Vårens beste bobler

Fra et historisk godt utvalg har vi plukket ut de virkelig gode boblene.

Fra et legendarisk stort utvalg har vi plukket ut de virkelig gode boblene Foto: Svein Vinofil Lindin
Vin

Tradisjonen tro har vi smakt oss gjennom en rekke viner de siste ukene og konklusjonen er klar. Det må ikke være Champagne om man skal leve etter sitatet fra Benjamin Franklin «Vin er beviset på at gud elsker oss, og ønsker å se oss lykkelige

Bugner av gode viner

Norge er i en gullalder når det gjelder utvalg av musserende vin. Testen vår avslørte at konkurransen er formidabel i Norge. I alle kategorier bugner det av habile, gode viner som fortjener sin plass i oppmerksomhetens lys. 1863 musserende produkter sier sitt om utvalget, men 141 av dem er i basis, test eller partiutvalget. Der ligger vinnerloddet for dem som lever av vinimport, men ikke for dem som er ute etter gode kjøp.

Kvaliteten er ofte å finne i vinene i bestillingsutvalget. De 12 vinene vi trekker frem i ukens artikkel representerer bredden og kvaliteten som finnes i Norge. 

Vinnerloddet har sin pris 

Vinimportører som ønsker å trekke vinnerloddet ved å introdusere viner i basissortiment er under solid press fra mektige Vinmonopolet. Prisene blir  presset før lansering og i mange tilfeller må importøren underprise vinen betydelig. Det sier seg selv at man ikke får den beste kvaliteten i hyllene til basisutvalget. Realiteten er at seks eller ni måneder etter «lanseringstilbudet» blir prisene satt opp og kundene merker hva vinene i virkeligheten koster. Om ikke prisen går opp blir vinkvaliteten en faktor som leverandør må ta hensyn da kundene er svært prissensitive i noen segmenter.

Ifølge tall fra Vinmonopolet ble det solgt 5,5 millioner liter musserende vin i 2019. Selv etter rekordsommeren 2018 økte salget av musserende vin med 5,4 prosent i i 2019. Kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet tolker tallene og interessen dit hen at musserende vin har etablert seg som en drikk til sosiale sammenkomster hele året, i tillegg til at anseelsen som matfølge er økende.

« -Bobler er generelt en trend vi ser øker, enten det gjelder musserende vin, sider eller øl. »
Kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet

Etablert trend

Musserende vin har etablert seg som en drikk nordmenn kjøper hele året gjennom. Fra dette stabile nivået på 6 til 8 prosent markedsandel er det to tydelige topper: Desember med jul og nyttår – og festdagene i mai. Da er markedsandelen oppe på 10-15 prosent i store deler av landet.

Halvparten er fra Italia

Den positive trenden slik vi ser det fra et vinøst standpunkt er at Prosecco fra Italia har en nedadgående trend i salg. Italia er fremdeles det største «boblelandet» i Vinmonopolets salgstall hvor halvparten av all musserende Vinmonopolet selger er fra Italia. Landet som derimot vokser mest, er nr. 2 på listen, Frankrike. Særlig crémant fra Burgund ser ut til å ha etablert seg som et «merkenavn» hos nordmenn, og fransk musserende vokste med 225.000 liter, tilsvarende 17,4 prosent i 2019. Spania (primært cava) følger hakk i hæl, og hadde også en økning i 2019.

England, Tyskland og Sør- Afrika vokser

Salg av engelsk musserende vokser år for år, og både tysk og østerriksk musserende får flott omtale i pressen og på sosiale medier. Sørafrikansk musserende av god kvalitet (Methode Cap Classique) solgte også bedre i 2019. Vår konklusjon er at mai, juni, juli og til dels august kan trygt komme. I bestillingsutvalget bugner det av gode viner, begynner du først å handle der, er det ingen vei tilbake.

