+ mer
Mest besøk i normale år: Stellenbosch er en av Sør Afrika fremste turistattraksjoner Foto: Wosa

Reyneke - Et trygt vinvalg fra Sør-Afrika

I over 20 år har Johan Reyneke vært blant de beste vinprodusentene i Sør-Afrika.

Et sikkert kjøp fra Sør-Afrika er vinene fra Johan Reyneke, en foregangsfigur for biodynamiske viner. Nylig ble nye årganger lansert og atter en gang viser Reyneke at hans viner er blant de beste fra Sør-Afrika. Reyneke ble i 2020 kåret som den beste vingården i Master of Wine Tim Atkins årlig rapport om landet.

Usikre tider, men optimistisk

Til Finansavisen kan Johan Reyneke fortelle at 2020 til nå er det mest dramatiske året i moderne tid. Kontrastene er store om dagen, forteller han. Vinproduksjonen går sin vante gang, mens våren blomstrer, kuene beiter og hønene spankulerer fritt i hans biodynamiske rike. Alt annet er usikkert i disse Covid-19 tider.

Som et av få land i verden innførte Sør-Afrika omsetningsforbud på alkohol. 

- Selv om eksporten og restriksjonene ble delvis opphevet etter noen måneder, slik at vi kunne begynne å eksportere igjen, er jeg redd for en ny nedstenging, sier Johan Reyneke.

Vakkert landskap: Stellenbosch åpenbarer seg som postkort rundt hver sving Foto: Wosa

Den første med biodynamisk drift

Er optimistisk: Johan Reyneke i Sør Afrika Foto: Reyneke

Johan Reyneke så tidlig mulighetene som lå å drive biodynamisk på famileeiendommen Uitzicht i hjertet av Sør-Afrikas mest berømte vindistrikt - Stellenbosch. Han kunne lite om biodynamisk drift i 1998 da han deltok på en smaking av Nicolas Joly i København. Nicolas Joly er en fransk vinprodusent i Loire vinregion, og en av pioneerene og ledende personlighetene i den biodynamiske bevegelsen siden 80-tallet.

På smakebordet sto den biodynamiske vin Coulee de Serrant fra Sevennière årgang 1987 . 

- Den vinen og den dagen endret alt seg for meg. Vinen skapte en dyp vilje til å prøve det samme hjemme i Stellenbosch, sier Reyneke

« Den vinen og den dagen endret alt seg for meg. »
Johan Reyneke om vinen Coulee de Serrant fra Sevennière 1987

Senere samme år tok han over driften av den 40 hektar store familieeiendom som hadde vært drevet kommersielt i generasjoner. Familieiendommen Uitzicht ligger på en høyde omgitt av de høye Polkadraai-fjellene, og med utsikt mot False Bay. Her ligger de opptil femti år gamle vinmarkene perfekt eksponert mot vær og vind.

Johan Reyneke innså tidlig at det ble mye hardt arbeide med å omdanne eiendommen til biodynamisk drift, og samtidig bygge opp et kommersielt vinmerke. Det var ingen tvil om at den kommersielle delen av familieeiendommen hadde ført til at Johan Reyneke følte at han bidro til å lage en ”Coca Cola”-vin som ikke hadde noen form for tilhørighet der den kom fra.

Skeptisk familie

Hans egen familie var svært skeptisk til den unge filosofstudents ønske om å bli den første, biodynamiske vinprodusenten i Sør-Afrika. Familiens vinmarker ble drevet på tradisjonelt vis med kunstgjødsel og maskinell drift og straks druene var ferdig modnet ble de solgt til kooperativet KWV (Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging) og tilsatt industrigjær, enzymtilsetninger og syrejusteringer før vinen ble solgt som bulkvin eller destillert til brandy i noen tilfeller. Da vinen i tillegg smakte syntetisk og dårlig følte Johan Reyneke at tiden var inne for en stor forandring. Han innså at han måtte ta valget mellom å fortsette i sine foreldres fotspor eller ta steget fullt ut til biodynamisk jordbruk. Sønnen valgte sistnevnte, og gikk gradvis over frem til 2004 da alt var rendyrket biodynamisk jordbruk.

Reyneke var svært inspirert av Arne Næss' og Rudolf Steiners filosofi om naturlig jordbruk basert på hvordan mennesket, naturen og kosmos henger sammen. Det har ført hans viner frem i verdensklasse etter vår mening.

Smakerommet

Varenr: 5789701
Reyneke Cornerstone 2017
Tett rød farge. Solbær, bjørnebærfrukt på duft. Mineralsk anslag som ender ut en konsentrert fruktighet. Balansert syrlighet med markerte tanniner.  Bør dekanteres.
Passer til: Storvilt, storfe.
Pris: 290 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Einar A Engelstad

Reyneke Reserve red 2017
Middels rød farge. Mørke bær, bjørnebær og krydder på duft og smak. Konsentrert, ren og fyldig vin med lang fatpreget ettersmak. Dekanter gjerne vinen.
Pris: 600 kr (bestilling)
Varenr: 3595401
Importør: Einar A Engelstad
Poeng: 90

Reyneke Syrah 2018
Middels tett rød farge. Bjørnebær, krydder, anis og hvit pepper på duft og smak. Elegant anslag med fruktdrevet stil. Lang fast ettersmak med urter, røde bær og balansert syrlighet.
Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt.
Pris: 260 kr (bestilling)
Varenr: 9701301
Importør: Einar A Engelstad
Poeng: 87

Reyneke Chenin Blanc 2019
Middels gyllen farge. Grønt eple, pære og honningvoks på duft og smak. . Rik konsentrert anslag med balansert syrlighet og lengde. Fatpreget avslutning.  Passer til: Fisk, skalldyr, ost.
Pris: 230 kr (bestilling)
Varenr: 9652101
Importør: Einar A Engelstad
Poeng: 88

Reyneke Organic Chenin Blanc 2020
Middels grønngul farge. Floral, sitrus og mineraler på duft og smak. Rik fyldig fedme i anslag og ettersmak. 2020 årgangen viser flotte takter Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 205 kr (bestilling)
Varenr: 10533601
Importør: Einar A Engelstad
Poeng: 87

Reyneke Sauvignon Blanc 2019
Lys grønngul farge. Stikkelsbær, nesle og urter på duft og smak. Rik, fyldig ettersmak med markert syrlighet. Passer til: Skalldyr.
Pris: 250 kr (bestilling)
Varenr: 8050701
Importør: Einar A Engelstad
Poeng: 88

Reyneke Organic White 2019
Middels gulgrønn farge. Melon, gul frukt og tropisk frukt på duft og smak. Friskt anslag med sitrus og grønne epler. Balansert syrlighet ettersmak med vegetale toner.
Passer til: Fisk, skalldyr, ost.
Pris: 210 kr (bestilling)
Varenr: 9701101
Importør: Einar A Engelstad
Poeng: 88


Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Premium
Vin