+ mer
STORT ANTALL: Nyhetsslippet i september var på over 1.500 viner. Foto: Svein Lindin

De beste vinene du kan drikke i september

Vinslippet i september viser klasseforskjeller.

Det er noe eget med september i vinverden. Nye vinmerker, skifte av årganger og markedsplaner skal settes i gang for å treffe nordmenn som vil handle i høst og vinter. Utvalget vitner om en gullalder. Over 1.500 viner lanseres i disse dager. I de siste ukene har jeg smakt meg gjennom hundrevis og konklusjonen er klar. Det bugner med fantastisk gode viner i bestillingsutvalget, spesialpolene og tilleggsutvalget. Basisutvalget blir vi dessverre ikke klok på. Om ikke vinene skiller seg ut på kvalitet, hva skal nordmenn med middelmådige viner fra Japan, Sverige og Danmark? 

En umulig oppgave

Basisutvalget skal treffe et større segment og har en umulig oppgave opp mot de andre utvalgene. Septemberslippet viste at de har lykkes med innkjøpet av flere anbud. Stilen Palo Cortado med sherry-vin fra Fernando de Castilla, Lustau og Valdespino viser klasse når det gjelder kvalitet. Små 0.5 liters sherryflasker gjør at tilgjengeligheten blir bedre og flere kan få øynene opp for oksidert sherry.

Kombiner sherry med modnet serranoskinke og du har en vinner. Fra Vacqueras i sør-Rhône glimter både Domaine Fontavin og Rémy Ferbras til med fantastiske viltviner i 250 kronersklassen. Moden Bordeaux-viner er ikke akkurat noe nytt på det norske markedet, men Moulins de Citran 2009, La Closerie de Camensac 2009 stilles i skyggen når klassikeren Blason d`I ssan 2015 får vist seg frem med konsentrert klassisk Bordeaux-stil til beskjedne 380 kroner.

NYTT: Nyhetsslipp hos Vinmonopolet. Foto: Svein Lindin

Den store bredden

I bestillingsutvalget er det i kjent stil den største delen av nyhetene med over 1.300 varelinjer. Av dem som har skilt seg ut troner Luca Roagna på topp med vinen Barbaresco Crichët 2011. Den har fått den høyeste poengsummen (97 poeng) av alle vinene som er smakt. For deg som er på jakt etter en vin som får livet til å stanse et øyeblikk. Dette er sjansen din til kr 7.000 kroner flasken, om du får tak i en av de 34 flaskene som finnes i Norge. 

De desidert beste burgunderne er vinene fra Domaine Pierre Guillemot i Savigny-Les-Beaune. Dette er prisverdige burgund-viner av høy kvalitet som med fruktige og terroir-drevne viner virkelig får frem smilet.  Guillemot-familen jobber etter «lutte raisonnée» prinsippet og fikk sin store forandring da sønnen i huset, Vincent tok over for 5 år siden.  Etter vår mening en stor stjerne i forhold til pris og kvalitet. 

KORKHAUGEN: Fra de beste produsentene i Italia ble det smakt 94 viner under pressesmakingen. Foto: Svein Lindin

Kremen av viner

De beste vinene er derimot i nyhetsslippet til spesialpolet.  206 varelinjer, hvorav 93 fra Piemonte og 55 fra Toscana er de to hovedtemaene i september. Tett oppunder 36.000 flasker er kjøpt inn og salget starter først på nett førstkommende mandag.

 I sitt virke for å fremskaffe kremen av viner til syv butikkene som er definert som spesialpol er det rett og slett imponerende hva som skaffes av produktsjefene Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng.  

GODBITER: Fantastiske hvite viner fra Terlan i Italia. Foto: Svein Lindin

Fantastiske hvitviner og de gode røde

Hvite italienske viner som Terlan fra Trentino Alto Adige imponerer stort med kvalitet som langt overgår prisene. Det sier sitt når dette er femte året vinene kjøpes inn til priser som er like gunstige som lanseringen i september 2015. Så mineralske, konsentrerte og samtidig fruktdrevne hvitviner med særpreg finner du sjelden fra Italia. Kun 621 flasker kommer til Norge, så vi snakker om små kvanta, men absolutt røverkjøp på kvalitet.

PRODUKTSJEFER VED VINMONOPOLET: Arnt Egil Nordlien (th) og Per Mæleng. Foto: Svein Lindin

Det italienske fokuset til spesialpolets innkjøpere Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng bærer preg på hvilke viner de sitter pris på selv. Kommersielle, fatpreget og alkoholdrevne viner virker bannlyst, men viner som har særegenhet, god konsentrasjon og markert syrlighet utmerker seg som fellesnevnerne blant alle de røde vinene som ble presentert for vinpressen. De fleste vinene er relativt unge og vil løfte seg ytterligere med dekantering eller lagring.  

Lanseres mandag 7.september

Av vinene som er valgt i dagens artikkel har både pris, tilgjengelighet og det vi betrakter som gode kjøp vært hovedfokus. Ikoniske viner, produsenter og merkevarer som kommer til å ryke ut først er med vilje ikke tatt med. Av alle vinene som presenteres denne gangen var det kun noen svært få som havnet under 88 poeng, det sier sitt når vi smakte på nærmere 100 viner. Alle vinene blir først tilgjengelig på vinmonopolet.no i tre dager ( fra mandag 7.september) før butikkene fysisk starter salg av varene i hyllene.

