+ mer
Populære bokser: Av all svakvin solgt i 2019 (67,1 millioner liter) var 33,3 millioner liter på bag-in-box. Foto: Svein Lindin

De gode boksvinene til påske

Alt du trenger å gjøre for å redde verden er å holde deg innendørs. Da gjelder det å ikke ha hamstret en dårlig boksvin.  

Tradisjonen tro har vi testet boksviner i forkant av påsken. 13 viner står igjen som vinnere. Fremdeles domineres utvalget av kommersielle, pregløse og intetsigende viner. Men heldigvis er kvalitetsnivået stigende.

Det ble solgt 67 millioner liter svakvin på Vinmonopolet i 2019. 33 millioner liter var boksvin.

Fjorårets salgstall viser at boksvinens andel av vinsalget stiger til 56 prosent rundt påskeukene. Vinmonopolet har hele 486 ulike varelinjer tilgjengelig som boksvin.

Konklusjonen 

Av hvitvinene er det utvilsomt Alexander Gysler Riesling Trocken og Wongraven Riesling som hevder seg best, sett fra et vinøst standpunkt. Rene, fruktdrevne og av høy kvalitet.  Den østerrikske Meinklang leverer alltid godt håndverk med sin Grüner Veltliner, mens Ca'rugate Soave er den som har det største fortrinnet: Svært lettdrikkelig. 

Konklusjonene om de røde er ganske enkel.  Luca Roagna og Bibi Graetz leverer alltid topp kvalitet. Niepoort er undervurdert og leverer på et høyt nivå. For oss er det uforståelig at ikke flere har oppdaget denne skatten av en boksvin.  

« Niepoort er undervurdert og leverer på et høyt nivå. For oss er det uforståelig at ikke flere har oppdaget denne skatten av en boksvin.  »
Svein Vinofil Lindin - Vinjournalist Finansavisen / Kapital

Côtes du Rhône er ikke ensbetydende med god boksvin, men Domaine le Garrigon kom på pallplass ene og alene av på grunn av god kvalitet.  

Spanske Cruzado Garnacha er en habil publikumsfrier, mens kongen på haugen av de røde utvilsomt er vinen fra Odfjell.  På boksen står det så godt beskrevet: Økologisk, fyldig, fruktig og allsidig.  Snakk om å treffe spikeren på hodet.

Spennende tider

Årets påskehandel på Vinmonopolet blir spennende, med den spesielle situasjonen vi står i.  Vinmonopolets kategorisjef Trond Erling Pettersen ser forandringer allerede nå.

– Det ser ut som at det ikke blir noen tradisjonell hyttepåske, og det kan påvirke hva nordmenn kjøper. Allerede ser vi tegn til at kundene våre fordeler seg jevnere utover uken. Vanligvis har Vinmonopolet «salgstopper» på ettermiddagstid og torsdag-fredag-lørdag, men under coronakrisen kommer flere kunder tidligere på dagen og tidligere i uken.

Trond Erling Pettersen Kategorisjef Vinmonopolet Foto: Vinmonopolet

Ingen krav om tappedato i EU

Det er ingen myte at flaskeutgaven av den samme vinen kan være bedre. Men det finnes heldigvis mange lyspunkter. 

Testen vår viser at vinimportørerene som setter kvalitet sammen med kvantitet ofte har den fellesnevneren at de oppgir tappedato på boksene. 

Formelt er det ikke noe lovkrav om at boksvin skal være merket med tappedato. Det eneste kravet som stilles gjennom EU-regelverket, er at vinen skal ha et lotnummer slik at hvert parti kan identifiseres og spores. 

Det store spørsmålet: Er det nok vin til påske i Norge?

Vareforsyningen fungerer som normalt kan Pettersen bekrefte.  

– Vinmonopolet opplever noen mindre forsinkelser, men vi forventer ikke noe mer enn slik situasjonen er akkurat nå. Det er godt med varer i butikkene våre, og vi risikerer ikke å gå tomme (annet enn midlertidig). Foreløpig fungerer også vareflyten inn fra Europa som «normalt», men papirarbeidet på grensene tar lengre tid ettersom alle land har innført kontroll ved grensestasjonene.

- Butikkene våre og vareforsyningsleddet er godt drillet i å planlegge innkjøp for økt salg i forbindelse med høytidene, og vi forbereder oss godt denne gangen også, sier Pettersen.

Først med tappekran: Penfolds i Australia

Vinboksen ble oppfunnet i 1965 av australieren Thomas Angove. Det var en pappboks som inneholdt en pose av polyethylen som rommet 4,5 liter. Vinen ble åpnet ved å klippe av hjørnet på posen. For videre oppbevaring måtte man presse luften ut av posen manuelt og så forsegle posen, som igjen ble puttet tilbake i boksen. BIB ble fort populært, og i 1967 tok Penfold’s Wines patent på en tappekran i plastikk som var festet til en galvanisert plastikkpose.

