+ mer
NYTT ÅR, NY VIN: Her er våre anbefalinger fra januarslippet til Vinmonopolet. Foto: Svein Lindin

Nyhetsslipp januar: De gode vinene fra Vinmonopolet

Vinmonopolet byr på flotte viner fra Piemonte, Sør-Afrika og Burgund, men bommer på Sør-Amerika.

Fjoråret ble et jubelår. Nå blåser Vinmonopolet i gang vinåret 2021 med nylanseringer. Å la nordmenn smake bredere og utforske vinens verden er utvilsomt noe Vinmonopolets produktavdeling har satt seg fore i starten av året. Det lykkes de stort sett med, men bommer stygt med noen lanseringer.  Lanseringen av viner i basis, test og partiutvalget får godkjent karakter.

Økologiske viner fra Piemonte er desidert våre favoritter fra lanseringen. De er prisgunstige og subtile, og bør kunne kjempe seg inn i den harde konkurransen fra dette området. 

– I løpet av fjoråret har Piemonte har tatt over tronen fra Veneto som den største regionen for rødvin på Vinmonopolet. Utvalget er stort i Piemonte-hyllen, men økologiske rødviner er det forsvinnende få av, sier kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet. 

Ved siden av Barbaresco fra en enkeltvinmark lanseres det økologiske viner av barbera, dolcetto og nebbiolo. Produsenter som Agricola Brandini, Vajra briljerer med sine viner av dolcetto, barbera og nebbiolo, men Tenuta Rocca faller gjennom med sin Barbera d’Alba 2019.

Klassiske druer fra Sør-Afrika

Vinområdet Swartland i Sør-Afrika trekkes også frem, med fokus på de klassiske druene chenin blanc, pinotage og syrah. Gamle vinstokker og et komplekst jordsmonn gir flotte vekstvilkår for kvalitetsvin i sør-afrikansk sammenheng. Etter vår mening treffer Vinmonopolet bare sånn passe. Men RAAR Old Bush Vine Chenin Blanc 2020 og helklasefermenterte Goldmine Farm Patina Syrah 2018 sjarmerte oss.

Burgund:  Ungt, dyrt og snart utsolgt

Vinmonopolets mer bevisste og dedikerte kunder vil finne hvitvin fra undervurderte Saint-Aubin interessant. Dette er en velkjent appellasjon nær Meursault, og ganske lik i stil – men med litt lavere priser. Jordsmonnet i Saint-Aubin er relativt likt som i Meursault, med grusholdig jordmonn. Fellestrekket blant vinene fra Saint-Aubin 2018-årgangen er at de oppfattes svært unge: Av produsentene Bouchard Aîne, Henri Prudhon og Roux Pere er det sistnevnte som faller best ut i vår vurdering. Selv om prisene fremdeles er lave i forhold til Meursault, oppleves de ikke av oss som et spesielt godt kjøp, men alle vinene kommer i små partier og vil forsvinne som dugg for solen i et overopphetet Burgund-marked.
Fra den klassiske appellasjonen Volnay lanseres fire viner med høy fruktkvalitet og god konsentrasjon. To av vinene slippes ikke før i februar, men de som er klare for salg må vi definere som et godt klassisk pinot noir-kjøp fra produsentene Domaine Joseph Voillot og Domaine Vaudoisey. Med priser på under 400 kroner gjelder det å snu seg rundt mens de er tilgjengelige.

Kun de beste blir omtalt: Alle nyheter smakes, vurderes og spyttes ut. Foto: Svein Lindin

Fra det ukjente området Givry lanseres to viner fra Domaine Mass og Domaine de la Ferté som fortjener litt skryt. Til en pris rett i overkant av 300 kroner er dette et seriøst forsøk på å fremskaffe høykvalitets pinot noir. Til prisen forsvarer de lett kvaliteten. Begge vinene er spontanfermentert, noe som løfter vinenes aromabilde til å bli mer utviklet og komplekst. Litt større tilgjengelighet på disse vinene, men vi snakker kun om 1.200 flasker.

Aligoté, hva?

Skulle man gå litt utenfor allfarvei når det gjelder druer, forsøk Burgunds glemte grønne drue, aligoté. Økt internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse for aligoté-baserte viner fra Burgund har ført til lansering av viner fra Benoit Charbonnaud og Maison Louis Jadot. I prisklassen under 215 kroner fortjener begge vinene betegnelsen et godt kjøp.

Flotte halvflasker 

Den beste nyheten nå i januar er halvflasker fra Rene Lequin-Colin og Domaine Germain Père & Fils i polets sortiment. 

– Det har vært en økning i etterspørselen av småformat-flasker, og utvalget i polets sortiment har lenge ikke vært slik vi ønsker oss, sier kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet. Vinmonopolet ønsker med denne lanseringen å treffe de bevisste og dedikerte kundene som til vanlig kjøper Chablis eller andre appellasjoner i Burgund. Begge vinene kommer fra Bourgogne Côte-d’Or, som er en nyetablert appellasjon innenfor AOC Bourgogne som begrenser drueutvelgelse til Côte-d’Or-vinmarker.

