+ mer
100 % økologisk: Pedregosa har drevet økologisk siden 1997 Foto: Pedregosa

Derfor har Pedregosa i rekordfart blitt en av Norges mest populære musserende viner

Cava er kanskje litt passé. Noen bobler fra Spania er likevel verdt å smake på.

Cava ligger liksom i dvale om dagen. Sosiale medier fylles med bilder av champagne og prosecco ispedd litt tyske, franske og engelske varianter. Sjelden ser man en flaske cava. Vi stilte oss spørsmålet, er cava blitt passé? I det store bildet kan svaret være ja, men det finnes suksesshistorier som er skapt av tilfeldigheter, flaks og en stor dose kunnskap.

Ingen hemmelighet

Cava er ikke det første vi tenker på når vi  leter etter kvalitesvin med lavt sukkerinnhold, økologisk produksjon og stedegen smak. Cava har etter vår mening fortsatt en lang vei å gå for å skape avstand til de kommersielle, søte og gummiaktige cavaene som preger vinstilen.

Vinmonopolets anbud på en økologisk cava høsten 2015 ble starten for Castelo de Pedregosas suksess i Norge. Anbudet som Vinmonopolet la opp til var å fremme kvalitetscava med økologisk opphav med så lite restsukker så mulig. Årsaken er åpenbar. Ved fravær av restsukker tar man også vekk muligheten til å kamuflere dårlige druer eller vinifikasjon. En annen faktor for anbudet var stadig mer fokus på sukkerinnhold i vin fra kundene til Vinmonopolet. Spesielt merket man seg den tropiske og søte stilen til Prosecco fra Italia og andre viner med høyt tilsatt sukkerinnhold.

Kallenavnet Peder Gåsa

Pedregosa - eller «Peder og gåsa» som den populært kalles - ble introdusert i november 2015 og har i rekordfart blitt en av Norges mest populære musserende viner. Deres Clos de Blancs er blitt den nest mest solgte cavaen på Vinmonopolet, kun slått av Freixenet. Pedregosa vant aldri anbudet til Vinmonopolet, men fikk strålende presseomtaler og dermed var også veien kort til å havne i gunst hos mange vinmonopol som tok inn vinene i hyllene gjennom bestillingsutvalget. Det hører med til historien at vinneren av anbudet, Cava Olivia Brut Nature reserva 2009 Castell Dage og MIM 2011 Vins el Cep ikke er å finne på Vinmonopolet i dag.

Castelo de Pedregosa startet i skyggene av gigantene i bransjen, anført av Bartolomé Pedregosa og María del Carmen Castelo. Familien Pedregosa Castelo holder til i Sant Sadurní d’Anoia, i hjertet av appellasjonen for cava, og her har familien totalt 56 hektar vinmarker. De er fra 1997 dyrket økologisk med ingen bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler. Tidligere solgte familien druene sine direkte til de store aktørene, men tok steget som egen produsent så sent som i 1993.

Dyreglade: Pedregosa holder 20 geiter, 3 hester, 60 sauer og 40 høner på vingården Foto: Pedregosa

Rubens ark

I dag driver Ruben Pedregosa (29 år) vineriet sammen med sine to foreldre Bartolomé Pedregosa og María del Carmen Castel. Hans to yngre tvillingbrødre Jaime og Jordi er også med. Filosofien er å drive vingården med de tradisjonelle katalanske druene Xarello, Macabeo, Parellada og Garnacha under økologisk herredømme med stor hjelp av 20 geiter, 3 hester, 60 sauer og 40 høner, som alle hjelper til med å holde vinmarkene og gården fri for ugress og uønskede planter.

Pedregosa inntreden handler om hvordan små produsenter vinner frem på grunn av god smak. Vi trekker gjerne frem Raventós og Cuveé Esplendor Vardon Kennett på hva som er mulig å få til utenfor rammeverket til cava, men Pedregosa, Paras Balta, Gramona og Juve y Camps er gode eksempler på hva cava kan være om kvalitet går foran kvanitet.

Noe av det beste

Pedregosas stil er preget av å være mineralske, slanke og tørre viner med fruktdrevet karakter. Vinmaker Ruben Pedregosa er naturligvis en stor fan av champagne, noe også navnene på vinene hans er påvirket av; Clos de Blancs og Blanc de Millesime. Vår oppfatning av vinene har alltid vært positive, de reflekterer druekvalitet og vinene har en syrlighet som gjør dem matvennlige. Selv om vinene aldri kan smake som Champagne, er det noe av det beste Spania kan tilby på cavafronten.

Smakerommet


Varenr: 3807501
Pedregosa Petit Cuvée Rosé Brut Nature 2015
Lys lakserosa farge. Floral med søtladet markjordbær og nyper på duft og smak. Markert syrlighet og elegant fruktighet. Enkel, men presis frukt trekker opp.
Passer til: Grønnsaker, skalldyr, fisk. 

Pris:  179,90 kr (bestilling)
Poeng: 87 Importør: Heyday Wines

Varenr: 3563501
Pedregosa Reserva Brut Nature 2012
Lys gulgrønn farge. Gul syrlig frukt, modent eple og gjær på duft og smak. Utviklet aromabilde, mineralitet, eple og sitrus. Fin mousse trekker opp
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff.
Pris: 185,90 kr (bestilling) 

Poeng: 88
Importør: Heyday Wines

Varenr: 3563601
Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2019
Lys gulgrønn farge. Mineralske gjær, eple og sitrus på duft og smak. Saftig fruktighet med eple, lime og kalk i ettersmaken. Server gjerne i store glass.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff.
Pris: 155,90 kr(basis) 

Poeng: 87
Importør: Heyday Wines

Varenr: 170001
Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2011
Middels gulgrønn farge. Små bobler. Gult eple, bakst og moden frukt på duft og smak. Markant syrlighet og utviklet fruktighet. Lang ettersmak.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff.
Pris: 299,– kr (bestilling) 

Poeng: 87
Importør: Vinarius

Varenr: 4174401
Raventos l'Hereu 2017
Lys gulgrønn farge. Små bobler. Modent eple, sitrus og gjær på duft og smak. Fin fylde og fruktdrevet vin med en fruktdrevet ettersmak som løfter opp.
Passer til: Salat, fisk, skalldyr.
Pris: 219,90 kr (bestilling) 

Poeng: 87 
Importør: Excellars

Varenr: 7608401
Vardon Kennett 2013
Lys gulgrønn farge. Eple, moden gul frukt og gjær på duft og smak. Fyldig mousse og fruktdrevet ettersmak av eple, sitrus og mineralitet.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff. 

Pris: 299,90 kr (bestilling) 

Poeng: 88
Importør: Beverage Partners Norway

Premium
Vin