+ mer
Portvin som senker pulsen: 1994 Grahams Single Harvest Foto: Svein Lindin

Vinene som senker pulsen

Alle trenger noen pusterom foran peisen med litt meditasjonsvin i glasset. Her er våre anbefalinger for høytiden. 

Det er to produsenter som stadig vekk får oss til å glemme alt av analyse og heller fører oss rett ned i godstolen. Vi puster dypt og kjenner på hvordan noen av de beste vinene til Chateau Musar fra Libanon og Luca Roagna fra Piemonte i Italia er som balsam for sjelen. Spesielt når vi drikker deres årgangsviner. Når vi sitter der og nyter vinene er det ofte tanken på hva som ligger bak av hardt fysisk arbeid og detaljfokusering for å oppnå en slik smak som slår oss. Det er ikke uten grunn at noen vinmakere kalles kunstnere når de forvalter årets avling. Vi kaller vinene meditasjonsviner.

Glemmer tid og sted

Meditasjonsvin er et begrep som dukker opp fra tid til annen i vinens verden, men kan man kalle en vin en meditasjonsvin, og hva er det? For oss hersker det ingen tvil om at begrepet er relevant. Kort fortalt snakker vi om vinene som har en ekstra dimensjon, og som får en til å stoppe litt opp eller rett og slett bryte ut i pur begeistring. Selve ordet meditasjon puttes bare på i mangel av et bedre ord, man setter seg jo ikke ned i lotusstilling og drikker vin (vi har heller ikke prøvd). Her følger noen anbefalinger som kan handles i romjulen eller på nyåret.

Château Musar fra Libanon

Alt gjøres mer eller mindre for hånd av lokale beduiner i Bekaadalen noen timers kjøretur fra Beirut. Det er økologisk fra A til Å, før druene fraktes på hvite lastebiler til vineriet til Château Musar for pressing, fermentering og lagring i kjelleren som rommer millioner av flasker av vin. Noen datert tilbake til før 1950-tallet. Eldre årganger og drikkemodne viner er det som har gjort Château Musar til en kultvin blant vinelskere. Plusser man på viljen som må til for å lage kvalitesvin i et av verdens mest konfliktfylte områder de siste 80 årene, får man gåsehud av mindre.

Vinene vi gråter til

I vinkjelleren: Luca Roagna nye vinkjeller ble tatt i bruk i 2010 og har løftet kvaliteten i været Foto: Svein Vinofil Lindin

Første gang stjernevinmakeren Luca Roagna presenterte vinene sine fra årgang 2010 på Vaaghals restaurant i Oslo begynte vi regelrett å gråte, av ren begeistring og ydmykhet over å ha smakt og sett kvalitetshevingen som Roagna hadde gjort siden 2000-tallet. Med bedre plass i vineriet i Piemonte og en utenomjordisk dedikasjon til sine 70.000 vinplanter har Luca Roagna sammen med sin far Alfredo skapt et rike av biodynamisk mangfold, som gir vinene en ekstra dimensjon av smak. Når jeg ser usolgte flasker av Roagna på de beste Vinmonopolene forstår jeg at fremtiden er lys for den unge vinmakeren. Rett og slett fordi han lar vinene tale for seg selv og aldri hauser opp prisen. For selv verdens beste vin Domaine Romanee Contee ble ikke utsolgt på dagen på 70-tallet. I dag selges flaskene til titusenvis av kroner, men Luca Roagna bruker samme type korker. Det sier litt om hva man kan forvente fra den beskjedne vinmakeren vi kaller sheriffen i Piemonte.

Man kan ikke komme unna portvin

Når høytiden nærmer seg, øker forbruket av portvin i Norge. Pepperkaker, stiltonost og desserter av ymse slag blir satt frem som ypperlige kombinasjoner til den historiske vinstilen portvin er. Det hersker ingen tvil om at portvin av beste sort kan kalles meditasjonsvin, og setter man seg inn i de ulike portvinstilene, fremstillingen og hvor vinene er laget, blir man bergtatt. Få andre vinstiler er så underpriset kontra kvalitet som portvin. Vi er enige med krtiske røster som sier at portvinen er sødmefull og har alkoholrike, fyldige smaker som ikke passer til hverdags, men i en høytid, med Nat King Cole på spillelisten, et velfylt glass og knitrende peis foran deg kommer uttrykket av seg selv fra egen munn. Meditasjonsvin.

Smakerommet:

Cálem Vintage Port 1985
Dyp rød farge. Rik sublim duft og smak av mørke bær, anis, krydder og tørket lavendel. Konsentrert praktfull ettersmak med tørket frukt og fiken. En favorittårgang og dronning Sofies yndlingsvin. Passer til ost, dessert, kake og frukt.

Pris: 539 kr (bestilling).
Varenr: 2063701.
Importør: Selected Wine Partners AS.
Poeng: 89.

Graham's Single Harvest Tawny 1994
Middels gyllen farge. Tørket frukt, fiken og røde bær på duft og smak. Konsentrert intens ettersmak med krydder, tørket frukt og honning. Passer til storfe, dessert, kake og frukt.

Pris: 1.099 kr (bestilling).
Varenr: 10690001.
Importør: Stenberg & Blom.
Poeng: 92.

Roagna Barbaresco 2015
Lys rød farge med brunlig kant. Kirsebær, krydder, florale toner og anis på duft. Elegant leskende vin med modne tanniner og flott fruktkonsentrasjon. Lang ettersmak. Passer til storfe og lam.

Pris: 590 kr (bestilling).
Varenr: 10440201.
Importør: Unico Real Wines.
Poeng: 91.

Roagna Barolo 2015
Tett rød farge med brunlig kant. Modnet kirsebær, fioler og krydder på på smak og duft. Elegant, saftig anslag. Leskende fruktighet og moderate tanniner. Passer til storfe og lam.

Pris: 590 kr (bestilling).
Varenr: 863201.
Importør: Unico Real Wines.
Poeng: 92.

Hochar Père et Fils 2017 
Middels mursteinsrød farge. Solbærpreget, blyantspiss og paprika på duft og smak. Fyldig anslag med konsentrert flott ettersmak. Passer til storfe og lam.

Pris: 300 kr (bestilling).
Varenr: 3186801.
Importør: Autentico.
Poeng: 89.

Ch. Musar 2002
Lys rød farge med brunlig kant. Ceder, krydder, sopp og røde bær på duft og smak. Moden velutviklet vin med lang ettersmak. Nytes best i stillhet i godstolen. Passer til storvilt og lam.

Pris: 500 kr (basis).
Varenr: 3510601.
Importør: Autentico.
Poeng: 90.

Smakerommet: Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

 

Premium
Vin