+ mer
TYSK RIESLING: Alexander Gysler opplever suksess i Norge. Foto: Christian Zipp

Imponerende fra Alexander Gysler

Vinene fra Alexander Gysler imponerer Finansavisens vinekspert. 

Noen ganger kan det være lurt å ta et steg tilbake og nyte opplevelsen av en god flaske vin eller boksvin. I vår vinøse verden hvor vi smaker mye vin, kommenterer og skriver om gode vinprodusenter får man av og til noen øyeblikk der vinen får deg til å stoppe opp og reflektere. Det første notatet om vinene fra Alexander Gysler var enkelt. To ord ble det: «Wow, kanonbra.»

Under senere smakinger har det slått oss at totaliteten i vinene fra Alexander Gysler fra Rheinhessen i Tyskland er enestående gode. Helt fra de enkle vinene til de konsentrerte og raffinerte er stikkordene presis frukt, flott syrlighet og god konsentrasjon. 

KJELLER FRA 1780:  Alexander Gysler måtte utvide da suksessen kom til Norge. Foto: Christian Zipp

Som de fleste andre produsenter i Tyskland som har hatt sitt virke i mange generasjoner er det også her laget vin til forskjellige markeder og tidsepoker. Weingut Gysler var intet unntak. Etter 2 verdenskrig var det bulkproduksjon og volum som gjaldt før man lanserte under eget merkenavn fra 1968.  Tiårene kom og gikk etterpå og familien Gysler livnærte seg godt av det økende salget av tysk vin.   

Fra det ordinære til toppkvalitet

Faren til Alexander Gysler døde brått av kreft i 1999. Som ung mann på 27 år måtte han ta noen seriøse valg for fremtiden. Skulle han fortsette over samme lest som faren eller skulle han løfte familiebedriften mot noe annet?

Han fant raskt ut at han ønsket å drive gården annerledes - økologisk og deretter biodynamisk, mest for å sikre familiens helse, noe som spesielt var viktig etter at han selv ble far. En annen faktor var å heve vinkvaliteten i det lange løp.

Rev ut vinstokkene

Alexander Gysler rev ut vinstokkene med 80-tallets motedruer som cabernet sauvignon, merlot og andre høytytende krysninger. Han replantet riesling og diverse pinot-druer i et økologisk/biodynamisk miljø som var langt unna slik faren drev vinmarkene. 

Fokuset var å øke eksportmarkedet på sikt, men en slik endring tar tid og i 2004 kunne sertifikatet fra Dementer henges på veggen.

Interesse fra Norge endret alt

Lite visste han at to tidligere produktsjefer  fra Vinmonopolet - Trond Otrebski Langfjæran og Terje Meling - skulle løfte frem vinene hans i Norge. De kjente ham som en ekstremt nøyaktig og kvalitetsorientert fyr, med fokus på detaljer i alle ledd. For dem ble det helt naturlig å ta kontakt med Gysler når de ønsket å utvikle riesling-markedet i Norge under sitt nye virke som vinimportører i Norge.

PÅ JOBB: Alexander Gysler i vinmarkene i Rheinessen. Foto: Christian Zipp

La det være sagt med en gang. Det er ingen enkel oppgave å løse. Tyskland er definitivt en vugge for storstilt produksjon av riesling med store aktører som mer eller mindre produserer like viner inn i et marked som virker umettelig i Norge. Aktører som Loosen og Wongraven er dominante med over million liter i salg, men like under ser man en liten klynge av produsenter som Gysler, Battenfeld Spanier, Leitz og Geil som leverer stadig bedre kvalitet.  Tall fra Vinmonopolet viser et salg 5,2 millioner liter hvitvin fra Tyskland i 2019 med en markedsandel på 27,5 prosent av salget av hvitvin.

Ikke et prosjekt for hvem som helst.

- Markedsundersøkelsene fra Vinmonopolet viste at de kunnskapsrike kundene også var de som har høyest forbruk. En forklaring er at de gjerne drikker gode flasker i helgen og ønsker å unne seg noen glass av en BiB på hverdager. Utfordringen på det tidspunktet var at disse kundene manglet riktig gode viner på bag-in-box. Vi forsto at så lenge vi klarte å lage en skikkelig vin på boks, ville markedet være der, forteller Trond Otrebski Langfjæran og Terje Meling.

- Dette var ikke et prosjekt for hvem som helst. For å få det til måtte vi finne vinbonden som hadde rett innstilling, han måtte være nysgjerrig nok, kvalitetsorientert nok, fleksibel nok og villig til å bruke ferdighetene sine i et nytt format. Alexander Gysler lot seg fascinere av tanken om å lage en BiB etter småskalametode.

