Slippes for salg nå: – Vi vet at disse vil bli samleobjekter
Kun 30 flasker kom til Norge. En av dem smakte vi, og vi smiler fremdeles.
De store, ikoniske champagnehusene har i mange generasjoner hatt sine toppviner. Innpakningen oser av luksus, smaken er det beste champagnehuset kan lage, til priser som stiger på lik linje med en ettertraktet aksje. Vi nevner Dom Perignon, Krug, Le Grande Dame og Cristal for å sette deg på sporet.
Finansavisen har hatt en gjennomgang av vinene fra Louis Roederer, et anerkjent familiedrevet champagnehus, etablert i 1776. Det er ledet av 7. generasjon, Frédéric Rouzaud, med hovedbase i Reims. Hovedkonklusjonen er klar: Roederer leverer ypperlige viner til hverdag og fest, men deres Vinothèque-viner får blodfansen til å juble.

Cristal Vinothèque endelig til Norge
Det er ankommet noen eksklusive flasker av Cristal Vinothèque 1999 til Norge i et svært begrenset antall.
– Vi har kun tatt noen få flasker ut fra vår kjeller til hele verden. Vi vet at disse vil bli samleobjekter, men håper at noen også nyter dem, sier kjellermester Jean-Baptiste Lécaillon til Finansavisen. Totalt lanserer Roederer 1.000 flasker av Cristal Vinothèque 1999 i verden. Av dem kommer seks flasker og seks magnumflasker til Norge. Cristal Vinothèque Rosé 1999 lanseres med kun 500 flasker, og 18 av dem slippes for salg nå i desember.
– Vi har tatt godt vare på dem, under ideelle forhold med konstant temperatur på 11 grader i Roederers kjellere i 20 år, forteller Lécaillon.
– Etter min mening er 1999-årgangen preget av at champagnen har fått et litt lavere sukkernivå (dosage), 1–2 gram mindre, for å oppnå et friskt og mer utviklet særpreg og lengre finish.

Avbrutt av revolusjonen
Opprinnelig ble den første Cristal lansert i 1876 etter en forespørsel fra tsar Alexander II, som var venn med Louis Roederer. Tsaren elsket Roederers Champagne, og fikk sin første årgangsutgave fremstilt av de beste druene, i en transparent krystallflaske med flat, tykk bunn, derav navnet Cristal. Flasken ble skapt av en flamsk glassmester. Det sies at tsaren aldri drakk noe annet enn Cristal etter 1876, og at Roederer ble utnevnt til offisiell leverandør til det russiske hoffet av Nikolaj II. Avtalen varte til 1917, og ble avbrutt av den russiske revolusjonen.
Gjenoppdaget i 1924
Cristal i sin opprinnelige form ble gjenoppdaget i 1924 og ble gjenskapt i en glassflaske, som er mer robust enn krystall. Den gjennomskinnelige flasken har fra 1983 blitt belagt med en tynn oransje film for å beskytte mot lys.
Cristal er betegnet som en av vinverdenens beste årgangschampagner. Druene kommer fra Goutte d’Or-parsellen, som kalles for «Musigny de la Champagne» – til sammenligning med grand cru-området i Bourgogne. Druene er dyrket på biodynamiske prinsipper og hentes fra 30 hektar med grand cru-vinmarker med pinot noir og chardonnay, hvor pinot noir har en lett overvekt i blenden. Vinene i Cristals blend gjennomgår ikke malolaktisk fermentering for å bevare en frisk fruktighet, og en liten andel av vinene er lagret på eikefat for ekstra fylde. Vinene lagres i minimum seks år i Roederers kjellere, og i minst åtte måneder etter degorgering.
Hverdagsvinen Roederer
Det er lett å sette Louis Roederer i bås med dyre og eksklusive champagnehus, men kikker man på priser kontra kvalitet, er deres brut premier til i underkant av 480 kroner et svært godt kjøp. Ser man på Roederers årgangsviner til rundt 650 kroner, begynner man å lukte på røverkjøp, spesielt om man vil lagre dem til de blir drikkemodne om tre til fem år.
En viktig grunn til at prisene er stabile, er at Roederer selv eier de aller fleste av de 242 hektar med vinmarkene de bruker, noe som sikrer jevn og kontinuerlig kvalitet på druene. Det gjenspeiler seg i base- og reservevinene og dermed de ulike champagnevariantene.
Mot biodynamisk drift
Vinmarkene er inndelt i 410 parseller hvor druene er blitt dyrket etter biodynamiske prinsipper fra år 2000, kan Jean-Baptiste Lécaillon fortelle.
– Etter hva jeg vet har Roederer den største andelen med biodynamiske vinmarker i Champagne. Vi jobber gradvis mot biodynamisk kultivering av alle våre vinmarker. Vi har metodene, kunnskapen og ambisjonen, forteller Lécaillon.

Smakerommet:
Louis Roederer Cristal 2002
Middels gulgrønn farge. Konsentrert gul frukt, mineraler og sitrus på duft og smak. Nøtter, smørtoner og flott toastpreg i avslutning. En perle av en vin. Lagrer flott i 20 år til. Passer til fisk og skalldyr.
Pris: 3.050 kr (bestilling).
Varenr: 10407501.
Importør: Strøm.
Poeng: 93.
Louis Roederer Cristal 2012
Lys grønngul farge. Rødt eple, toast og sitrus på duft og smak. Konsentrert syrlig og lang ettersmak med smørtoner, mousse og rød epler. Lang ettersmak. Passer til fisk og skalldyr.
Pris: 2.550 kr (bestilling).
Varenr: 6200901.
Importør: Strøm.
Poeng: 92.
Cristal Vinothèque 1999 Rose
Middels gulgrønn farge. Konsentrert. Utviklet og moden duft og smak av bakst, rødt eple og sitrus. Rik, fyldig og lang ettersmak. Enestående vin. Passer til meditasjon over livet.
Pris: 14.000 (bestilling).
Varenr: 10559301.
Importør: Strøm.
Poeng: 96.
Louis Roederer Brut 2013
Lys grønngul farge. Små bobler. Gult eple, sitrus og kalk på duft og smak. Mineraler og sitrus i ettersmaken. Lang konsentrert ettersmak. Passer til fisk og skalldyr.
Pris: 650 kr (bestilling).
Varenr: 6201001.
Importør: Strøm.
Poeng: 90.
Louis Roederer Brut Premier
Lys grønngul farge. Grønt eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Markant syrlighet og nydelig mousse. Syrlig ettersmak. Passer til fisk, skalldyr og aperitif.
Pris: 480 kr (basis).
Varenr: 6200801.
Importør: Strøm.
Poeng: 88.
Louis Roederer Blanc de Blancs 2011
Lys grønngul farge. Små bobler. Modent grønt eple og mineraler på duft. Kremet stil. Brioche, sopp og mineraler i ettersmaken. Passer til fisk, skalldyr og aperitif.
Pris: 700 kr (bestilling).
Varenr: 1636201.
Importør: Strøm.
Poeng: 89.
Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng.
Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.
Stig. A Rognstad
Vinkelner
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.