Smakerommet:


Hvite


J. Moreau Petit Chablis 2018
Lys grønngul farge. Fruktig aromabilde med eple, sitrus på duft. Enkel, men konsentrert og god fruktdrevet Petit Chablis.
Passer til: Fisk, skalldyr. 
Pris: 599,90 kr (basis)
Varenr: 4264506
Poeng: 87
Importør: Silenus

Natural Selections Gysler Riesling Trocken 2019
Lys grønngul farge. Konsentrert. Mineraler, grønt eple og sitrus på duft. Flott syrlighet med fruktdrevet utgang. Beste riesling på boks i Norge.
Passer til: Fisk, skalldyr. 
Pris: 459,90 kr (basis)
Varenr: 2143206
Poeng: 88
Importør: Chrysopidae

Ca' Rugate Soave 2018
Lys grønngul farge. Pære, sitrus og grapefrukt på duft og smak. Fruktdrevet anslag med balansert syrlighet. Beste årgangen på lenge.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff. 
Pris: 469,90 kr (bestilling)
Varenr: 2246406
Poeng: 88
Importør: Gaia Wine & Spirits

Cruzado Garnacha 2018
Middels blålilla farge. Modne mørke bær, urter og krydder på duft og smak. Saftig og lettdrikkelig med lang ettersmak.
Passer til: Storfe, lam. 
Pris: 419,90 kr (basis)
Varenr: 8183006
Poeng: 86
Importør: Heyday Wines

Wongraven Morgenstern Riesling 2019
Lys grønngul farge. Sitrus, grønne epler, gul frukt og mineraler på duft og smak. Balansert syrlighet og sødme. Fruktig konsentrert stil.
Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr.
Pris: 449,90 kr (basis)
Varenr: 1752106
Poeng: 88
Importør: Symposium Wines 

Meinklang Grüner Veltliner 2019
Lys gulgrønn farge. Sitrus, grapefrukt og mineraler på duft og smak. Fruktdrevet med pepper og gul frukt i anslaget. God matvin.
Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. 
Pris: 449,90 kr (basis)
Varenr: 438006
Poeng: 87
Importør: NON DOS

Røde 


Roche de Bellene Bellenos Cuvee Rouge
Lys blålilla farge. Røde bær, markjordbær og svalte urtetoner på duft og smak. Flott syrlighet og balansert fruktighet. Leskende ettersmak
Passer til: Småvilt og fugl,
Pris: 479,90 kr (test) 
Varenr: 11310306
Poeng: 87
Importør: Jacobs Viine

Bibi Graetz Rosso Toscana 2018
Lys blålilla farge. Kirsebær, plomme, krydder og sursøte røde bær på duft og smak. Fruktdrevet stil og konsentrert ettersmak av røde bær og urter. Flott hverdagsvin.
Passer til: Småvilt og fugl, storfe. 
Pris: 495,– kr (bestilling)
Varenr: 10094106
Poeng: 87
Importør: Gaia Wine & Spirits

Niepoort Dão Rótulo 2017
Middels rød farge. Bjørnebær, solbær og krydder på duft og smak. Markert syrlighet og konsentrert fruktighet. Flott matvin. Niepoort er det bare å ta seg av hatten for!
Passer til: Storfe, lam.
Pris: 454,90 kr (test)
Varenr: 1965806
Poeng: 88
Importør: Jacobs Viine

Odfjell Armador 2017
Middels blålilla farge. Solbær, mørke bær, krydder og vegetale toner på duft og smak. Balansert syrlighet og lang fruktig ettersmak. Imponerende fra Odfjell. Server i store glass.
Passer til: Storfe.
Pris: 459,90 kr (bestilling)
Varenr: 5247006
Poeng: 88
Importør: Symposium Wines

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2018
Lys blålilla farge. Elegant. Kirsebær og røde bær på duft. Markant, flott syrlighet med kirsebær og lang fruktig ettersmak. Mye vin for pengene.
Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta. 
Pris: 509,90 kr (basis)
Varenr: 5987006
Poeng: 87
Importør: Unico Real Wines

Vajra Langhe Rosso 2019
Middels blålilla farge. Modne kirsebær, røde bær og urter på duft og smak. God syrestruktur og lang leskende ettersmak. Server i store glass.
Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta.
Pris: 525,10 kr (basis)
Varenr: 8241206
Poeng: 86
Importør: Moestue Grape Selections

Natural Selections Dom. le Garrigon Côtes du Rhône
Middels rød farge. Krydder, sorte bær og urter på duft og smak. Rik, fruktdrevet smak med urter i avslutning. Tørr.
Passer til: Lam og sau.
Pris: 499,90 kr (basis)
Varenr: 6565406
Poeng: 88
 Importør: Lacertidae

Smakerommet:  Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig.  I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

 

Premium
Vin