+ mer
Startet i 1829: Bollinger legendariske hovedkontor i  den pittoreske Grand Cru byen Aÿ Foto: Bollinger

Bollinger: Den trygge og gode klassikeren

James Bond-favoritten Bollinger er en liten gigant i Champagne. Og har gitt opphav til et av vinbransjens mest kjente sitater. 

Et champagnehus som ofte går under radaren vår er Bollinger. Den lille famileeide produsenten leverer kvalitet år etter år og husstilen er en referanseverdi for oss. Det er lett å bli husblinde på champagne i Norge når Vinmonopolets utvalg teller nærmere tusen ulike produkter i skrivende stund. Bollinger i likhet med mange andre klassiske musserende viner drukner i stadig nye merker, årganger og lanseringer.

Ny vin lanseres 

I september lanseres en av de mest spennende nyheter på mange år fra Bollinger. Sist gang var  lanseringen av Bollinger Rosé i 2008. Nyheten heter Bollinger PNVZ15 og er den første i en ny serie med viner hvor Bollinger vil fremheve forskjellige voksesteder fra bestemte år ifølge kjellermester Gilles Descôtes. Første årgang er 2015 og den defineres som en av de beste på mange tiår fra Champagne. Vinen er laget utelukkende på pinot noir og kommer fra de beste grand cru-vinmarkene i Verzenay i Montagne de Reims-regionen. Og for å gi vinen en ekstra kompleksitet er det tilført 20 prosent reservevin hvor den eldste vinen er fra 2009.

Ikke så stor 

En av de vanligste misforståelser omkring Bollinger er at det er stor produsent. Med beskjedne 3 millioner flasker vin året i et marked av 400 millioner flasker må Bollinger betraktes som en liten feinschmecker-champagne. Produsenten eier mer enn 170 hektar med vinmarker, noe som gjør at de dekker over 60 prosent av deres totale drue forbruk, hvorav 85 prosent er grand Cru og premier Cru vinmarker.

Bollinger har 170 hektar med vinmarker i de beste områdene i Champagne Foto: Bollinger

Følgesvenn til James Bond

Bollinger er stort sett kjent som James Bond-champagnen i moderne tider, men champagnehuset ble grunnlagt tilbake i 1829 og er en av eldste offisielle leverandører til det engelske kongehuset. Kontinuiteten til hustilen til Bollinger har sin sammenheng med at de fortsatt bruker eikelagring for sine viner, en vinifikasjonmetode som nesten helt har forsvunnet fra Champagneregionen i dag. Bollinger lagrer sin standard special cuvée med dobbel fatlagringstid enn det som kreves av myndighetene i Champagne området.

Perfekt match: Løyrom og Champagne Foto: Svein Lindin

Stor andel reservevin

Et annet kvalitetstegn som man kan se hos Bollinger er at de bruker en stor andel av reservevin i sine viner, og i større grad enn sine konkurrenter. Reservevinen som er mellom 5- 30 år gammel er det som gir basevinen ( det største andelen i flasken) en kompleksitet og kvalitet som er unik for Bollinger. Og i den sammenheng hører det også med den å fortelle at den første gjæringen gjøres på eikefat, noe gir vinene en ekstraordinær lagringskapasitet.

Det beste sitatet

Og når det kommer til markedsføring har Bollinger gjort det skarpt i klassen med små midler, men det mest berømte sitat kom fra Lily Bollinger selv og illustrerer kanskje alle bruksområdene en flaske champagne kan ha. - Jeg drikker min champagne når jeg er glad og når jeg er trist. Noen ganger drikker jeg den når jeg er alene. Har jeg selskap, anser jeg den som obligatorisk. Jeg nipper til den når jeg ikke er sulten og drikker den når jeg er det. Ellers rører jeg den aldri – bortsett fra når jeg er tørst.

Liten gigant: Bollinger produserer 3 millioner flasker vin i året Foto: Bollinger


Smaksrommet:

Varenr: 12170101
Bollinger PNWZ 15 ( lanseres 4. september) 
Lys gulgrønn farge. Røde bær, florale toner, markjordbær og tørket frukt på duft og smak. Konsentrert ung fruktighet med fruktdrevet utgang. Drikk fra store glass.  
Passer til: Fisk og skalldyr.
Pris: 900 kr (bestilling)

Poeng: 89
Poeng: 93 

Importør: Haugen-Gruppen

Varenr: 680001
Bollinger la Grande Année  Brut 2012
Lys gulgrønn farge. Kompleks. Modne eple, sitrus, bakverk og sopptoner på duft og smak. 2012 føles ung med markert syrlighet, men konsentrasjonen løfter opp inntrykket. Bør drikkes av store glass.

Passer til: Fisk og skalldyr.
Pris: 1 387 kr (bestilling) 

Poeng: 92
Importør: Haugen-Gruppen

Varenr: 87901
Bollinger Spécial Cuvée, Brut
Lys gulgrønn farge. Modent eple, sitrus og brioche på duft og smak. Stabil kvalitet med fyldig rik avslutning. Lang ettersmak. Passer til: Fisk og skalldyr.
Pris: 510 kr (basis)
Poeng: 87 Importør: Haugen-Gruppen

Varenr: 5747301
Bollinger Rosé 
Middels lakserosa farge. Røde bær, eple, krydder og toast på duft og smak. Fyldig smakfull vin i kjent kvalitet. Flott syrlighet og balansert lang ettersmak.
Passer til: Fisk og skalldyr.
Pris: 699,50 kr (bestilling) 

Poeng: 88
Importør: Haugen-Gruppen

Varenr: 4398201
Bollinger la Grande Année Rosé 2004
Brut 2012 Middels lakserosa farge. Røde bær, markjordbær, brioch og sopp på duft og smak. Konsentrert flott balansert ettersmak med sopptoner, røde bær og flott fylde. Server i store glass. 
Pris: 1 999,90 kr (bestilling) Poeng: 93
Importør: Haugen-Gruppen

Varenr: 11353601
Bollinger 007 2011
Lys gulgrønn farge. Eple, kjeks og mineraler på duft og smak. Små bobler med kremet mousse. Lang flott ettersmak. Kommer i egen spesialeske. Samlerobjekt.
Passer til: Fisk og skalldyr. 

Pris: 2 007 kr (bestilling) 

Poeng: 91
Importør: Haugen-Gruppen

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Premium
Vin