+ mer
ENESTRÅENDE KVALITET: Spesialpolene lanserer 197 varelinjer fordelt på 25.290 flasker.  Foto: Svein Vinofil Lindin

Strålende årgang fra Tyskland

Vinene er i verdensklasse, men det er helt tilfeldig om du får tak i dem.

Spesialpolene i Norge åpner slusene på morgenkvisten 20. mai for mer enn 25.000 flasker av beste kvalitet.  Hovedfokuset er viner fra Tyskland, men supplerende med vin fra Frankrike, Italia og Ungarn. Vi anbefaler å styre mot Tyskland i første omgang. 

Hele slippet er fordelt på 197 varelinjer hvorav 167 er hvitviner supplert med 29 rødviner og en enslig svane av en musserende vin.

Vinmonopolet gir ikke opp når det gjelder å introdusere rødvin fra Tyskland. Salget av tysk rødvin har vært nedslående i mange år. Over 95 prosent av salget er hvitvin og det handler bare om en drue: Riesling. Vi nordmenn kjøpte tysk vin for 854 millioner i 2019 og størsteparten både på bag-in-box og flaske ligger i prisintervallet 100–150 kroner.

Generasjonsskifte gir resultater

Hva er det med rødvin Tyskland som er så særegent for igjen å prøve seg? Et generasjonsskifte gir klare spor på kvaliteten. Transparente, fruktdrevne og drikkbare presise viner er resultatet. Nå er det derimot lys i tunnelen for dem som vil ha noe utenfor det tradisjonelle i vinkjelleren eller på matbordet. La det være sagt med en gang. Tysk kvalitetsrødvin er glimrende til retter av andebryst med sin til dels fullkomne syrlighet og fruktighet.

Det enkle svaret på spørsmålet er at kvaliteten på de røde vinene tidligere ikke har gjenspeilet prisnivået. Tyske vinprodusenter har vært i den tro at prisnivået og kundene er de samme som for mer kjente hvite rieslinger. Med solid konkurranse fra hele Europa er det kun kvalitet og tilgjengelig som kan gjøre tysk rødvin til en hverdagsvin. Enn så lenge er produksjonen lav sammenlignet med hvitvin, noe som styrker prisnivået.

MYE Å VELGE I: Nyhetsslippet Tyskland mai 2020. Vi har smakt 75 viner og de 12 beste er trukket frem. Foto: Svein Vinofil Lindin
« Kanskje blir 2018 en årgang der mange får øynene opp for andre druesorter enn riesling og kanskje til og med rødvin? »
Produktsjef Arnt Egil Nordlien Vinmonopolet

Tyskland 2018 er en årgang blottet for defekter.

Ifølge produktsjef Arnt Egil Nordlien favoriserer 2018 vinmarker som gir luftige viner eller kjølige enkeltvinmarker. Druene var sykdomsfrie, godt modne og syrenivåene relativt moderate, men tysk vin har alltid god friskhet. Likevel var det mange klassiske, varme vinmarker som klarte seg forbausende bra, kanskje fordi vinstokkene er blitt bedre tilvendt et varmere klima. 

Generelt hadde druene gode sukkernivåer og modne aromaer, men ikke så modne at det påvirket den stedegne karakteren. Produsenter som fryktet at 2018 skulle bli en ny versjon av 2003, slapp å bekymre seg for det. Frukten er vesentlig kjøligere enn i 2003. Stilmessig kan 2018 kanskje best beskrives som en miks av frukten til 2015 og den generøse fedmen til 2009.

Spennende fra Ungarn og Korsika 

Noen viner vil derimot sannsynligvis ikke gå tom med det første. Det er vinene fra Korsika og Ungarn. Fra Korsika kommer en Patrimonio og to viner fra det høyereliggende Clos Venturi. Seks nyskapende viner er ifølge produktsjef Arnt Egil Nordlien fra unge produsenter i Ungaren som aldri har vært representert i Norge før. 

Alle vinene fra Ungarn kommer fra enkelsvinmarksviner fra tre av de klassisk beste vinområdene: Tokaji, Eger og Balatonfüred-Csopak. Vi ble overrasket over den høye kvaliteten, selv om prisnivået ikke nødvendigvis gjør det til et røverkjøp

Helt i det blå om du får tak i vinen

Om du får tak i vinene er derimot helt tilfeldig. Vinmonopolet starter først i nettbutikken for å unngå kø. Hovedfokuset er tyske viner og godbitene står i kø. Under det vanlige nyhetsslippet 8. mai var over 25.000 i køen på det meste. Det sier litt om interessen for vin i Norge i en tid hvor man har et reelt salgsmonopol for første gang på snart hundre år.

