner på duft og smak. Konsentrert, vellaget vin. Fyldig, rik og lang ettersmak av toast og modent gult eple.

Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff.

Pris: 1.549,90 kr (bestilling)

Varenr: 232101

Importør: Moët Hennessy Norge

Poeng: 93

Philipponnat Grand Blanc Brut 2008

Lys gyllen farge. Toast, eple og mineraler på duft. Og smak. Konsentrert flott ettersmak med kjeks og moden frukt. Utrolig balansert syrlighet.

Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 750,– kr (bestilling)

Varenr: 7710201

Poeng: 90

Importør: Bonum Beverages

Duval-Leroy Femme de Champagne Brut Grand Cru

Lys gulgrønn farge. Små bobler. Konsentrert. Eple, sitrus og hint av mineraler. Balansert lang avslutning med moden frukt og kjekstoner.

Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 850,– kr (bestilling)

Varenr: 7915901

Poeng: 89

Importør: Bonum Beverages

Legras St. Vincent 2008

Lys grønngul farge. Små bobler. Konsentrert. Eple, toast og mineraler på duft og smak. Balansert eple og sitrus og kjeks i ettersmaken. Lang ettersmak.

Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 879,90 kr (bestilling)

Varenr: 3390401

Poeng: 90
Importør: Red & White

Bruno Paillard Assemblage Brut 2009

Lys grønngul farge. Små bobler. Mineralsk, sitrus og frisk eplefruktighet på duft og smak. Toasttoner. Balansert syrlighet og sødme. Lang konsentrert ettersmak trekker opp.

Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 824,30 kr (bestilling)

Varenr: 9770101

Poeng: 92

Importør: Vininor

Fleury Sonate No9 Extra Brut 2011

Lys grønngul farge. Små bobler. Autolyse, grønt eple og mineraler på duft. Lang ettersmak av moden frukt og toast.

Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 821,– kr (bestilling)

Varenr: 1504501

Poeng: 90

Importør: NON DOS

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig. 

 

Premium
Vin