Smakerommet:


Varenr: 5483101
Leclerc Briant Brut Millésime 2010
Lys grønngul farge. Små bobler. Gul frukt, toast, sitrus og mineraler på duft. Markert syrlig ettersmak.
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 590 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Autentico

Varenr: 3952301
Jacquesson Cuvée no 739
Lys grønngul farge. Små bobler. Bakst, grønt eple og fruktdrevet på smak og duft. Sitrus og nøtter. Musserende og deilig . Konsentrert ettersmak.
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 590 kr (bestilling)
Poeng: 92
Importør: Red & White

Varenr: 5972301
A.D. Coutelas Origin` Brut
Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og mineraler på duft. Middels konsentrert fruktig anslag med balansert syrlighet og mousse. Mye champagne for pengene.
Passer til: Skalldyr, aperitif. 

Pris: 329 kr (basis)
Poeng: 87
Importør: Winning Brands

Varenr: 3390401
Legras St. Vincent 2008
Lys grønngul farge. Små bobler. Konsentrert. Eple, toast og mineraler på duft og smak. Balansert eple og sitrus og kjeks i ettersmaken. Lang ettersmak.
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris: 900 kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Red & White

Varenr: 5701101
Champagne Henriot Blanc de Blancs
Lys grønngul farge. Små bobler. Nektarin, sitrus, grønt eple og mineraler på duft. Fyldig fruktdrevet vin med balansert syrlighet og lang ettersmak.
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 439,90 kr (basis)
Poeng: 89
Importør: Just Brands

Varenr: 10901901
Champagne André Clouet V6 Expérience
Lys grønngul farge. Små bobler. Konsentrert smak og duft av eple, bakst og mineraler. Flott syrlighet og lang ettersmak av modent eple og toast. Et svært godt kjøp.
Passer til: Skalldyr, aperitif. 

Pris: 399,90 kr (basis)
Poeng: 90
Importør: Symposium Wines

Varenr: 10426501
Griesel Chardonnay Brut Nature 2015
Lys gulgrønn farge. Toast, gul frukt og sitrus på duft og smak. Konsentrert fruktig og markant syrlighet i ettersmaken. Favoritt fra Tyskland.
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 350 kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: T&T Wine

Varenr: 4174401
Raventos l'Hereu 2017
Lys grulgrønn farge. Små bobler. Eple, sitrus og gjær på duft og smak. Fin fylde og fruktdrevet ettersmak løfter opp. En favoritt til tapas.
Passer til: Salat, fisk, skalldyr. 

Pris: 220 kr (bestilling)
Poeng: 87
Importør: Excellars

Varenr: 11661501
Langmann Schilchersekt
Middels lysrød farge. Konsentrert syrlighet med rips, urter og sitrus på duft og smak. Fruktdrevet avslutning, server gjerne i store glass. Spesiell vin, men svært god til aperitif en varm sommerdag.
Passer til: Lyst kjøtt, aperitif. 

Pris: 230 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Vinum

Varenr: 10718901
Maximin Grünhaus Riesling Sekt Brut 2016
Middels gulgrønn farge. Grønt eple, florale toner og sitrus på duft og smak. Markant syrlighet og fruktdrevet ettersmak med moden karakter. Velsmakende fra Tyskland.
Passer til: Fisk, skalldyr, ost. 

Pris: 280 kr (bestilling)
Poeng: 87
Importør: Plus Vini

Varenr: 7684501
Gusbourne Brut Reserve 2013
Lys gyllen farge med små bobler. Gult modent eple, mineraler og gjær på duft. Fruktdrevet stil med markert syrlighet og balansert mousse i ettersmaken.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 

Pris: 400 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Strøm

Varenr: 10849601
Ca’d’Or Franciacorta Noble Rosé 2011
Lys lakserosa farge. Små bobler, fruktdrevet med rødt eple, mineraler og sitrus på duft og smak. Balansert syrlighet og bra konsentrasjon. Prisgunstig Franciacorta.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 

Pris: 320 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Salud

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.