+ mer
Test: De beste rosévinene for sommeren 2020. Foto: Svein Vinofil Lindin

Test: De 8 beste rosévinene til sommeren

Rosévin salget tar seg opp med temperaturen, men det gjelder å velge de beste for sommerens selskapeligheter.

Det slår aldri feil. Straks våren kommer med varmegrader og sol øker salget av rosévin i Norge. I flere år har trenden for salg og konsum for rosévin økt jevnt og trutt. Kvaliteten på viner har økt og utvalget er i skrivende stund 610 viner på Vinmonopolet.

Den siste uken har vi testet de mest omtalte rosévinene opp mot utfordrerne av det store utvalget av roséviner på det norske markedet. I all hovedsak er tre ulike stiler tilgjengelig i Norge. Først ut er de kommersielle og syntetiske rosévinene. Deretter kommer rosévinene som nytes best på terrassen på en varm sommerdag. Den siste stilen er de som på grunn av sin syrlighet passer best til mat. 

Kriteriet vårt var ganske enkelt, vinene skal ha god konsentrasjon, balansert syrlighet og være fruktdrevet på smak. Resultatet viser oss at det kommer stadig flere sterke utfordrere ovenfor de etablerte.

Mest solgt ikke best

Det er ikke de mest solgte vinene som hevder seg best i vår test. Det hederlige unntaket er Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin.

« Rosévin er så mye mer enn den kommersielle og syntetisk smaken som bestselgerne gir »
Svein Lindin, vinjournalist

Heldigvis finnes det lyspunkt, hvert år satser vinimportørene friskt med nye merker, årganger og blandinger og ikke minst design. Master of Wine Aina Mee Myhre og daglig leder hos vinimportøren Heyday Wines AS mener at design på vinetiketter er utrolig viktig, da det gir mange indikasjoner på hva man kan vente seg av selve vinen. 

– At designet er troverdig er essensielt, og det gjelder like mye for kommersielle viner som for dyre viner, sier Myhre.

Designelementene er viktigere enn vi liker å tro.

– Et godt og passende design er avgjørende for suksess og kan i mange tilfeller være viktigere enn årgang og blend. Vel å merke om vinen er god da!


Tall og trender rosévinVinmonopolet solgte 2,7 millioner liter rosévin i 2019. Det er en liten nedgang på -1,4 prosent mot den varme og rekordlange sommersesongen i 2018. Trenden er derimot klar, ifølge kategorisjef Trond Erling Pettersen i Vinmonopolet. – Volumet for rosévin har etablert seg på et høyere nivå enn i årene før 2018.

« Vinmonopolets salg har økt etter coronautbruddet, men ikke mer enn vi kunne forvente med tanke på at grensehandel, taxfree på ferger og flyplasser og skjenking på restauranter, barer og kafeer for en stund har stoppet nesten helt opp »
Jens Nordahl, Vinmonopolet


Sesongprodukt

Rosévinsalget i Norge er i stor grad et sesongprodukt. Hvert år ser Vinmonopolet tydelige «bølger» i salget av rosévin, som stiger svakt fra februar til april, etterfulgt av en bratt stigning i mai til et toppnivå i juni-juli. Kurven flater ut på sensommeren og høsten og legger seg på et stabilt lavt nivå (1-2 prosent markedsandel) vinteren gjennom.De siste to årene har markedsandelen for rosévin lagt seg på et høyere nivå om sommeren. Tidligere toppet rosévin seg på rundt 5 prosent. Nå er andelen oppe på rundt 10 prosent om sommeren – vel så høyt som musserende. 

Det er den fransk rosévinen Domaine Montrose som er markedsledende i Norge, hvor Frankrike samlet hadde en økning på 1,9 prosent i 2019. Over halvparten av all rosévin som selges på Vinmonopolet er fransk. Italia, USA og Spania følger på de neste plassene. New Zealand var det mestvoksende rosévinslandet i 2019, med nær en dobling av salget med vinene Yealands Estate Land Made Rosé og Matua Rosé.

Konklusjonen på de åtte vinene vi har plukket ut er at alle på hver sin måte er svært gode, og viser hva rosévin kan være på sitt aller beste. 

Smakerommet:

Varenr: 11607601
Gysler Single Vineyard Pinot Noir Rosé 2019
Lys lakserosa farge. Markant syrlighet og røde bær, stikkelsbær og urter på duft og smak. Flott syrlighetPasser til: Fisk, skalldyr, aperitiff. Pris: 200 kr (bestilling)Poeng: 88Importør: Chrysopidae

Varenr: 11038701
Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2018  
Lys lakserrosa farge. Urter, røde bær på duft og smak. Flott markert syrlighet og moderat grapefruktbitterhet gjør vinen til en vinner til mat. Dekanter gjerne og server i store glass.
Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. Pris: 145 kr (basis)
Poeng: 89
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 8366301
Ch. Routas Rosé 2018
Lys lakserosa farge. Fersken, sitrus og jordbær på duft og smak. Fruktdrevet. Konsentrert ettersmak av svale urter, grapefrukt og sitrus. Anbefales luftes før servering
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris: 185 kr (bestilling)
Poeng: 87
Importør: Structure Wines

Varenr: 2252001
Wongraven Senza Compromesso Rosato 2018
Middels lakserosa farge Kirsebær, florale toner og sitrus. Frisk og bærpreget anslag. Markert konsentrasjon. Anbefales dekantert og servert i store glass.
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris: 180 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Symposium Wines

Varenr: 511501
Nervi Rosa 2018
Lys lakserosa farge. Lyse røde bær, bringebær, jordbær på duft. Konsentrert bærfruktighet med balansert syrlighet. God terrasse og matvin
Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. Pris: 200 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Symposium Wines

Varenr: 5599601
Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2018
Lys lakserosa farge. Røde bær, sitrus og urter på duft og smak. Balansert syrlighet og fruktdrevet ettersmak med røde bær og urter.
Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. Pris: 200,– kr (basis)
Poeng: 87
Importør: Just Brands

Varenr: 2263301
Ch. Miraval 2019
Lys lakserosa farge. Røde bær, urter og mineraler på duft. Saftig fruktdrevet vin med moderat syrlighet og lengde. Flott terrassevin og matvin.
Passer til: Lyst kjøtt, fisk, aperitiff. Pris: 215 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 2044001
Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2018
Lys lakserosa farge. Markjordbær, røde bær, sitrus og mineraler på duft og smak. Balansert markert syrlighet og moderat konsentrasjon. Dekanter gjerne vinen.
Passer til: Salat, fisk, aperitiff. Pris: 165 kr (basis)
Poeng: 86
Importør: Einar A Engelstad

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 
Premium
Vin