+ mer
Vinmarker i Loire Foto: Dreamtime

Muscadet - en vinperle fra Loire

Muscadet er ypperlig sammen med venner, men best til skalldyr og østers.

Få har hørt om hvitvinsdruen melon de bourgogne. Men den fortjener så absolutt en plass i solen. Melon de bourgogne har gitt liv til vinstilen muscadet, en vinstil som nærmest er blitt en nasjonalskatt for franskmenn, litt som akevitt er for nordmenn.

Muscadet er knukstørre, friske og matvennlige viner. Til sommerlig mat og spesielt til fisk og skalldyr er disse vinene fra Nantes - helt vest i Loiredalen i Frankrike - et perfekt følge.

Best er de sammen med sjømat som er enkel og naturell. 

Med grønne epler, sitrus og vegetale toner og en mineralsk smak som kan minne om kalk er det naturlig å sammenligne med vinene fra mer kjente Chablis. Når sjømaten eller fiskerettene får smørsauser eller gratineres kan man lett plukke frem en moden muscadet på bordet. Vinprisene har stått litt stille de senere årene og betraktes av oss som svært gode kjøp.

Vakkert som et postkort

Frankrikes hage blir Loire-dalen kalt av sine egne landsmenn. Ikke uten grunn, det er få andre steder i Europa som har et større omfang av botaniske vekster enn nettopp her. I århundrer var Loire og elven Nantes en av hovedårene for handel, men også et yndet sted for geistlige til å bygge praktfulle store slott med tilhørende hager. Da var ikke veien lang til konkurranse mellom slottene om hvem som hadde den vakreste hagen. Floraen som ble importert fra alle verdenshjørner har spredd seg og danner et imponerende syn når man reiser på småveiene ut mot kysten. 

Postkortmotiv: Solnedgang i Loire Foto: Dreamstime

Området og elven med samme navn

Loire er også navnet til en av de vakreste og lengste franske elver, som strekker seg 1000 kilometer fra Massif Central i øst til Atlanterhavet i vest. Den gir næring til Loire-dalens mange vinmarker. Vitikulturelt er Loire-dalen å betrakte som et nordlig område med høstfrost, kald vind og variable somrer. Variasjon i klima, jordsmonn og druesorter langs Loire og dens bielver gjenspeiles i vinenes mangfoldighet. I en noe enkel beskrivelse kan det være fristende å beskrive Loire-dalen smaksbilde som knasende tørr i hver ende, og fyldig forførende og sødmefylt i midten.

Drue fra 1600 tallet

Lovverket for muscadet-viner definerer at all hvitvin må være laget av druen Melon de Bourgogne. Druen har sitt opphav på 1600-tallet like utenfor byen Nantes, hvor den mektige Loire elven renner ut i Biscayabukten. Gir man druen lite begrensninger vil den produsere relativt enkle viner i store kvanta. Vinene - spesielt de rimeligste - er blitt solgt som bulkviner og sannsynligvis  grunnen til at vinene herfra historisk sett ikke har hatt den suksess som storebror og mer kjente Sancerre lengre øst i Loire dalen har hatt.

Bygget av munker: De beste vinmarkene er beskyttet av steinmurer i Loire Foto: Dreamstime

Stadig bedre kvalitet

Fra 2010 har det skjedd et løft for muscadet-viner.  Etter en lang prosess i offentlig forvaltning av vinlover fikk vinprodusentene i området anledning til inndele vinområdene i såkalte «cru», som er definerte enkeltområder med  egenart og vinstil. Tidligere ble all vin, uansett kvalitet betegnet som Muscadet de Sévre et Maine, men nå er praksis at man kan benytte navnet på det definerte vinområder som for eksempel Gorges, Clisson, Le Pallet, Monnières-Sainte-Fiacre, Goulaine eller Château-Thébaud i tillegg.   Vi betrakter vinene herfra som en av mest lovende i Frankrike. 

Vinmonopolets utvalg av Loire-viner domineres av hvitvin med 354 ulike viner tilgjengelig i prisklasser hovedsakelig mellom 200 kroner opp til 500 kroner.   Sett opp mot prisene i Chablis og Burgund er Loire en seriøs utfordrer på pris og kvalitet til sommerens sjømatgleder.

Smakerommet

Varenr: 9864201
Les Gras Moutons Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2019
Lys gulgrønn farge. Mineralsk aromabilde med eple og sitrus, kalk på duft. Markert syrlighet og lengde. Deilig frisk ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 249,90 kr (bestilling)
Poeng: 88 

Importør: Autentico

Varenr: 7419801
Pierre Luneau-Papin Terre de pierre 2018
Lys grønngul farge. Mineralsk vin med florale toner, eple og lime på duft og smak. Konsentrert mineralsk og fruktdrevet ettersmak. Markert syrlighet trekker opp. 

Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 259,90 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: LaMarc Wines

Varenr: 9963101
Herbauges Muscadet Cötes de GrandLieu sur Lie 2017
Lys gulgrønn farge. Modent grønt eple, sitrus, kalk på duft og smak. Stram fruktdrevet syrlighet og urter/ eple i ettersmaken.
Pris: 177,– kr (bestilling)
Poeng: 88 
Importør: B & R WINE

Varenr: 11182701
Ch. de la Ragotière Les Vieilles Vignes Muscadet 2018
Lys gulgrønn farge. Mineralsk, eple, urter og lime på duft og smak. Enkel, men flott syrlighet og presis frukt i ettersmaken. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 169,90 kr (bestilling)
Poeng: 87 
Importør: Selected Wines

Varenr: 10069001
Haute Févrie Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie 2018
 Lys gulgrønn farge. Eple, urter og lime på duft og smak. Moden konsentrert stil med lang frisk ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 171,– kr (bestilling)
Poeng: 88 
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 10069101
Haute Févrie Gras Moutons Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie 2018
Lys gulgrønn farge. Modent eple, sitrus og kalk på duft og smak. Rik kremet stil med flott markert syrlighet i ettersmaken
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris: 185,– kr (bestilling)
Poeng: 89 
Importør: Moestue Grape Selections

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Premium
Vin