+ mer
Hellas imponerer: Gamle druestokker, lav avkasting, håndverk og stedegne smaker gjør vinene fantastiske gode. Foto: Svein Lindin

De gode vinkjøpene fra Hellas og Rhône

12 imponerende viner, noen klare vintips og et hjertesukk.

Oppdatert:  Fremdeles er det en rekke godbiter på spesialpolets nyhetsslipp. Rundt 23.000 flasker er innkjøpt fordelt over 156 varelinjer, fortrinnsvis fra Hellas, Loire og Nord-Rhone.  Se hele listen her
Nederst vil du finne 12 av mine fremste anbefalinger fra spesiallanseringen.

Hellas og Nord-Rhône imponerer

Vinene som vekket vår interesse er utvilsomt hvitvinene fra Hellas. Når vinkvalitet alene skal vurderes uten hensyn til vinregioner, merkevarer, druetyper eller smaketradisjoner er Hellas utvilsomt imponerende om dagen. 

Selv om vi fremhever Hellas i dagens artikkel som de gode kjøpene, betyr det ikke at det ikke er andre godbiter å velge mellom. De elegante rødvinene fra Saumur i Loiredalen fikk smakehjertet til å banke ekstra. Fra Nord-Rhône kommer det klassikere på løpende bånd, men den klokkeklare rødvinen Saint-Joseph Le Berclau fra Domaine Bernard Gripa, eller den utsøkte Cornas-vinen fra G.Gilles og de legendariske Côte-Rotie-vinene fra Jean Luc Jamet og Domaine Jamet. 

Vi falt også for de hvite, intense, smaksrike vinene fra Condrieu, fra produsentene Vernay og Perret. Om sistnevnte kobles til ramsløkgratinert hummer eller kongekrabbe, har du en gastronomisk festkveld av de sjeldne.

I vinden internasjonalt

Hellas har det siste tiåret blitt et svært spennende land for dem som har lyst til å smake noe nytt og spennende med høy kvalitet. Lenge var prisene lave, men nå har prisene nesten tatt igjen kvaliteten. Grunnen er åpenbar. Interessen for vinene fra Hellas har eksplodert, drueprisene har tredoblet seg og produsenter som tidligere ikke har eksportert har begynt å se over grensene. 

Spesielt blant vinkelnere i USA, England og Norge er det blitt en trend å ha vin fra Hellas i menyen. Resultatet er viner som koster 700-800 kroner flasken, når tilbud og etterspørsel trer inn og driver prisene i været.

Eldgamle vinstokker: 280 år gamle vinstokker er flettet som en korg for å beskytte druene. Foto: Gaia

Vin fra Hellas er ikke noe nytt. 

Det er blitt produsert vin i Hellas i nærmere 6.000 år. Man kan faktisk beskrive Hellas som vuggen for europeisk vin. Vinhistorien forteller oss dog at Hellas ikke forble vinens Mekka. De siste århundrene har Hellas stort sett gått bort fra å lage god vin, men nå har det snudd.  Trenden er åpenbar blant produsenter, men de beste vinene som får de beste omtalene blir produsert i svært liten skala, gjerne bare noen tusen flasker eller mindre i året. Tiden får vise hvordan det går med økende produksjon, men vi er imponerte over hva som lages og lanseres i neste uke.

Trygt: Rhöne er et trygt kjøp når du handler disse vinene. Foto: Svein Lindin

Ypperlige matviner

Vi trekker frem spesielt hvitvinene fra de greske produsentene Argyros og Karamolegos som svært interessante kjøp. Ikke nødvendigvis for lagring, men for å kombinere dem med hvit fisk og skalldyrretter med smørsauser. Østers naturell er et must ved siden av. Syrligheten og konsentrasjonen gjør disse vinene legendarisk gode til den rette maten.

Nedtur for de røde fra Hellas 

Slippet viser en rekke med røde viner fra Hellas. Vi ble ikke overbevist, vinsmaken er mer for de viderekomne med et åpent sinn enn dem som jakter på vinen som skal nytes i høst. Selv om de lukter godt , er vinene kraftige med markerte tanniner. Kombinert med en frisk syrlighet får det oss til å tenke på umodne viner som trenger lagringstid eller noen runder i karaffel før de serveres. Vi har derimot notert oss å kjøpe noen for å smake om fem til ti år. Prisene harmonerer ikke med kvaliteten, dessverre.

