+ mer
Roussillon: De beste vinmarkene ligger i høyden omkranset av fjell.  Foto: Richard Semik

Biodynamiske perler fra Roussillon

Vinene fra Roussillon gir deg solide smaksopplevelser.

Vi skal så langt syd i Frankrike det er mulig å komme, mot Middelhavet. Så nær Spania at du må forvente å høre katalansk i gatene. Til et sted der mange ser på seg selv som katalanere heller enn franskmenn.

Roussillon er et vinområde som de aller fleste av oss nordmenn har smakt vin fra, men gjerne ikke merket oss akkurat hvor vinen kommer fra. Med andre ord er det bulkvin i form av boksvin Roussillon først og fremst er kjent for. Selv om det fremdeles lages enklere viner i området er det stadig flere gode, uavhengige produsenter som viser potensialet.

Bærekraftig

Den store endringen for Roussillon og deres nære nabo Languedoc er gjort gjennom midler fra EU i mange tiår. Midlene er blitt gitt for å få ned antall hektar med vinmarker, spesielt i de kystnære områdene hvor bulkproduksjon satte kvantitet foran kvalitet. Sakte, men sikkert er tusenvis av hektar med vinmark revet opp for å bedre renommeet. EU-midlene har hatt sin virkning, i positiv forstand. En mer bærekraftig næring har vokst frem med bedre vinkvalitet enn tidligere.

Roussillon: Vinmarkene i høyden gir mer syrlighet og konsentrasjon Foto: Richard Semik

Mye sol og varme

Fremdeles er en fjerdedel av alle franske vinplanter dyrket i området og appellasjonen dekker området fra Costieres de Nimes i nord-øst, og helt ned til Côtes du Roussillon og Banyuls i den sydlige delen mot grensen til Spania. Regionen nyter godt av rikelig med sol og årlig nedbørsmengde, vesentlig mer regnfullt enn både Loire, Burgund og Alsace.

Roussillon er historisk mest kjent for søte sterkviner som maury, banyuls og rivesaltes, men opplever at svakvinene i form av rødvin og hvitvin stadig høster lovord i internasjonal presse. Languedoc som ligger i retning mot Montpellier opplever mye av det samme, men ligger etter vår mening etter Roussillon i kvalitet.

De gamle er best: Vinstokkene i Roussillon har ofte en snittalder mellom 40 og 50 år Foto: Richard Semik

Opp i høyden

Det er i høyden i Roussillon man finner de gode vinene. Opp mot fjellkjeden Pyreneene er landskapet forblåst og tørt med et karrig jordsmonn av skifer og kalk. Vinstokkene som dyrkes på 400 - 600 meters høyde gir en høy naturlig syrlighet. Kombinerer du syrligheten med den avkjølende tramontane-vinden som blåser fra nord og 300 soldager i året får man en perfekt modning på druene. Ser man ned mot flatlandet og nærmere Middelhavet er det mer fruktbart, men vinene herfra kan i beste fall betraktes som middelmådige i forhold på grunn av sin manglende syrlighet og konsentrasjon.

De fleste av de gode produsentene driver i dag enten økologisk eller biodynamisk. Viljen til å satse på høy vinkvalitet blant unge og uredde vinprodusenter har medført at en rekke druesorter etter hvert har fått et bedre rykte i Roussillon. Moderne vinifikasjonteknikker og dypdekunnskap om hvordan vin lages har gitt kvantesprang i kvalitet.

Ingen i samme bås

Vi kan ikke sette alle produsentene i én bås, det florerer med vin i mange vinstiler, men vi
kikker spesielt etter rødviner som er laget av druene syrah, nourvèdre, carignan, grenache og cinsault. Disse gir fyldige, fruktdrevne og friske viner med og uten potensiale for lagring. Rødvinene kan gi kvaliteter på høyde med Nord-Rhônes beste viner. For gode hvitviner er carignan blanc, grenache blanc/gris, maccabèo, roussanne, marsanne, rolle og viognier vel etablert historisk i området, men gir friske viner med god fruktighet og smakfull syrlighet. Fellesnevneren for dem er at vinene er gode matviner, med en naturlig syrlighet og konsentrasjon som får oss til å glede oss over fremtiden til dette vakre området i Sør-Frankrike.

Smakerommet

Varenr: 10974601
Zélige- Caravent Ikebana 2017
Dyp rød farge. Blåplomme, mørke bær og krydder på duft og smak. Konsentrert fyldig vin med moderate tanniner og lang ettersmak.
Passer til: Storvilt, lam.
Pris: 289,90 kr (bestilling)
Poeng: 89 

Importør: Vin John

Varenr: 10045301
La Baronne Les Chemins Blanc 2017
Lys gyllen farge. Moden gul frukt, aprikos og sitrus på duft. Stilren og mineralsk anslag med lang ettersmak. Flott matvin.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff.
Pris: 269,90 kr (bestilling)
Poeng: 89 

Importør: NON DOS

Varenr: 7670301
Cigalus Blanc 2016
Middels gulgrønn farge. Konsentrert. Gul frukt, botrytis og sitrus på duft og smak. Lang fyldig ettersmak med balansert syrlighet.
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 389,– kr (bestilling)
Poeng: 88 

Importør: Winning Brands

Varenr: 7615001
Cigalus Rouge 2017
Dyp rød farge. Mørke bær, anis, blåplomme og krydder på duft. Konsentrert fyldig vin med moderate tanniner og stor fylde.
Passer til: Storvilt, lam.
Pris: 399,– kr (bestilling)
Poeng: 89 

Importør: Winning Brands

Varenr: 7477601
Cazes John Wine 2019
Mørk rød farge. Plomme, moden frukt og krydder på duft og smak. Fyldig og rikt smaksbilde med moderate tanniner og fruktdrevet utgang.
Passer til: Storfe, lam.
Pris: 209,90 kr (bestilling)
Poeng: 87 

Importør: Vinordia

Varenr: 875601
Marc Kreydenweiss Ansata 2015
Middels rød farge. Fruktdrevet med mørke bær, krydder og ferskhet på duft og smak. Flott vin til prisen. Fin mineralsk syrlighet preger ettersmaken.
Passer til: Lam, storfe.
Pris: 244,90 kr (bestilling)
Poeng: 88 

Importør: Einar A Engelstad

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Premium
Vin