Smakerommet

Varenr: 12141601
Fantino Barolo Cascina Dardi Riserva 2012
Middels rød farge. Trefrukt, kirsebær, anis og mandel. Elegant tilgjengelig vin med markerte tanniner og balansert syrlighet. Lang fast ettersmak. 240 flasker tilgjengelig i Norge.
Passer til: Storvilt, lam. 
Pris: 673,90 kroner
Importør: Garage d'Or
Poeng: 91 

Varenr: 12094501
Rosso, G. Barolo Vigna Rionda 2016
Middels rød farge. Svale mørke bær, kirsebær, mineraler og floral på duft og smak. Konsentrert og elegant Vigna Rionda med unge faste tanniner og flott syrlig struktur i ettersmaken. 60 flasker tilgjengelig i Norge. Passer til: Storvilt, lam. 
Pris: 2.542,90 kroner
Importør: Gaia Wine & Spirits
Poeng: 94 

Varenr: 12135901
Gaja Barolo Dagromis 2016
Middels rød farge. Trefrukt, kirsebær, nøtter og moden blåplomme på duft og smak. Markerte tanniner og elegant lang ettersmak. 240 flasker slippes. Vellykket fra Gaja. Passer til: Storvilt, lam. 
Pris: 800 kroner
Importør: Winetailor as
Poeng: 89 

Varenr: 12088001
Vietti Barolo Ravera 2016
Middels rød farge. Florale toner, kirsebær og moden frukt på duft og smak. Markert syrlighet og faste tanniner. Balansert og tilnærmet perfekt årgang fra Vietti. 60 flasker tilgjengelig i Norge.Passer til: Lam. 
Pris: 1.900 kroner
Importør: Fine Brands
Poeng: 93 

Varenr: 12140401
Brovia Barolo Brea Vigna Ca'Mia 2016
Middels rød farge. Kirsebær, røde bær og krydder på duft og smak. Stram syrlighet og markerte tanniner. Bør lagres 5-6 år før bruk. 150 flasker tilgjengelig i Norge.
Passer til: Storvilt, storfe, lam. 
Pris: 832 kroner
Importør: MGS
Poeng: 93 

Varenr: 12094101
Altare, E. Barolo Arborina 2016
Middels rød farge. Ren, konsentrert med røde bær, kirsebær og florale toner. Elegant og utrolig balansert med syrlighet og tanniner. Wow karakter. 60 flasker tilgjengelig i Norge.
Passer til: Skalldyr, lam. 
Pris: 945 kroner
Importør: Gaia Wine & Spirits
Poeng: 95 

Varenr: 5651701
Lamole di Lamole Chianti Classico Riserva 2015
Middels rød farge. Moreller, trefrukt og krydder på duft og smak. Fruktdrevet anslag med balanserte tanniner og sursøt syrlighet. 240 flasker tilgjengelig i Norge.
Passer til: Storvilt, lam. 
Pris: 408 kroner
Poeng: 89 
Importør: Moswines

Varenr: 12137301
Vecchie Terre di Montefili Anfiteatro 2016
Middels rød farge. Kirsebær, krydder og morell på duft og smak. Sursøt klassisk stil med markerte tanniner og lang ettersmak. 60 flasker tilgjengelig i Norge.
Passer til: Storvilt, lam. 
Pris: 895 kroner
Importør: NON DOS
Poeng: 89 

Varenr: 12138201
Cornelissen Munjebel PA 2017
Dyp rød farge. Mineralsk. Mørke bær, krydder og elegante urtetoner på duft og smak. Flott fruktighet og lang etersmak. Delikat. Bør lagres. 240 flasker tilgjengelig i Norge.
Passer til: Storvilt, lam. 
Pris: 600 kroner
Importør: NON DOS
Poeng: 90 

Varenr: 12092901
Terre Nere Etna San Lorenzo 2018
Middels rød farge. Ren konsentrert med fatpreg og mørke bær på duft og smak. Markerte tanniner, men habil til retter av lam.
Passer til: Storfe, lam. 
Pris: 585 kroner
Importør: Gaia Wine & Spirits
Poeng: 88 

Varenr: 12086901
Terlan Terlaner 1 - 2017
Lys grønngul farge. Konsentrert. Gul frukt, mineralsk, og sitrus på duft og smak. Fatpreget med smørtoner og fruktdrevet ettersmak. Stjernevin fra Italia. Seks flasker tilgjengelig Norge.
Passer til: Fisk, skalldyr. 
Pris: 1 554,70 kroner
Importør: Moswines
Poeng: 92 

Varenr: 4746001
Weissburgunder Vorberg 2017
Middels gyllen farge. Gult eple, sitrus og moden gul frukt på duft. Konsentrert flott vin med lang ettersmak. Elegant fedmepreg. 360 flasker i Norge.
Passer til: Fisk, skalldyr. 
Pris: 368 kroner
Importør: Moswines
Poeng: 89 

Smakerommet: Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

 

Premium
Vin