+ mer
Kjølig klima: I likhet med mange vinområder i nordlige del av Sentral-Europa kan Chablis takke et kjølige klima for sin suksess. Vinene fra Chablis får en naturlig syrlighet som løftet kvalitet opp og frem som en av verdens beste matviner.  Foto: Svein Lindin

Bli blid av Chablis

Chablis er en vin som nytes best til sjømat. Her er seks gode Chablis-viner til å bli glad av.

Et klassisk vinområde i verden er Chablis i Frankrike. For oss nordmenn har Chablis vært en stamgjest på det norske spisebordet siden begynnelsen av-2000 tallet. Ikke uten grunn. Den høye kvaliteten med de særegne, konsentrerte smakene, kombinert med matvennlige vinstil, har gitt blide tilhengere.

Chablis hører til vindistriktet Burgund hvor mesteparten av vinmarkene i Burgund går fra Lyon i sør til Dijon i nord. Drar man et par timer med bil lengre nordvestover langs A6, motorveien fra Dijon til Paris, ligger den lille sjarmerende byen Chablis. Nesten som en utpost til Burgund i nord. 

Stort spenn

I vår årlige test av Chablis var det er stort spenn i kvalitet kontra pris. Kjente merkenavn i Chablis vet å ta seg betalt, mens mindre mer ukjente holder samme flotte kvalitet til lavere pris. Prisene på Chablis strekker hovedsakelig fra 200 kroner til i overkant av 500 kroner. Det er verdt å merke seg at mange produsenter selger magnumflasker på 1,5 liter som absolutt er verdt å kjøpe for en fremtidig begivenhet. En annen ting testen viste er at de fleste Chablis av bedre kvalitet drikkes for tidlig.  

Mange navn: Chardonnay druen som benyttes i Chablis kalles lokalt  Beaunois Foto: Svein Lindin

Ulike kvaliteter

Chablis kan ikke nevnes uten å trekke frem de fire ulike kvalitetene. Litt enkelt fortalt gjenspeiler det seg i prisen. På smak finner du det igjen i de fruktdrevne vinene i kvalitetene Petit Chablis og Chablis som begge produserer store volum. Chablis Premier Cru og Chablis Grand Cru produserer mye mindre, men mer komplekse og mineralrike viner.

Petit Chablis-vinene kommer i hovedsak fra flatene rundt byen Chablis, mens kvaliteten Chablis kommer fra de slake åsryggene hvor jordsmonnet består av Portland-kalkstein. Fra vinmarkene på åsryggene som vender mot sør-øst eller sør-vest kommer de mest mineralholdige og komplekse kvalitetene som Chablis Premier Cru og Chablis Grand Cru. Sistnevnte, som er den mest lagringsdyktige kvaliteten, finner man langs åsryggen på høyre side av byen Chablis og elven Serein. Fellesnevneren for disse områdene er at de er en del av det store Paris-bassenget som i sin tid var havbunn.  Så vær ikke overrasket om du finner 300 millioner år gamle østersfossiler i vinmarkene.

Best med sjømat

Chablis er uten tvil en vin som nytes best med sjømat, spesielt østers, sjøkreps, kongekrabbe eller hummer. Til hvit fisk som kveite, breiflabb og piggvar med smørsauser er vinene midt i blinken om du velger en litt høyere kvalitet.  

Vi spiser mer: Nordmenns appetitt på østers har økt drastisk de siste ti årene. Tall fra SSB viser at det totale markedet for levende østers i Norge er på cirka 90 tonn i 2019, hvor import av levende stillehavsøsters fra Frankrike står for hele 40 tonn alene. Foto: matprat.no

Dagens utvalg på 176 varelinjer på Vinmonopolet viser at kun fem viner er i basisutvalget, mens hele 148 viner er i bestillingsutvalget. I vår test var det kun boksvinen til La Chablisienne Chablis 2016 som hevdet seg fra basisutvalget kontra bestillingsutvalget. Oddsen ovenfor var kanskje urettferdig, men Vinmonopolets innkjøpsavdeling har ikke det største fokuset på Chablis. Hva det skyldes vet vi ikke, men det er lett å glemme klassiske viner når alt skal være trendy og nyskapende. 

Et ekstra tips for det eksklusive

Nå er ikke Vinmonopolet helt fraværende når det gjelder å vedlikeholde interessen for de mer eksklusive vinene og produsentene fra Chablis. Et godt tips er å dra innom spesialvinmonopolene på Aker Brygge, CC-Vest ( tildels også Skøyen) i Oslo og Valkendorfsgaten i Bergen. Hamar, Sandnes Sentrum, Sandefjord og Valentinlyst i Trondheim har også slike spesialvinmonopol. Disse stedene har toppvinene og produsentene som det er knapphet på. Prisene er ikke nødvendigvis høye, men sett i sammenheng med hva Chablis virkelig er for nordmenn flest, er det for dyrt. Akkurat som hvite burgundere ellers er.

Smakerommet:


Varenr: 4337601
William Fèvre Chablis Domaine 2018
Lys grønngul farge. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Konsentrert mineralsk med stålsyre og lang ettersmak av eple og kalk. Mye vin for pengene
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. Pris: 249,90 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Robert Prizelius

Varenr: 4841001
Brocard Chablis Boissonneuse 2018
Lys gulgrønn farge. Grønt eple, sitrus og mineraler på duft. Konsentrert fruktdrevet anslag og balansert syrlighet. Flott biodynamisk vin
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris: 289,90 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 10208701
Charly Nicolle Chablis Premier Cru Les Fourneaux 2017
Middels gulgrønn farge. Mineral, gul frukt, eple, lime på duft og smak. Konsentrert ung Chablis. Markert flott syrlighet og lengde. Dekanter gjerne vinen. Passer til: Fisk, skalldyr. Pris:
325,– kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Chaeos Wine & Spirits

Varenr: 3232401
Defaix Chablis 1. Cru Les Lys 2005
Middels gulgrønn farge. Kalk,smør og eple på smak og duft. Fet fyldig smak med lang utviklet ettersmak. Server i store glass. Perfekt til grillet hummer. Et god anledning til å prøve Chablis med alder. 
Passer til: Skalldyr. Pris: 386,– kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 9469001
Duplessis Chablis Premier Cru Vaillon 2018
Lys gulgrønn farge. Gule epler, mineraler og flint på smak og duft. Konsentrert. Balansert syrlighet og lengde. Fruktig og mineralsk avslutning.
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris: 409,90 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Red & White

Varenr: 8017506
La Chablisienne Chablis 2018
Lys gulgrønnfarge. Grønt eple, sitrus på duft og smak Fruktdrevet balansert anslag med sitrustoner og mineraler. Alltid på topp fra Chablis. 3 liter BIB
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris: 649,– kr (basis)
Poeng: 87
Importør: Holst Wines

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Premium
Vin