Vinmonopolet har en omdiskutert køordning hvor du etter å ha «kommet inn» trekkes tilfeldig ut for å handle. Reneste lottotrekningen med andre ord. Løsningen i vinøse kretser er å logge seg på fra så mange enheter som mulig, for så å utnytte «tidslommen» din når du slipper inn i nettbutikken. En uke senere starter spesialpolene det fysiske salg av varene i hyllene. 

– Ikke en løsning vi foretrekker, men vi forholder oss til omstendighetene rundt covid-19 med en midlertidig ordning for å gjennomføre slipp i spesialutvalget, sa produktsjef Per Mæleng  under pressesmakingen som foregikk torsdag denne uken i et nedstengt hovedkontor i Bjørvika.

Smakerommet


Varenr: 11784801
Neustadter Riesling Trocken 2018
Lys grønngul farge. Konsentrert, gul frukt og mineraler på duft og smak. 180 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 286  kr
Poeng: 90
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins

Varenr: 11778201
Ungsteiner Weilberg Riesling GG 2018
Middels gulgrønn farge. Konsentrert flott vin. Eple, mineraler og sitrus på duft og smak. Lang ettersmak
Pris: 471 kr
Poeng: 90
Importør: LaMarc Wines

Varenr: 11771301
Deidesheimer Paradiesgarten Riesling Trocken 2018
Middels grønngul farge. Mineral, sitrus og gul frukt på duft og smak. Konsentrert og nydelig. Beste vin til nå. 360 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 249 kr
Poeng: 90
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins

Varenr: 11759201
Binger Riesling Trocken 2018
Lys grønngul farge. Eple, mineraler og sitrus på duft og smak. Rik, fruktdrevet med nydelig ettersmak. Mye vin for pengene. 600 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 230  kr
Poeng: 88
Importør: Blend Wines

Varenr: 11761201
Wolfer Riesling 2017
Middels gulgrønn farge. Gul frukt, honning og sitrus på duft og smak. Rik, flott vin med elegant avslutning
Pris: 258 kr
Poeng: 88
Importør: Blend Wines

Varenr: 11778401
Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling GG 2018
Middels gulgrønn farge. Lukket. Eple, mineraler og urter på duft og smak. Rik ettersmak, men må dekanteres og gjerne drikkes av store glass. Konsentrert
Pris: 415 kr
Poeng: 89
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 11777601
Riesling Trocken Tyrell's Edition 2018
Lys grønngul farge. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Rik konsentrert med lang ettersmak. 132 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 385,60 kr
Poeng: 91
Importør: LaMarc Wines

Varenr: 11487701
Kanzemer Altenberg Riesling Der Altenberg 2018
Middels grønngul farge. Gult eple, mineraler og kalk på duft og smak. Konsentrert vin med lang ettersmak. 360 flasker tilgjengelig i Norge. .
Pris: 360,90 kr
Poeng: 91
Importør: Selected Wine Partners

Varenr: 11759101
Münsterer Dautenpflänzer Im Langenberg Riesling Feinherb 2018
Middels grønngul farge. Gul frukt, mineraler og sitrus på duft og smak. Rik, konsentrert vin med lang ettersmak.
Pris: 364,– kr
Poeng: 89
Importør: Blend Wines

Varenr: 11775201
Rödelseer Küchenmeister Hoheleite Riesling GG 2018
Lys grønngul farge. Mineraler, gult eple og sitrus på duft og smak. Konsentrert flott med lang ettersmak. 84 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 519,90 kr
Poeng: 89
Importør: Silenus

Varenr: 11761201
Wolfer Riesling 2017
Middels gulgrønn farge. Gul frukt, honning og sitrus på duft og smak. Rik, flott vin med elegant avslutning
Pris: 258,– kr
Poeng: 88
Importør: Blend Wines

Varenr: 11762101
Neumagener Rosengärtchen "von den Terrassen" Riesling 2018
Middels gulgrønn farge. Ren gult eple, blomster og urter på duft og smak. Konsentrert flott ettersmak
Pris: 414,40 kr
Poeng: 88
Importør: eWine

Smakerommet: Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

 

Premium
Vin