+ mer
VIN I VERDENSKLASSE: I 2003 ble Bibi Graetz' vin Testamatta kåret til verdens beste vin i Bordeaux. Siden har anerkjennelsen blant vinkjennere bare økt. Foto: Bibi Graetz / Svein Lindin

Vindrømmen i Toscana

Selv om Bibi Graetz har vokst opp på et slott i Italia og lager vin i verdensklasse, står han fremdeles på ski i Nordmarka.

Få andre nordmenn oppnår høyere poengsummer for sine viner enn Bibi Graetz. Allerede i 2003 ble hans vin Testamatta kåret til verdens beste vin i Bordeaux. Siden har anerkjennelsen blant vinkjennere bare økt, både i Italia og i verden.

Graetz lager på vinspråket det som kalles «supertoscanere» på sangiovese-druen. Alle vinene er økologiske, og produsert på druer fra eldgamle, høytliggende vinranker i åssidene rundt Firenze.

« Mitt mål er ikke å lage vin for å sanke poeng, men å lage ekte, naturlige viner som er drikkeklare, men som også kan lagres i mange år. »
Bibi Graetz

Eget barnerom på slottet

Hans døpenavn er Dan Erland Graetz, kallenavnet Bibi har hengt med ham siden barndommen. Han hadde norsk mor, og vokste opp i en borg fra 1100-tallet ved landsbyen Fiesole i nærheten av Firenze. Ja, du leste riktig. Kunstnerforeldrene flyttet inn på slottet Vincigliata på slutten av 60-tallet. Bibi hadde sitt barnerom rett ved torturkammeret i den store borgen. 

I alle år var Vincigliata-borgen et samlingssted for kunstnere, intellektuelle og verdensborgere fra hele verden. Italiensk vin, mat og kultur ble en sentral del av Bibis oppvekst, og norske tradisjoner ble ispedd italienske. Lenge var Bibi Graetz den store «partyfikseren» ved slottet når det ble leid ut, men etterhvert gled tankene over på vinproduksjon. 

« Jeg har ikke tatt skade av å vokse opp med et torturkammer hjemme »
Bibi Graetz
1100-talls borgen Vincigliata: Bibi Graetz hadde sitt barnerom i tårnet midt på bildet Foto: Bibi Graetz

Jeg vil lage vin, men veldig god vin

I alle årene familien bodde her, forvaltet gartneren vinmarkene rundt slottet. Ved hans bortgang i 1997, bestemte Bibi Graetz seg for å lage sin egen vin. Og det skulle ikke være en vanlig vin, men en veldig god vin. Utgangspunktet var velholdte, gamle vinstokker hvor avkastningen ikke var særlig høy, men nok til å lage en klassisk vin fra Toscana.

– Jeg hadde jo aldri laget vin før, men etter andre årgang av Testamatta tok det helt av. 

Bibi Graetz innrømmer at det overraskende da han som 34-åring innkasserte prisen for verdens beste vin under vinmessen Vinexpo i Bordeaux i 2003. 

– Få hadde trodd på et slikt utfall. 

Selv insisterer Graetz på at han leverte inn vinen ved et uhell, forteller han Finansavisen. 
- Ironisk sett var navnet ganske treffende på hva vi gjorde de årene. 

– Testamatta betyr «Gal i hodet» (testa = hode, matta = gal, red.anm.) på italiensk, humrer Graetz på en videosmaking denne uken.

INNHØSTING FERDIG: Bibi Graetz er svært fornøyd med 2020-innhøstningen i Toscana. Foto: Bibi Graetz

Fremdeles en av verdens beste viner 

Selv i dag høster vinen Testamatta internasjonal anerkjennelse. 2018-årgangen er blitt gitt 100 poeng av Decanter og mellom 95 og 99 poeng av andre kritikere som James Suckling, Wine Advocate og Wine Enthusiast. 

– 2018-årgangen kommer for salg i månedsskiftet oktober-november, men selges kun via vinhandlere i Bordeaux. De få flaskene som blir tilgjengelige i Norge er via spesialordre hos oss, kan vinimportør Lars G. Rein-Helliesen hos Gaia Wine & Spirits fortelle.

Spesielle etiketter 

En annen faktor som har bidratt til suksess har vært Bibi Graetz egenproduserte etiketter. Alle hans etiketter er malerier eller kunstverk fra egen hånd (bortsett fra etiketten til Bollamatta, hans musserende rosévin, der er etiketten laget av hans datter Rosa).
Noen av etikettene har skapt furore når de er blitt kjent. Vinen Soffocone di Vincigliata («blowjobb på Vincigliata»), er dobbelt betydning av en gammel dialekt for «god munnfølelse» eller «suffocating» på italiensk. 

Vinen ble forbudt i USA på grunn av den «støtende» etiketten, som ifølge Bibi Graetz er et trykk han lagde på nittitallet av en nymfe som plukker vannliljer. Men amerikanerne ser det annerledes (på grunn av navnet), så der «vannliljen» vanligvis er plassert på etiketten, er det et amerikansk flagg på vinen i USA.

