+ mer
Krug 168 edition: Foto: KapitalVIn

Smaken av perfeksjonisme – Krug Grande Cuvée 168

Krug regnes for å være den beste champagnen i verden. Vi smakte den første flasken som ble åpnet i Norge av utgave 168.

Når du først har fått smaken på Krug er det ingen vei tilbake. Krug har en unik smak hvor perfeksjonisme, kunnskap og druekvalitet er satt i et historisk smaksbilde - et bilde av den beste champagnen det var mulig å lage akkurat det året.

Ny vinmaker fra 2020

Den nye vinmakeren hos Krug, Julie Cavil overtok så sent som i januar 2020, men har allerede jobbet i kulissene siden 2006 sammen med den legendariske Eric Lebel. Sistnevnte forblir hos Krug, men trapper ned etter mange tiår som sjefsvinmaker fra det man betrakter som den mest prominente vinmakerjobben i verden. Selv om Julie Cavil formelt har overtatt vil ikke en vin bare med hennes avtrykk lanseres før tidligst i 2027. Hos Krug arbeider man med tradisjoner og det lange perspektivet og ingenting får forandre den lille verden Krug egentlig er.

Første flasken i Norge:   168. utgave av Krug Grande Cuvée Foto: Svein Lindin

Skyhøye ambisjoner

– Ambisjonen til Krug Grande Cuvée er å oppnå den komplette champagnen uten elementer som overskygger hverandre. Perfeksjonisme i hver utgave er drivkraften vår, sier vinmaker Julie Cavil til Finansavisen. 

– Jeg betrakter mitt arbeid som en dirigent som har overtatt ansvaret for symfoniorkesteret av baseviner, hvor min takknemlige oppgave er å få frem den beste solisten fra alle basevinene som inngår.

Krug 168 utgaven kommer i mai

168 utgaven er en blanding av 198 viner fra 11 forskjellige år, hvor den yngste er fra 2012, mens den eldste stammer fra 1996. Den endelige sammensetningen av Krug Grande Cuvée 168 består av Pinot Noir (52 %), Chardonnay (35 %) og Meunier (13 %). Kombinasjonen av viner fra Krugs eksklusive og store lager av baseviner fra mange tiår og et opphold på cirka syv år i husets dype kjellere gir Krug Grande Cuvée 168 et unikt uttrykk. Vinen er ifølge sjette generasjon Oliver Krug en kvalitet som er resultatet av mer enn 20 års kjærlig håndverk og omsorg basert på 168 års erfaring. En tanke inhabil selvsagt, men han uttalte under et besøk Finansavisen hadde i 2019 hos Krug: – Jeg er født med champagne på leppene.

Foto: Svein Lindin

Krug er i særklasse, men alternativer finnes

Vinimportøren og forfatteren av den legendariske boken  «Champagne - vinen bak glamouren» Geir Gjerdrum er klar på at det finnes alternativer til Krug, men spørsmålet er hva slags type Champagne man ønsker. 

– Svært forenklet kan du dele dem inn i tre kategorier. De store Champagnehusene hvor smaken først og fremst et resultat av arbeidet i kjelleren. Krug tilhører denne gruppen. Et alternativ her er Louis Roederer og deres Cristal som blir bare vil bli bedre og bedre fremover. 

– Så har du små selvstendige vinbønder som lager Champagner med mer preg av vinmarken/området hvor druene kommer fra. Marie-Noëlle Ledru er et fantastisk eksempel. Til sist har du de mer «naturlige» vinøse champagnene med fruktighet og konsentrasjon mer i retning av en hvit burgunder. Dette er klart min favorittkategori forteller Geir Gjerdrum. Georges Laval et stort navn her. Et siste tips fra Geir Gjerdrum er Champagne Jaquesson som henter det beste fra alle tre kategoriene (Aÿ Vauzelle Terme er fantastisk).

Sterkeste merkevare i Champagne

Over tid har champagne befestet seg som en av de sterkeste merkevare som finnes i verden. En merkevare som i praksis betyr at det finnes til enhver tid 1,2 milliard flasker på lager. Klar for å salg når regelverket åpner for salg etter noen år i de dype vinkjellerne.

1,2 millarder: Antall flasker som ligger for modning i Champagne regionen Foto: Jenny Zarins

Mentoren Krug

Krug har befestet sin situasjon som en ”mentor” for svært mange andre produsenter de siste ti årene. Et omfattende arbeid er gjort for å kartlegge historiske arkiver i hovedhuset til Krug av daglig leder Margareth Henriquez og hennes stab. Resultatet viser seg i alle ledd hos Krug, en mer bevisst holdning til produktet og merkevaren Krug gir hele industrien. Champagne av god kvalitet er håndverk av ypperste klasse, formet etter århundrer med søken etter å lage et bedre og bedre produkt. Krug er blitt essensen av det.

Krug skiftet vinmaker i januar 2020. Julie Cavil har allerede jobbet i kulissene siden 2006 sammen med den legendariske Eric Lebel. Foto: Jenny Zarins

Smakerommet


Varenr: 354501
Krug Grande Cuvée, Brut 168 editon:
Middels gyllen farge. Syrlig, markert, Nystekt toast/brioch, sitrus og mineraler på duft. Konsentrert og særegen smak av toast, sitrus og mineraler. Lang ettersmak.
Krug Grande Cuvée 168 blanding av 198 baseviner fra 11 forskjellige år, Yngste fra 2012, mens den eldste stammer fra 1996. Krug Grande Cuvée 168 består av Pinot Noir (52 %), Chardonnay (35 %) og Meunier (13 %).
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff.
Pris: 1 749,90 kr (bestilling) 

Poeng: 94  (167 edition i salg nå 168 ventes til salg i mai)
Importør: Moët Hennessy Norge

Alternative viner til Krug

Varenr: 3886601
Champagne Jacquesson Avize Champ Caïn 2005
Pris: 1 549,90 kr (bestilling) Importør: Red & White

Varenr: 106601
Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1998 Brut 2000
Pris: 1 599,90 kr (bestilling) Importør: Just Brands

Varenr: 10155201
Louis Roederer Cristal 2012
Pris: 2 290,– kr (bestilling) Importør: Strøm

Varenr: 11386101
Georges Laval Les Hautes Chèvres Premier Cru Brut Nature 2014
Pris: 1 999,50 kr (bestilling) Importør: Dørstad Grapes 

Smakerommet: Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

 

Premium
Vin