Våre anbefalinger fra januarslippet til Vinmonopolet. Foto: Svein Lindin

Sør-Amerika med bismak

Fjorårets lanseringer på Vinmonopolet med viner fra Sør-Amerika har gitt blod på tann, og resultert i nye vinlanseringer fra Argentina, Uruguay og Chile. Denne gangen er det områder nord for Mendoza i Argentina som får vise seg frem, i tillegg til chilenske og uruguayanske viner i saftig, ung stil basert på druene pais, tannat og albariño. Vi sitter igjen med en blandet følelse om dette virkelig er resultatet av polets fokus på viner av høy kvalitet fra Sør-Amerika. Sør-Amerika har bedre viner som faktisk er av høy kvalitet. Unntaket er den strålende hvitvinen Garzón Albariño Reserve 2020 som imponerer stort.

Smakerommet:

Celeste 2017
Middels rød farge. Krydder, røde bær, anis og plomme på duft og smak. Fruktig anslag med tørr avslutning. Dekanter gjerne vinen før servering.
Passer til småvilt og fugl, storvilt, lam.
Pris: 192,70 kr (bestilling).
Importør: Beverage Partners Norway.
Poeng: 88.

Lequin-Colin Bourgogne Chardonnay 2019
Lys gulgrønn farge, smørtoner, modent eple, nøtter på duft og smak. Ung konsentrasjon med balansert syrlighet. Finnes også i halvflasker. Passer til fisk, skalldyr.
Pris: 195,30 kr (basis).
Varenr: 4907201.
Importør: Better Wines.
Poeng: 88.

Dom. Germain Bourgogne Côte d'Or Chardonnay 2018
Lys gulgrønn farge. Grønt eple, sitrus og vegetale toner på duft og smak. Smørtoner og urter i ettersmaken. Finnes også i halvflasker. Passer til fisk, skalldyr.
Pris: 249,40 kr (basis).
Varenr: 12287401.
Importør: California House.
Poeng: 87.

Riebeek RAAR Old Bush Vine Chenin Blanc 2020
Lys grønngul farge. Moden frukt, nøtter og urter på duft og smak. Rik lang ettersmak. Knallbra.
Passer til lyst kjøtt, fisk.
Pris: 305,70 kr (basis).
Varenr: 12438601.
Importør: Wine 4 You.
Poeng: 88.

Vaudoisey Volnay Vielle Vignes 2019
Lys blålilla farge. Røde bær, markjordbær, vegetale toner på duft og smak. Flott syrlighet med balansert fatbruk. Leskende karakter. Passer til lyst kjøtt, småvilt og fugl.
Pris: 395 kr (parti).
Varenr: 12503401.
Importør: Brand Wine Estates.
Poeng: 89.

Vajra Barbera d'Alba 2019
Middels blålilla farge. Fruktig aromabilde med modent kirsebær, lakris og mandel på duft og smak. Fruktdrevet med flott syrlighet og balansert tanniner. Ypperlig matvin. Passer til lyst kjøtt, pizza/pasta.
Pris: 210 kr (bestilling).
Varenr: 1373701.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 87.

Callma Vinum Veneris Pinot Noir 2018
Middels blålilla farge. Urter, røde modne bær og florale toner på duft og smak. Ung fruktighet med fruktdrevet stil. Balansert syrlighet. Kort ettersmak trekker ned. Passer til lyst kjøtt.
Pris: 235 kr (basis).
Varenr: 12338601.
Importør: Sommelier.
Poeng: 87.

El Esteco Old Wines 1946 Malbec 2018
Dyp rød farge. Mørke bær, skogsbær og fatpreget på duft og smak. Fyldig, rik smak med lang ettersmak. Høy alkoholprosent trekker ned inntrykket. Misvisende tall på etikett, vinen er laget i 2018, men vinstokkene er fra 1946. Passer til storvilt, grillmat.
Pris: 208 kr (parti).
Varenr: 12290101.
Importør: Eurowine.
Poeng: 87.

Giacosa Barbaresco Basarin 2016
Middels rød farge. Utviklet aromabilde med røde bær, tørket frukt og lær på duft og smak. Flott syrlighet og konsentrasjon med krydder og søtsyrlige bærtoner i ettersmaken. Passer til storvilt, storfe.
Pris: 315 kr (bestilling).
Varenr: 9172901
Importør: Divini.
Poeng: 89.

Brandini Filari Corti Langhe Nebbiolo 2018
Middels rød farge. Røde bær, urter og kirsebær på duft og smak. Litt utviklet, men flott konsentrert syrlighet med urter, nype og anis i ettersmaken. Snaddervin til prisen.
Passer til svinekjøtt, lam og sau.
Pris: 240 kr (basis).
 Varenr: 12338501.
Importør: Rebel Agency.
Poeng: 88.

Brandini Filari Lunghi Dolcetto d'Alba 2019
Lys blålilla farge. Røde bær, kirsebær og urter på duft og smak. Klassisk med markerte tanniner. Ung leskende stil og veldig mye vin for pengene. Passer til svinekjøtt, pizza/pasta. 
Pris: 190 kr (bestilling).
Varenr: 11670301.
Importør: Rebel Agency.
Poeng: 87.

Goldmine Patina Syrah 2018
Dyp rød farge. Rik fruktig stil med bjørnebær, anis og urter på duft og smak. Krydret aromabilde med svale peppertoner, mørke bær og anis i ettersmaken. Vel verdt pengene.
Passer til storvilt og storfe.
Pris: 275 kr (basis).
Varenr: 12437601.
Importør: Unico Real Wines.
Poeng: 89.

Smakerommet: Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

 

Premium
Vin