<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Amarone Foto: Svein Lindin

Amarone - en høstfavoritt

Amarone klinger ennå varmt i nordmenns hjerter. Vi har funnet frem til seks flotte viner som passer utmerket til innetiden i de mørke og kalde månedene som venter oss.

Category iconVin
    Publisert 2. okt. 2020Oppdatert 4. okt. 2020
    Lesetid: 4 minutter

    Det beste fra Veneto er utvilsomt Amarone. Vinstilen er kjent i dag, men er en relativ ny oppdagelse i vinverden. Britiske vinskribenter på 90-tallet beskrev Amarone som et forbigående fenomen. De første kommersielle, tørre Amaronevinen ble laget av produsentene Bolla, Bertani og Masi på 50-tallet, men vinstilen levde i mange tiår i skyggen av de mer kommersielle vinene som kom fra området.

    « Navnet Amarone betyr «den store bitre» som viser til vinens klassiske bitre avslutning. »

    Opprinnelig er Amarone en søt vin med navn retico – i dag kalles den recioto. En søt vin laget i sin helhet av tørkete druer, da som nå, og opprinnelsen til vinstilen Amarone som vi kjenner så godt i dag. Amarone della Valpolicella ble etter hvert mer kjent som bare Amarone. Tradisjonelt lages den av tørkede druer fra Corvina, Rondinella og Molinara. Det opprinnelige vinområdet for Amarone kalles Classico på etikettene. Det ligger nordvest for Verona, men ble i 1968 utvidet sørover og østover mot hvitvinsdistriktet Soave.

    Romeo og Julie er mer kjent

    Amarone har sitt opphav i Veneto i det nordøstlige Italia, og er en av landets tre største områder når det kommer til vinproduksjon. Her finner vi kjente navn som Amarone, Valpolicella og Bardolino - mest kjente for rødvin, og Soave for hvitvin. De viktigste vindistriktene ligger på de skrånende alpine utløperne rundt den vakre byen Verona – tett ved Gardasjøen. Noen kaller Verona for Italias vinhovedstad.

    AMARONE: Når høststormene setter inn og peisen er tent, akkurat da er Amarone på sitt beste. Fyldig, mektig og sødmefull. Foto: Svein Lindin

    Mektige Amarone

    I Veneto ligger turistperlene Gardasjøen og Monti Lessini-fjellene som gir opphavet til navnet Valpolicella eller Valpo som vinstilen ofte omtales som av vinkjennere. Valpolicella betyr dalen med de mange kjellere. Gardasjøens tempererende påvirkning og fjellets kjølige klima forklarer en del av forskjellen mellom den vestlige Classico-sonen – ca. halvparten av vinområdene – og den østlige delen. Et vidt spekter av vinstiler, i all hovedsak rødvin.

    Valpolicella-dalen dekker et vinmarks areal på omkring 5.600 hektar, med til sammen ca. 2.400 eiere. Her fremstilles et bredt spekter ulike viner, alt fra enkle, lette, saftige, forfriskende vinstiler med navn Valpolicella, til uforglemmelige, mektige Amaroner.

    Amarone Foto: Svein Lindin

    Produsentens navn betyr mye

    Amarone og Recioto er begge passitoviner fremstilt av tørkede druer. De beste druene plukkes ut og legges på tørkeloft til ut på nyåret. Av disse druene med svært redusert væskeinnhold produseres enten den tørre Amarone della Valpolicella eller den søtere Recioto della Valpolicella, begge med et alkoholinnhold som kan nå opp mot 14-17 prosent.

    Når man velger en god Amarone er det ikke navnet på vinen som betyr noe, men produsenten. Spennet av kvalitet fra en dårlig til god Amarone er enormt, og prisen er en indikator, men ikke utslagsgivende for å finne de beste kjøpene. Etter vår mening er de beste produsentene dem som etterstreber et moderat botrytisangrep (edelråte) på druene, tørking av druene på store ventilerte loftsrom og modning i gamle botti, som ikke tilfører vinen en markant eikesmak.

    Amarone Foto: Svein Lindin

    Best når man er inne

    Når høststormene setter inn og peisen er tent, akkurat da er Amarone på sitt beste. Fyldig, mektig og sødmefull. Gjerne i et stort tulipanformet glass og ved siden av en middag med fløtesaus, sopprisotto og helstekt ytrefilet av elg på bordet.

    Smakerommet:



    Corte Sant'Alda Amarone di Valpolicella Valmezzane 2012
    Middels rød farge. Utviklet aromabilde, moden rød frukt, krydder og anis på duft. Markant syrlighet, tørr utgang. Passer til storfe og lam.

    Pris: 649 kr (bestilling).
    Varenr: 10359101.
    Importør: Signature Wines.
    Poeng: 88.

    Bussola Amarone Classico 2014
    Middels rød farge. Fatpreget, konsentrert duft og smak av kirsebær, krydder og tørket frukt. Markert fruktighet og lang syrlig ettersmak. Bør dekanteres. Passer til storfe og lam.
    Pris: 540 kr (bestilling).
    Varenr: 5955101.
    Importør: Red & White.
    Poeng: 89.

    Masi Costasera Amarone Classico Riserva 2013
    Dyp rød farge. Søte kirsebær, tørket frukt, rosiner på duft og smak. Konsentrert og fyldig vin med et elegant preg av tørket frukt og lang ettersmak. Passer til storfe og lam.
    Pris: 500 kr (bestilling).
    Varenr: 5753201.
    Importør: Symposium Wines.
    Poeng: 88.

    Musella Amarone della Valpolicella Riserva 2015
    Dyp rød farge. Modne kirsebær, fiken og krydder på duft og smak. Rik, fyldig med lang ettersmak og flott syrlighet. Dekanter gjerne før bruk. Passer til storvilt og lam.
    Pris: 440 kr (basis).
    Varenr: 4834401.
    Importør: AMKA.
    Poeng: 88.

    La Bionda Amarone della Valpolicella Classico 2013
    Middels rød farge. Tørket frukt, kirsebær, fiken og rosin på duft og smak. Markert syrlighet og tanniner i ettersmaken. Passer til storvilt og lam.
    Pris: 390 kr (bestilling).
    Varenr: 4763601.
    Importør: Moestue Grape Selections.
    Poeng: 88.

    Masi Campolongo Torbe Amarone 2011
    Dyp rød farge. Kirsebær, mandel og tørket frukt og klassisk stil på duft og smak. Rik, balansert og sødmefull fruktighet. Lang ettersmak. Passer til storvilt og lam.
    Pris: 1050 kr (bestilling).
    Varenr: 1882901.
    Importør: Symposium Wines.
    Poeng: 89.

    Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

    Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

    Svein Vinofil Lin­din
    Vin­jour­na­list 
    Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

    Stig. A Rogn­stad
    Vin­kel­ner 
    Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.