Selv om hovedvekten for slippet er 82 ulike rødviner med stedegen kraft og karakter, lanseres det 66 flotte hvitviner og en enslig rosévin. På grunn av koronasituasjonen slippes vinene først på nett, før vinene blir tilgjengelig for ordinært salg i butikkene senere i uken. Prisnivået spenner mellom den dyreste perlen Château Rayas årgang 2008 til 3.783 kroner ned til det rimeligste greske kuppet Tsantali Mavroudi årgang 2016 til 206 kroner

Hjertesukket

Skulle man avslutningsvis tilføre et hjertesukk, må det være på tilgangen på vinene til dette slippet. Det er altfor få flasker i forhold til den enorme trafikken som kommer mandag morgen. Etter vår mening er det er utvilsomt på tide å utvide eller omdefinere spesialpolets mandat for å fungere optimalt for den økende kundegruppen som handler kvalitetsvin.

De 12 beste: Vi har plukket ut 12 av 74 viner, som vi mener er flotte kjøp. Foto: Svein Lindin

Smakerommet:


Santorini Pure 2017
Lys grønngul farge. Mineralsk, sitrus og eple på duft og smak. Rik, konsentrert med flott syrlighet og saltaktig ettersmak. 6.000 flasker lages, 132 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 706 kr.
Varenr: 12299901.
Importør: Chaeos Wine & Spirits.
Poeng: 90

Santorini Kavalieros 2018
Middels gyllen farge. Konsentrert fruktighet med eple, kalk og sitrus, samt mineralske toner Flott ettersmak med kalk, røyk og moden frukt. Knallbra vin. 520 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 520 kr.
Varenr: 1762701.
Importør: Birkedal Hartmann Norway.
Poeng: 89

Estate Argyros Santorini Evdemon 2016
Lys grønngul farge. Kultvin fra Hellas.  Konsentrert mineralsk med modent eple, salt og mineralsk på duft og smak. Lang ettersmak med markant syrlighet. 180 flasker tilgjengelig i Norge av en produksjon på 3.300 flasker. 260 til 280 år gamle vinstokker.

Pris: 606,10 kr.
Varenr: 12298401.
Importør: Chaeos Wine & Spirits.
Poeng: 93

Estate Assyrtiko 2017
Lys grønngul farge. Mineralsk aromabilde med konsentrert smak og duft sitrus, mineraler og gul frukt. Saltaktig karakter Godt kjøp!  480 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 421 kr.
Varenr: 1070701.
Importør: Chaeos Wine & Spirits.
Poeng: 90

Estate Argyros Santorini Assyrtiko 2019
Middels grønngul farge. Mineralsk, eple og sitrus på duft og smak. Konsentrert leskende syrlighet. 480 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 371 kr.
Varenr: 11497201.
Importør: Chaeos Wine & Spirits.
Poeng: 89

Estate Argyros Santorini Aidani 2019
Middels gulgrønn farge. Rik og konsentrert vin med mineraler, modent eple og sitrus på duft og smak. Svakt røkaktig anslag med lang ettersmak. Flott syrlighet. 60 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 421 kr.
Varenr: 12302901.
Importør: Chaeos Wine & Spirits.
Poeng: 90

Gripa St.-Joseph Berceau 2018
Middels rød farge. Mørke svale bær, krydder og anis på duft og smak. Fyldig vin med rik ettersmak. Noe ung, men flott konsentrasjon.

Pris: 609 kr.
Varenr: 12286701.
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins.
Poeng: 89

Gilles Cornas 2017
Middels blålilla farge. Mørke bær, anis og pepper på duft. Saftig og sval vin med anis og mørke bær i anslaget. Lang og fyldig ettersmak. 

Pris: 653 kr.
Varenr: 12292901.
Importør: MGS.
Poeng: 90

Jamet Cote-Rotie 2017
Dyp rød farge. Flott konsentrert sval frukt med krydder og bærtoner på duft og smak. Lang konsentrert ettersmak.

Pris: 1.100 kr.
Varenr: 7703101.
Importør: Winetailor.
Poeng: 94

Jamet Cote-Rotie Terrasses 2017
Middels rød farge. Bjørnebær, urter og pepper på duft og smak. Konsentrert flott ettersmak med mørke bær, anis og markerte tanniner. 240 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 821 kr.
Varenr: 12285701.
Importør: LaMarc Wines.
Poeng: 89

Vernay Condrieu Coteau de Vernon 2018
Topp 36 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 1.383 kr.
Varenr: 12293401.
Importør: Viva Vino.
Poeng: 91

Perret Condrieu Clos Chanson 2018
Middels gyllen farge. Utviklet gul frukt, nøtter og parfymert stil på duft og smak. 57 flasker tilgjengelig i Norge.

Pris: 678 kr.
Varenr: 12293001.
Importør: Tramontane DA.
Poeng: 89

Smakerommet: Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

 

Premium
Vin