Vinfavoritter fra USA
Vinene du må prøve og den du absolutt skal unngå.
I likhet med resten av verden holdes USA i et jerngrep med covid-19 og dens konsekvenser. Vinbransjen er intet unntak. Over natten stengte restaurantmarkedet ned. Vinbutikkene lukket døren og eksporten falt dramatisk. Fremtiden ble plutselig svært usikker.
Hardest rammet er California, hvor over 90 prosent av den amerikanske vinindustrien holder til.
Utfordringen ligger frem i tid.
Vinstokkene tar ikke hensyn til pandemien som herjer. Markedsdirektør i California Wine Institute, Paul Molleman, kan fortelle Finansavisen at vindruene på et eller annet tidspunkt må høstes inn og lages vin av. Det skaper den største utfordringen for vinbøndene. Vinflasker på lager og fat må selges før ny årgang kommer. Og når kundene ikke er tilstede, hva skjer da?
– Et lyspunkt for produsentene er at smakerommene åpnet igjen 5. juni, men det monner lite når man ser helheten i krisen som rammer hele vinbransjen.
Får ikke solgt vinen
Pål Dahle hos vinimportøren Tramontane i Norge mener at det er på det rene at flere av vinmakerne i USA sliter med å bli kvitt vinen sin for tiden.
– Vi får jevnlig henvendelser fra vinprodusenter i USA som gjerne vil selge mer vin, selv få måneder etter at vi satte forrige bestilling. Slikt har ikke skjedd tidligere.
Mer vin til Norge
Fordelen for det norske markedet er at vin som tidligere er blitt strengt allokert til andre markeder nå tilbys norske importører med lovnader at en eventuell ordre vil skape presedens. Det lover godt for tilgangen for høstens nyheter fra USA. Eneste hinder er dollarkursen.

– Fra 2019 til 2020 steg prisene 15 prosent på våre viner i snitt fra USA, opplyser Thomas Grette hos vinimportøren Vinarius. Finansavisen erfarer at det norske vinmarkedet er så prissensitivt og endringer kan føre til tapte markedsandeler. Derfor venter de fleste importørene med å øke prisene til høsten.
USA er i skuddet i Norge
I de senere årene har utvalget økt til i overkant av 800 svakviner fra USA i Vinmonopolets sortiment. Det aller meste er vin fra California, men noe kommer også fra Oregon og Washington. Men også når det gjelder snittpris har det vært positiv utvikling siste fem år. I 2015 var gjennomsnittsprisen per liter for amerikansk vin 139 kroner, i dag er den 159 kroner. Den store vinneren er rødvinen Falling Feather med over 1,4 millioner liter solgt i 2019.
Trendene på Vinmonopolet
Det er to underliggende trender som er verdt å merke seg for amerikansk vin på Vinmonopolet ifølge kategorisjef Trond Erling Pettersen. Den første trenden er det de rimeligere vinene på bag-in-box hvor nordmenn finner rødvinskjøp i en stil som treffer bredt og er lett å like. Den andre trenden er dem som opplever at de får valuta for pengene når de velger Pinot Noir og Chardonnay fra USA i middels prissjikt på 200 kroner opp til høyere kvalitetsnivå opp mot 450 kroner.
I prisklassen over 400 kroner ypper Pinot Noir fra California seg på salgsoversikten for basisutvalget, i selskap med viner fra Barolo, Toscana, Veneto og Burgund.
Hvilke viner skal jeg satse på, og unngå
Sett med våre øyne deler markedet seg i to når kvaliteten for amerikansk vin er under lupen. Det lages som i alle andre land mye dårlig vin i USA. Litt enkelt fortalt handler det om den kommersielle delen som pumper ut vin som lages for profitt alene og om den delen som er viner som må betraktes som håndverk.
Et lite tips fra oss: Vinen som du virkelig skal unngå er den mestselgende Falling Feather Ruby Cabernet. Rent teknisk er det en vin, ellers har den intet annet å tilføre. Om du er i tvil, kjøp en flaske og prøv opp mot en av dem vi anbefaler denne uken.
Smakerommet:
Varenr: 6942601
Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2017
Lys gulgrønn farge. Duft og smak av sitrus, aprikos, appelsinskall og fat. Balansert frisk syrlighet med perfekt balanse mot fruktsødmen. Lang ettersmak.
Passer til: Skalldyr.
Pris: 315,– kr (bestilling)
Poeng: 89 Importør: Vinarius
Varenr: 9359201
Schug Carneros Chardonnay 2018
Middels grønngul farge. Gul frukt, moden frukt, eple og sitrus på duft og smak. Moderat fatpreg og frisk fruktighet preger ettersmaken.
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 359,90 kr (bestilling)
Poeng: 88 Importør: Symposium Wines
Varenr: 3521401
Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2018
Lys rød farge. Urter, svale røde bær og krydder på duft og smak. Saftig anslag med fruktdrevet stil. Vellaget saftig pinot noir. Server i store glass, litt avkjølt.
Passer til: Storfe, lam.
Pris: 319,90 kr (basis)
Poeng: 89 Importør: Palmer Group
Varenr: 2264001
Red Car Sonoma Coast Pinot Noir 2016
Lys blålilla farge. Bringebær, røde bær og pinot nese med vegetale toner på duft og smak. Balansert vin med lang ettersmak av røde bær, markjordbær og urter.
Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl.
Pris: 439,– kr (bestilling)
Poeng: 88 Importør: Vinarius
Varenr: 805201
Kutch Sonoma Coast 2018
Middel rød farge. Konsentrert med mineraler, røde bær, urter og elegant syrlighet på duft og smak. Lang kjølig ettersmak med balanserte tanniner.
Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl.
Pris: 449,– kr (bestilling)
Poeng: 90 Importør: Tramontane
Varenr: 9302701
Bonterra The Butler 2013
Dyp blå farge. Sorte bær, anis og krydder på duft og smak. Utviklet vin med modne bær, urter og pepper i den lange ettersmaken.
Passer til: Storfe, lam.
Pris: 350,– kr (bestilling)
Poeng: 89 Importør: VCT Norway
Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng.
Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.
Stig. A Rognstad
Vinkelner
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.