+ mer
IDYLL OG VIN: Tenuta Delle Terre Nere dyrker og produserer vin med himmelsk god smak.  Foto: Tenuta Delle Terre Nere

Tenuta Delle Terre Nere er himmelsk godt fra Sicilia

Viner med en tydelig adresse er lett å finne på Sicilia.

Noen inntrykk fra land er vanskelig å bli kvitt når de først har satt seg i folks bevissthet. Nevn øya Sicilia med byen Palermo og du får kriminelle assosiasjoner til Cosa Nostra umiddelbart. Det neste som slår inn er vulkanen Etna. Vulkanen er en av de mest kjente og aktive vulkanene i verden. Lokalt kalles den Mongibello og ligger tett på byen Catania på østkysten av Sicilia i Italia.

« 1990-tallet ble vendepunktet. Vinmakere ble hentet fra andre deler av Italia, vingårder ble rehabilitert, og produsentene begynte å konsentrere seg om kvalitet foran volumproduksjon. »

Vinproduksjon er ikke et nytt fenomen i dette området. De første vinrankene ble plantet på de nordlige bakkene på Etna-fjellet 800 f. Kr. Men som mange av Sør-Italias vinregioner var området preget av billig og pregløs bulkvin. Det var en trend i hele det sørlige Italia. Gamle vinstokker med lokale druersorter ble rykket opp og beplantet med internasjonale druesorter. Heldigvis var det noen som tok vare på arven.

Vendepunktet

1990-tallet ble vendepunktet. Vinmakere ble hentet fra andre deler av Italia, vingårder ble rehabilitert, og produsentene begynte å konsentrere seg om kvalitet foran volumproduksjon. Vinmarkene hadde ikke den sunneste helsen. Ved begynnelsen av 2000-årene begynte vinstokkene på fjellet å produsere mer konsentrerte druer. Verden begynte å legge merke til Sicilia og Etna. Vinpersonligheter som familen Planeta, Frank Cornelissen, Arianne Occhipinti og Marc de Grazia ble fanebærere av den nye kvalitetskulturen.

NY RETNING: På 1990-tallet kom vendepunktet for Siciliansk vin. Foto: Tenuta Delle Terre Nere

En av de toneangivende produsentene har holdt hus på Sicilia i over 30 år. Med samme filosofi og målsetning som fra starten har Tenuta Delle Terre Nere satt Sicilia på vinkartet. Ikke bare som en god lokal produsent, men som en av de bedre i hele Italia.

Marc de Grazia var opprinnelig vinimportør i USA før et besøk ved Etna gjorde han dypt forelsket . Forelskelsen førte til de første vinmarkene til hans livsprosjekt Tenuta delle Terre Nere. Målsetningen var enkel: «Skap det beste du kan.»

Siste utbrudd i 2015

Det er et skikkelig håndverk som skal til for å lage den beste vinen. Vinmarkene til Tenuta Delle Terre Nere ligger relativt høyt mellom 400 meter og 1000 meter og med sin komplekse mineralske sammensetning og store forskjeller i jordsmonnet kan man trekke sammenligner med andre store vinområder i Europa. Den store forskjellen er at det ikke er en aktiv vulkan i nærheten. Det siste utbruddet var i desember 2015 og lavafontenen sto en kilometer til værs, mens askeskyen var på nærmere 3 kilometer. Etna er den vulkanen i verden som lengst har fått dokumentert sine utbrudd, faktisk helt tilbake til 1500-tallet.

EGENTLIG VINIMPORTØR: Marc de Grazia. Foto: Tenuta Delle Terre Nere

Raffinerte og elegante viner

Filosofien til Tenuta Delle Terre Nere er å lage viner som er raffinerte og elegante som i Burgund. Det er ikke lett når man ser på det på det røffe miljøet omgivelsene gir. Ekstreme varmeperioder og forskjeller på dag og natt temperatur på over 30 grader gir sine utfordringer for vinprodusentene. Legg til et vulkansk jordsmonn som endrer seg vertikalt og horisontalt bare på noen få meter i vinmarkene 

En skog av habile gode produsenter

Sicilia har mange spennende vinprodusenter og norske vinimportører har vært flink til å finne særegne og stedstypiske viner fra øyen. Frank Cornelissen, Benati, Donnafugata, Planeta, Occhipinti har på hver sin måte formet norske drikkevaner mot en retning: Viner med en tydelig adresse.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Smakerommet

Varenr: 3318101
Etna Rosso Calderara Sottana 2018
Lys blålilla farge. Ripsbær, bringebær og sval vegetalt på duft. Saftig leskende vinstil med lette røde bærtoner. Elegant avslutning. Tørr avslutning. Nydelig matvin
Passer til: Storvilt, storfe, lam. 

Pris: 444,90 kroner (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 3319101
Terre Nere Etna Rosso Feudo de Mezzo 2018 
Middels rød farge. Plomme, kirsebær og lær på på duft. Konsentrert balansert syrlighet. Markerte tanniner. Bør lagres 4-5 år
Passer til: Storvilt, storfe, lam. 

Pris: 400 kroner (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 2246501
Terre Nere Etna Rosso 2018
Lys blålilla farge. Fruktig aromabilde med kirsebær, sursøtt og voks på duft. Kryddertoner og fin rød frukt i anslaget. Balansert syrlighet og fruktighet.
Passer til: Storvilt, storfe, lam. 

Pris: 255 kroner (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 3394801
Terre Nere Etna Bianco 2018
Lys grønngul farge. Sitrus, ananas og voks på duft. Frisk balansert syrlighet og konsentrasjon. Flott syrlig avslutning.
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 255 kroner (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 4453201
Planeta Cometa 2018
Middels gyllen farge. Mineralsk aromabilde med modent gult eple og mineraler på duft. Konsentrert limepreget ettersmak med grapefrukt. ( En liten, men veldig god "outsider" fra Planeta) 
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 365 kroner (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 9745501
Terra Nere Etna Rosato 2018
Lys lakserosa farge.Ung vin. Fruktig aromabilde med sitrus, voks på duft. Luft gjerne før servering. Frisk deilig avslutning. God matvin
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 

Pris: 244,90 kroner (bestilling)
Poeng: 87
Importør: Gaia Wine & Spirits

Premium
Vin