Foto: Svein Lindin

Vinene for deg som er hjemme 24 timer i døgnet

Hjemme hele døgnet, og har behov et glass vin eller to? Her er seks strålende vintips fra 150-250 kroner.

Det er unntakstilstander i mange hjem. Selv ikke i ferier er man så mye sammen som nå. 

24 timer i døgnet i karantene, eller med hjemmekontor og begrensede sosiale muligheter.  Selv den mest tålmodige av oss kjenner på bristepunktet.

Coronafri tid

Da gjelder det å finne tid i hverdagen eller helgen til stille stunder hvor man kan trekke beina opp i sofaen og definere tiden som alenetid for voksne. Koble vekk sosiale medier, telefon, TV og PC. 

Av egen erfaring vet jeg at vin kan være akkurat det jeg trenger når jeg trenger coronafri tid. Kombinerer man det men noe enkel mat er det faktisk blitt en nødvendighet om dagen.

Må jeg hamstre?

Å hamstre er nødvendigvis er ikke løsningen. Rykter florerer om polet vil holde åpent fremover. 

Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet er tindrende klar i en melding i sosiale medier torsdag kveld. 

– Vinmonopolet holder åpent som normalt. 

– Myndighetene er tydelige på at samfunnsdugnaden Vinmonopolet holder på med i Norge akkurat nå, går ut på å begrense og forsinke spredningen av viruset. Vår rolle i dugnaden er å holde butikkene våre åpne, på en helsemessig forsvarlig måte. I et samfunn der nesten ingenting er som det pleier å være, bidrar varehandelen til å opprettholde en viss normalitet.

Klikk og hent i utvalgte butikker

Vinmonopolet tilbyr klikk og hent i utvalgte butikker. Som kunde skal du kunne hente varene du har kjøpt i nettbutikken innen to timer, forutsatt at varene er på lager hos valgt butikk. 

Det koster ingenting ekstra å bestille varer for henting i en av butikkene.

Hentemelding når varene er klare

Innen to timer etter at bestillingen er gjort vil du få en hentemelding hvor bestilt vin må hentes butikkens åpningstider. Bestiller du varer etter at butikken er stengt, vil du motta hentemelding i løpet av de første to timene av butikkens åpningstid påfølgende virkedag.

Bestillingen må hentes så fort som mulig eller innen 14 dager. Vinmonopolet opplyser derimot at  de gjør sitt beste for å levere din ordre innen avtalt tid, men det kan dessverre oppstå forsinkelser pga. coronaviruset.

OBS: Disse utvalgte butikkene tilbyr 2 timer henting: Bekkestua, Hamar, Molde, Lambertseter, Valentinlyst, Røa, Ulsteinvik, Tønsberg, Hønefoss, Flå, Ulefoss, Risør, Rjukan, Gol, Vinderen, Drammen Strømsø og Oslo CC Vest.

Smakerommet:

Her følger noen gode kjøp som finnes i basisutvalget til Vinmonopolet. 

Vi har plukket frem gode BiBer og flasker av type hverdagsvin som koster 150-250 kr flasken. Sjekk oppdaterte åpningstider for ditt lokale pol.

Varenr: 5987006
Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2018 -3 liter
Lys blålilla farge. Elegant, Kirsebær og røde bær på duft. Markant flott syrlighet med kirsebær og lang fruktig ettersmak. Mye vin for pengene. Superfruktdrevet!
Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta. Pris:
509,90 kr (basis)
Poeng: 87
Importør: Unico Real Wines

Varenr: 6565406 
Natural Selections Dom. le Garrigon Côtes du Rhône - 3 liter
Middels rød farge. Krydder, sorte bær og urter på duft og smak. Rik, fruktdrevet smak med urter i avslutning. Tørr
Passer til: Lam og sau. Pris:
499,90 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Lacertidae

Varenr: 438006
Meinklang Grüner Veltliner 2019 - 3 liter
Lys gulgrønn farge. Sitrus, grapefrukt og mineraler på duft. Pepper og gul frukt i anslaget. God matvin
Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. Pris:
449,90 kr (basis)
Poeng: 87
Importør: NON DOS

Varenr: 9459901
Roche De Bellene Bourgogne Chard. 2017
Lys grønngul farge. Eple, sitrus og mineralsk på duft. Markert syrlighet Fruktig aromabilde med gul frukt og sitrus . Lang ettersmak
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris:
194,90 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Jacobs Viine

Varenr: 878701
Oma Barbera d'Alba 2018
Middels blålilla farge. Kirsebær,røde bær på duft. Ukomplisert med sursøtt syrlighet som underbygger markert syrlighet og vegetale toner.
Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta. Pris:
169,90 kr (basis)
Poeng: 87
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 730401
Guigal Côtes du Rhône 2016
Middels rød farge. Mørke bær, anis og kryddertoner på duft. Saftig middels fyldighet og moderate tanniner. Syrlig tørr avslutning. Server avkjølt . Det er med denne Guigal viser hvor flinke de er som vinmakere. Storselgeren deres lager nærmere 3 millioner flasker i året.
Passer til: Svinekjøtt, ost, storfe, bbq/grillmat. Pris:
177,90 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Moestue Grape Selections


Bla deg frem til vinen

. (1 / 6)

Smakerommet:  Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig.  I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.