Familie først: Bibi er kanskje Italias kanskje mest omtalte vinpersonlighet, og en internasjonal superstjerne. Testamatta og Colore har fått øyebryn til å løftes verden rundt, med påfølgende poengsummer. Foto: Bibi Graetz

Gjenoppliver antikkens druer

Bibi Graetz har et sommerhus på hans barndoms ferieøy Giglio, en gresk-lignende drømmeøy en times fergetur vest for sørkysten av Toscana.
Tidlig la han merke til den «terrasselignende» geografien på øya. Det viste seg at i antikken var 90 prosent av Giglio dekket av vinmarker inndelt i terrasser, men med tiden var nesten alt borte. Graetz fikk sjansen til å lage på øya, og resultatet er nå noen av verdens mest fascinerende hvite, naturlig produserte viner på den antikke Ansonica-druen (druen er i familie med Sicilias Insolia). 

Graetz forteller at prosjektet på Giglio har vokst seg til å produsere beskjedne 10.000 flasker i året, men at målet er å vokse betraktelig i fremtiden. 

Eldgamle sorter: Bibi Graetz holder hevd i eldgamle druesorter utenfor Toscana-kysten. Foto: Bibi Graetz

Sjekker inn på hotell Aurora

Etter at fasilitetene ved slottet etterhvert ble en størrelse for lite, har Graetz lenge vært på jakt etter et egnet sted å fortsette sitt vineventyr. Løsningen ble et gammelt hotell som han kjøpte av et gammelt, barnløst ektepar i 2019. Det viktorianske Hotel Aurora i Fiesole, et tidligere familiedrevet hotell med fabelaktig utsikt over Firenze, er bygget om til nytt hovedsete. Han beholder 8 av de 23 rommene for utleie, mens resten er ombygget til å produsere vin i. 

– Jeg beholder diskokulen i det gamle diskoteket, men nå er det blitt lagringssted for våre beste viner, ler han.

Savner Norge

– Våre fire barn, jeg selv og min kone Benedicte savner å stå på langrennski i Nordmarka, og skulle tilbringe sommeren ved hytten i Mandal. 2020 blir året ingen av oss glemmer, eller vil ha igjen i Italia. Pandemien har minnet oss på hvor glade vi er for vår norske tilhørighet, og jeg ser frem til å høre flere norske stemmer når dette endelig er over.   

« Jeg beholder diskokulen i det gamle diskoteket på hotellet, men nå er rommet blitt lagringssted for våre beste viner. »
Bibi Graetz
Hotel Aurora:  Et stort ombyggingsprosjekt, men til slutt vil det bli den perlen det engang var. Foto: Bibi Graetz / Svein Lindin

Smakerommet

Testamatta Bianco 2019
Middels gul farge. Konsentrert. Moden gul frukt, aprikos, sitrus, appelsinskall og snev av akasihonning. Mineralsk ettersmak, men med flott fruktighet og en velbalansert syrlighet. Lang ettersmak. En stor vin, rett og slett. Dekanter gjerne og server avkjølt. Passer til lyst kjøtt, fisk og skalldyr.

Pris: 995 kr (spesialbestilling).
Varenr: Kontakt importør.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 91.

Colore 2018
Middels rød farge. Konsentrert. Kirsebær, tre og nøtter på duft og smak. Rik og nyansert fruktdrevet vin med balanserte tanniner og syrlighet. Lang ettersmak. Må dekanteres og serveres i store glass. Noe av det beste fra Toscana, punktum. Passer til storvilt, storfe og lam.
Pris: 2995 kr (spesialbestilling).
Varenr: Kontakt importør.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 96.

Testamatta 2018 
Middels rød farge. Konsentrert. Røde bær, tre, krydder og delikate sopptoner på duft og smak. Flott fylde og syrlighet i anslaget. Lang sublim ettersmak. Bør dekanteres og serveres i store glass. Finnes også i 2016-årgang i BU (92p). Passer til storfe og lam.
Pris: 995 kr (spesialbestilling).
Varenr: Kontakt importør.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 94.

Soffocone di Vincigliata 2017
Lys, blålilla farge. Røde bær, urter og kirsebær på duft. Fyldig og rik vin med flott konsentrert fruktighet. Bør lagres fire, fem år før servering. Server i store glass. Passer til storvilt og storfe.
Pris: 300 kr (bestilling).
Varenr: 5904801.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 88.

Casamatta Rosso 2019
Middels rød farge. Svale kirsebær, sursøte røde bær og krydder på duft og smak. Frisk fruktighet med fruktdrevet aromabilde og smak. Mye smak for pengene. 
Passer til lyst kjøtt og pizza/pasta. 

Pris: 148 kr (basis).
Varenr: 5905001.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 87.

Bibi Graetz Bollamatta
Lys lakserosa farge. Røde bær, delikat frisk vin med vegetale toner og frisk syrlighet på duft og smak. God konsentrert ettersmak, men noe kort på på forventet smaksbilde. Server avkjølt.
Passer til fisk, skalldyr og aperitif.

Pris: 200 kr (bestilling).
Varenr: 3962701.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 88.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Premium
Vin