+ mer
IKKE BARE FRA TYSKLAND: Seks ypperlige eksempler på flott riesling. Foto: Svein Lindin

Kjendisdruen riesling – seks sikre vintips

Norgesvennen riesling er blitt en kjendisdrue, men den må ikke komme fra Tyskland.

Nevn ordet riesling for naboen, og vær sikker på at det vekker gjenkjennelse umiddelbart. Druen kan nesten betraktes som en kjendis. 

Tyskland leder naturligvis an med rieslingbølgen, som startet på tidlig 2000-tall i Norge. Alle nordmenn ville ha tysk riesling med balansert sødme og syrlighet. Ikke uten grunn; bredden Tyskland gir av tørre eller søte rieslingviner er det ingen andre land som kan etterligne. Salgstallene for andre typer tysk vin, som rødvin, rosévin og musserende, er svært lave. Salgsmessig dreier tysk vin på det norske markedet seg nesten utelukkende om riesling. Det sier sitt når polets nettsider viser 1.807 varelinjer fra Tyskland og riesling er opphavet til 1.242 av dem.

Gufset fra Reiler vom Heissenstein og Liebfraumilch

På 1980-tallet og 90-tallet handlet det om lavkvalitetsvin i Norge. Halvtørre intetsigende viner som Reiler vom Heissenstein og Liebfraumilch var bestselgere. I dag er fortsatt halvtørre viner på toppen av salgsstatistikken, men de er blitt mer raffinerte og balanserte mot syrlighet. Samtidig dreier det seg kun om én drue: Riesling. Det er viktig for nordmenn at druen er riesling, og at det synes på etiketten.

På smak er den markante syrligheten det fremste kjennetegnet på en tysk rieslingvin, men det finnes faktisk store forskjeller på syreinnholdet i vinene fra de ulike regionene, og i de varmere områdene som Franken og Pfalz blir syren betydelig lavere enn for eksempel Mosel. Som et eksempel utmerker riesling fra Rheingau seg med kraftig syre som perfekt kamuflerer høyt ekstraktinnhold og restsukker. Dette fører til at vinen oppfattes som betydelig tørrere enn den egentlig er.

Prøv gjerne de røde

Tysklands andre druer som for eksempel silvaner, weissburgunder og grauburgunder, ligger langt etter populariteten til Riesling. Salgstallene for andre typer tysk vin, som rødvin, rosévin og musserende, er svært lave. Men vinene er vel verdt å prøve, spesielt de røde laget av druen spätburgunder. 

Ikke bare fra Tyskland

Riesling benyttes praktisk talt overalt i den vinproduserende verden, men den er først og fremst Tysklands fremste drue. Den danner grunnlaget for store viner langs Mosel – Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein og i Hessishce Bergstrasse. Men den er også en meget viktig drue i Alsace i Frankrike, hvor den plasseres øverst på rangstigen. 

Reiser vi lenger østover i Europa, finner vi den blant annet i Østerrike og Ungarn. Riesling trives spesielt godt i områder med kjølig klima, noe Tyskland og Alsace er spesielt gode eksempler på. Men den kan også finne seg til rette utenfor Europa, i varmere områder. Et godt eksempel er Australia, som regnes som den fremste eksponent for denne druen utenfor Europa.

Mangfold av smaker 

Smaksbeskrivelser av rieslingdruen viser ofte det store mangfoldet av jordsmonn hvor den dyrkes rundt omkring i verden. Som oftest er det en frisk syrlighet med et leskende, førsteinntrykk i anslaget, men på smak varierer det mellom stram, mineralsk, sitrus og florale toner. Den klassiske duften av grønne epler, sitrus og syrlig blomsterduft finner vi ofte i unge, tyske rieslingviner. I mer modne, lagrede viner finner vi mer og mer mineralske aromaer som petroleum (fra skiferholdig jordsmonn). I australsk riesling kan vi ofte kjenne aromaer som minner om moden appelsin, moden lime og pasjonsfrukt.

Rieslingviner er bemerkelsesverdig fleksible matviner, og kan gå til flere matretter enn for eksempel chardonnay. Prøv en trocken til kylling, eller en søtere spätlese til and, gås og rikt krydrede indiske matretter. Til sushi er en riesling med noe restsødme meget anvendelig, om ikke en nødvendighet.

Smakerommet:

Fritz Haag Riesling 2019
Lys grønngul farge. Grønt eple, fersken og sitrus på duft og smak. Konsentrert og flott balansert sødme. Lang ettersmak. Passer til sushi/sashimi, fisk.

Pris: 199,90 kr (bestilling).
Varenr: 4761801.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 87.

Karthäuserhof Bruno Dry Riesling 2019
Lys gulgrønn farge. Sitrus, floral og eple på duft og smak. Ren, elegant og fruktdrevet på smak. God lengde. Passer til sushi/sashimi, fisk.

Pris: 168,90 kr (bestilling).
Varenr: 12339301.
Importør: LaMarc Wines.
Poeng: 87.

Bassermann-Jordan Forster Ungeheuer Ziegler Riesling Trocken 2018
Lys grønngul farge. Frisk, eple og sitrus, balansert syrlighet og sødme. Konsentrert og lang ettersmak. Passer til sushi/sashimi, fisk, skalldyr.

Pris: 300 kr (bestilling).
Varenr: 2219701.
Importør: Rebel Agency.
Poeng: 89.

Penna Lane Watervale Riesling 2019
Lys grønngul farge. Sitrus, eple og gul frukt på duft og smak. Rik, fyldig smak med god syrlighet. Passer til sushi/sashimi, fisk, skalldyr.

Pris: 187,90 kr (basis).
Varenr: 11601401.
Importør: Chaeos Wine & Spirits.
Poeng: 88.

Dr Nadeson Riesling 2019
Lys gulgrønn farge. Fruktdrevet floral duft med gult eple, fersken og sitrustoner. Noe vanillin på duft. Lett og god Riesling. Passer til lyst kjøtt, fisk, skalldyr.

Pris: 275 kr (bestilling).
Varenr: 10804401.
Importør: Chaeos Wine & Spirits.
Poeng: 87.

Trimbach Sélection de Vieilles Vignes Riesling 2017
Lys grønngul farge. Krydret og rik med modent eple, sitrus på duft og smak. Rik og konsentrert med lang ettersmak. Passer til fisk, skalldyr.

Pris: 319,90 kr (bestilling).
Varenr: 507001.
Importør: Stenberg & Blom.
Poeng: 89.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 
Premium
Vin