Ville lage sin egen standard - Lager 50.000 bokser i året til Norge

Gysler ble nysgjerrig på hvor bra det går an å lage en vin i det formatet, og han var vågal nok til å legge til side industristandardene forbundet med BiB, og sammen skape prøve å lage en egen standard. Første parti var tilsvarende 6.000 bokser, og man trodde det skulle holde ett år. 

Salget tok seg derimot kraftig opp og prognosene sprakk fort, i et normalår selges nå 50.000 bokser i året til tross for den relativt høye prisen på nærmere 500 kroner. 

Økt salg krever mer risiko

For å fortsatt ha kontroll på kvaliteten, gjennom å fermentere alle druene selv i egen kjeller og ikke kjøpe bulk, måtte Gysler utvide kjelleren. Akkurat det er ingen enkel sak i vinkjeller fra 1750 med metertykke underjordiske steinvegger. Men med litt sprenging og godt demonteringsarbeid fikk han klemt inn 20 små tanker til produksjon av mer vin.  

Nye suksesser med andre druer

Med økt salg og suksess ble det også et ønske om å lage konsentrert premium rosévin på boks. Markedet de senere årene har endret seg for rosévin og den norske duoen ville lage økologisk pinot noir på boks. Gysler var ikke vanskelig å be. 40.000 kg druer med pinot noir ble kjøpt inn høsten 2019, og trioen satte et relativt hårete mål om å selge vinen i løpet av våren sommeren 2020.

Omtalene og ryktet gikk foran og i løpet av våren 2020 var rosévinen inne på hele 83 Vinmonopol. Ifølge importøren Trond Otrebski Langfjæran må det være en av tidenes raskeste salgssuksesser fra bestillingsutvalget, uansett format. Vinmonopolets kategorisjef Trond Erling Pettersen har ikke konkrete tall for verifisering, men opplyser at det ikke er uvanlig at nyheter i bestillingsutvalget fra kjente produsenter/merkevarer, med god tilgjengelighet, dukker opp i en tredjedel av butikkene.

En av årets beste roséviner

I hysteriet hvert år rundt lanseringen av årets rosévin ble det nesten i det stille lansert en vin med en beskjeden tapping på 3.000 flasker fra Alexander Gysler. På vår første smaking i februar noterte vi den som lovende, men under vår rosévintest nylig havnet Gysler blant de beste og som som et hjertesukk i et hav andre roséviner. Gysler Pinot Noir Rosé Single Vineyard 2019 kommer fra en enkelt biodynamisk parsell med druer som spontangjæret og med en fruktkonsentrasjon og konsentrasjon som man skulle tro at vinen egentlig er feilpriset med en prislapp på bare 199 kroner. Vinen viser hva Alexander Gysler står for som vinmaker. Basert på egen overbevisning, smak og håndverk. Eller som vi kaller det, en liten smak av hverdagsmagi.

Smakerommet

Varenr: 6854701
Gysler «Klangwerk» Vum Helle Riesling GG Trocken 2017
Lys grønngul farge. Grønt eple, sitrus og florale toner på duft og smak. Markert syrlighet og flott konsentrasjon. Lang ettersmak med mineralsk undertone.
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris:309,90 kr (bestilling)
Poeng: 89 Importør: Chrysopidae

Varenr: 6854801
Gysler Sandstein Riesling Trocken 2016
Lys grønngul farge. Ung stil. Eple, mineraler og sitrustoner på duft og smak. Konsentrert og markert syrlighet. Fruktdrevet balansert ettersmak
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 169,90 kr (basis)
Poeng: 87 Importør: Chrysopidae

Varenr: 8325701
Gysler Blanc de Noir Brut 2014
Lys grønngul farge. Små bobler. Mineralsk, floral og sitrus på duft og smak. Fruktdrevet med markert syrlighet og lang ettersmak.
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 300,– kr (bestilling)
Poeng: 87 Importør: Chrysopidae

Varenr: 11607601 Gysler Single Vineyard Pinot Noir Rosé 2019
Lys lakserosa farge. Markant syrlighet og røde bær, stikkelsbær og urter på duft og smak. Flott syrlighet løfter vinen.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff. 

Pris: 199,90 kr (bestilling)
Poeng: 88 Importør: Chrysopidae

Varenr: 11597806
Natural Selections Gysler Pinot Noir Rosé 2019
Lys lakserosa farge. Røde bær, floral og urter på duft og smak. Ung fruktdrevet stil. Leskende med flott syrlighet. Dekanter gjerne før servering
Passer til: Skalldyr, lyst kjøtt. 

Pris: 509,90 kr (bestilling)
Poeng: 88 

Importør: Chrysopidae

Varenr: 2143206
Signature Series Gysler Riesling Trocken 2019
Lys grønngul farge. Konsentrert. Mineraler, grønt eple og sitrus på duft. Flott syrlighet med fruktdrevet utgang.
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 489,90 kr (basis)
Poeng: 88 Importør: Chrysopidae

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Premium
Vin