+ mer
Ikon: Cristal er et ikon i vinverdenen med aner tilbake til 1924 i nåværende form. Foto: Cristial

Slippes for salg nå: – Vi vet at disse vil bli samleobjekter

Kun 30 flasker kom til Norge. En av dem smakte vi, og vi smiler fremdeles. 

De store, ikoniske champagnehusene har i mange generasjoner hatt sine toppviner. Innpakningen oser av luksus, smaken er det beste champagnehuset kan lage, til priser som stiger på lik linje med en ettertraktet aksje. Vi nevner Dom Perignon, Krug, Le Grande Dame og Cristal for å sette deg på sporet.

Finansavisen har hatt en gjennomgang av vinene fra Louis Roederer, et anerkjent familiedrevet champagnehus, etablert i 1776. Det er ledet av 7. generasjon, Frédéric Rouzaud, med hovedbase i Reims. Hovedkonklusjonen er klar: Roederer leverer ypperlige viner til hverdag og fest, men deres Vinothèque-viner får blodfansen til å juble.

Cristal Champagne Foto: Cristial

Cristal Vinothèque endelig til Norge

Det er ankommet noen eksklusive flasker av Cristal Vinothèque 1999 til Norge i et svært begrenset antall. 

– Vi har kun tatt noen få flasker ut fra vår kjeller til hele verden. Vi vet at disse vil bli samleobjekter, men håper at noen også nyter dem, sier kjellermester Jean-Baptiste Lécaillon til Finansavisen. Totalt lanserer Roederer 1.000 flasker av Cristal Vinothèque 1999 i verden. Av dem kommer seks flasker og seks magnumflasker til Norge. Cristal Vinothèque Rosé 1999 lanseres med kun 500 flasker, og 18 av dem slippes for salg nå i desember.

– Vi har tatt godt vare på dem, under ideelle forhold med konstant temperatur på 11 grader i Roederers kjellere i 20 år, forteller Lécaillon. 

– Etter min mening er 1999-årgangen preget av at champagnen har fått et litt lavere sukkernivå (dosage), 1–2 gram mindre, for å oppnå et friskt og mer utviklet særpreg og lengre finish.

Cristal Champagne Foto: Cristial

Avbrutt av revolusjonen

Opprinnelig ble den første Cristal lansert i 1876 etter en forespørsel fra tsar Alexander II, som var venn med Louis Roederer. Tsaren elsket Roederers Champagne, og fikk sin første årgangsutgave fremstilt av de beste druene, i en transparent krystallflaske med flat, tykk bunn, derav navnet Cristal. Flasken ble skapt av en flamsk glassmester. Det sies at tsaren aldri drakk noe annet enn Cristal etter 1876, og at Roederer ble utnevnt til offisiell leverandør til det russiske hoffet av Nikolaj II. Avtalen varte til 1917, og ble avbrutt av den russiske revolusjonen.

Gjenoppdaget i 1924

Cristal i sin opprinnelige form ble gjenoppdaget i 1924 og ble gjenskapt i en glassflaske, som er mer robust enn krystall. Den gjennomskinnelige flasken har fra 1983 blitt belagt med en tynn oransje film for å beskytte mot lys.
Cristal er betegnet som en av vinverdenens beste årgangschampagner. Druene kommer fra Goutte d’Or-parsellen, som kalles for «Musigny de la Champagne» – til sammenligning med grand cru-området i Bourgogne. Druene er dyrket på biodynamiske prinsipper og hentes fra 30 hektar med grand cru-vinmarker med pinot noir og chardonnay, hvor pinot noir har en lett overvekt i blenden. Vinene i Cristals blend gjennomgår ikke malolaktisk fermentering for å bevare en frisk fruktighet, og en liten andel av vinene er lagret på eikefat for ekstra fylde. Vinene lagres i minimum seks år i Roederers kjellere, og i minst åtte måneder etter degorgering.

Hverdagsvinen Roederer

Det er lett å sette Louis Roederer i bås med dyre og eksklusive champagnehus, men kikker man på priser kontra kvalitet, er deres brut premier til i underkant av 480 kroner et svært godt kjøp. Ser man på Roederers årgangsviner til rundt 650 kroner, begynner man å lukte på røverkjøp, spesielt om man vil lagre dem til de blir drikkemodne om tre til fem år.

En viktig grunn til at prisene er stabile, er at Roederer selv eier de aller fleste av de 242 hektar med vinmarkene de bruker, noe som sikrer jevn og kontinuerlig kvalitet på druene. Det gjenspeiler seg i base- og reservevinene og dermed de ulike champagnevariantene.

Mot biodynamisk drift

Vinmarkene er inndelt i 410 parseller hvor druene er blitt dyrket etter biodynamiske prinsipper fra år 2000, kan Jean-Baptiste Lécaillon fortelle.

– Etter hva jeg vet har Roederer den største andelen med biodynamiske vinmarker i Champagne. Vi jobber gradvis mot biodynamisk kultivering av alle våre vinmarker. Vi har metodene, kunnskapen og ambisjonen, forteller Lécaillon.

Cristal Champagne Foto: Cristial

Smakerommet:

Louis Roederer Cristal 2002
Middels gulgrønn farge. Konsentrert gul frukt, mineraler og sitrus på duft og smak. Nøtter, smørtoner og flott toastpreg i avslutning. En perle av en vin. Lagrer flott i 20 år til. Passer til fisk og skalldyr.
Pris: 3.050 kr (bestilling).
Varenr: 10407501.
Importør: Strøm.
Poeng: 93.

Louis Roederer Cristal 2012
Lys grønngul farge. Rødt eple, toast og sitrus på duft og smak. Konsentrert syrlig og lang ettersmak med smørtoner, mousse og rød epler. Lang ettersmak. Passer til fisk og skalldyr.
Pris: 2.550 kr (bestilling).
Varenr: 6200901.
Importør: Strøm.
Poeng: 92.

Cristal Vinothèque 1999 Rose
Middels gulgrønn farge. Konsentrert. Utviklet og moden duft og smak av bakst, rødt eple og sitrus. Rik, fyldig og lang ettersmak. Enestående vin. Passer til meditasjon over livet.
Pris: 14.000 (bestilling).
Varenr: 10559301.
Importør: Strøm.
Poeng: 96.

Louis Roederer Brut 2013
Lys grønngul farge. Små bobler. Gult eple, sitrus og kalk på duft og smak. Mineraler og sitrus i ettersmaken. Lang konsentrert ettersmak. Passer til fisk og skalldyr.
Pris: 650 kr (bestilling).
Varenr: 6201001.
Importør: Strøm.
Poeng: 90.

Louis Roederer Brut Premier
Lys grønngul farge. Grønt eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Markant syrlighet og nydelig mousse. Syrlig ettersmak. Passer til fisk, skalldyr og aperitif.
Pris: 480 kr (basis).
Varenr: 6200801.
Importør: Strøm.
Poeng: 88.

Louis Roederer Blanc de Blancs 2011
Lys grønngul farge. Små bobler. Modent grønt eple og mineraler på duft. Kremet stil. Brioche, sopp og mineraler i ettersmaken. Passer til fisk, skalldyr og aperitif.
Pris: 700 kr (bestilling).
Varenr: 1636201.
Importør: Strøm.
Poeng: 89.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Premium
Lørdag
Vin