+ mer
Utvid vinhorisonten: Østerrike, Tyskland, Sør-Afrika og USA leverer viner i verdensklasse. Foto: Svein Lindin

Klimaet endrer vinverden: Utvid horisonten med disse vinene i 2021

Et godt nyttårsforsett kan være å smake viner fra nye områder. Klimaendringene vil gi oss nye smaksopplevelser i 2021.

Champagnekorkene har landet etter nyttår. For noen er det kanskje for tidlig å begynne på et nytt vinøst år, mens andre kanskje har laget seg et nyttårsforsett som det er mulig å etterleve: Lære mer om vin og smake bredere. La 2021 bli året der gamle vaner utfordres. Ikke drikk det du alltid har drukket!

Vi har plukket frem noen viner å starte det nye året med.

Klimaet endrer vinverden

Med unntak av Beaujolais Nouveau, som lanseres i november 2021, vet ingen hvordan vinåret 2021 i Europa vil smake før tidligst i 2022. Det vi vet er at nye vinområder vil heve seg i kvalitet, og fellesnevneren for disse er vinmarker med en beliggenhet lengre nord eller høyere beliggenhet over havet. Klimaforandringene fortsetter å endre forutsetningene for hvem som blir best i fremtiden. Vinområdene som i hundrevis av år har vært betegnet som de beste er ikke nødvendigvis de som forblir de beste i fremtiden.

Følg med på disse områdene

Den stadige økende prisutviklingen i Piemonte, Bordeaux, Champagne og spesielt Burgund gjør at andre vinområder får ny oppmerksomhet fra vår side. Klimaet er også en del av grunnen til at vi følger nøye med på engelsk musserende vin, og høytliggende vinmarker i Spania, Frankrike, Portugal, Østerrike, Tyskland og Italia. I årene fremover vil sannsynligvis gamle druesorter fra disse landene få en ny renessanse gjennom klimaforandringene og forbedret kunnskap om vinifikasjonen av dem.

Lette og avkjølte rødviner

Lysere og lettere fruktdrevne rødviner har etablert seg som populære viner for nordmenn. Tyskland har i 2020 for alvor meldt seg på trenden med bedre rødviner laget på spätburgunder. Nøkkelordet for den økte kvaliteten er mindre bruk av eik og en bedre konsentrasjon blant de beste produsentene som Julia Bertram, Dreissigacker, Geil, Mosbacher og Bernhard Huber. Legg også merke til viner laget på druen blaufränkisch fra Østerrike. Servert i store glass og lettere avkjølt er disse vinene rett og slett i verdensklasse.

Priorat i Spania:  Noen av de beste vinene fra Spania kommer fra vinmarkene til produsenten Torres, 700 meter over havet. Foto: Svein Lindin

Moderat fatbruk og alkohol

Utenfor Europa er det de beste vinmakerne i Sør-Afrika og California våre smaksløker og blikk er rettet mot. Sør-Afrikas fremoverlente produsenter Crystallum, Badenhorst, Scions of Sinai og Hamilton Russell setter standarden med gamle vinstokker i et helt unikt jordsmonn. Sør-Afrika er muligens det mest spennende vinlandet å oppdage i 2021. Vinprodusentene i California leverer stadig bedre viner med moderat alkoholnivå og redusert fatbruk med chardonnay og pinot noir i klassisk stil. Californias beste produsenter leverer i de fleste tilfeller for lite vin til Norge, men både Hirsch Vineyards, Tyler, Rancho Alexander og Chanin er flotte eksempler i basisutvalget til Vinmonopolet.

Og intet 2021 uten bobler

Det er mange områder som slåss om å være den fremste utfordreren til Champagne når det gjelder musserende vin av ypperlig kvalitet. Ved siden av tysk sekt og musserende viner fra Sør-Afrika må man ikke glemme noen av de fremste. Boblevinene fra England er kanskje det vi kommer til å drikke mest av i 2021.

Smakerommet:

Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder 2017
Middels rød farge. Krydder, urter og røde bær på duft og smak. Konsentrert, flott fruktighet med lang balansert syrlighet. Passer til storfe og lam

Pris: 359 kr (bestilling).
Varenr: 11202001.
Importør: T&T Wine.
Poeng: 90.

Momento Grenache 2018
Middels rød farge. Røde bær, vegetale toner og urter på smak og duft. Leskende elegant med røde bær og krydder i ettersmaken. Passer til storfe og lam.

Pris: 329,90 kr (basis).
Varenr: 11079401.
Importør: Unico Real Wines.
Poeng: 89.

A.A. Badenhorst Sk'windjiesvlei Tinta Barocca 2018
Dyp rød farge. Mørke bær, krydder og vegetale toner på duft og smak. Fyldig, konsentrert og rik smak med fruktdrevet ettersmak. Passer til storfe og lam.

Pris: 439,90 kr (bestilling).
Varenr: 10552501.
Importør: Autentico.
Poeng: 88.

Hirsch Vineyards San Andreas Fault 2017
Middels rød farge. Konsentrert fruktdrevet med røde bær, urter på duft. Sval fruktighet i anslaget med konsentrert smak og lang ettersmak. Beste kjøp i basislisten. Passer til småvilt og fugl.

Pris: 590 kr (basis).
Varenr: 10277201.
Importør: Red & White.
Poeng: 94.

Geil Behctheimer -S- Pinot Noir 2017
Middels rød farge. Markjordbær, røde bær og urter på duft og smak. Konsentrert syrlighet og fruktdrevet lang ettersmak. Passer til småvilt og fugl.

Pris: 279  kr (bestilling).
Varenr: 3583101.
Importør: Brand Wine Estates.
Poeng: 88.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 

Premium
Lørdag
Vin