+ mer
Tedeschi viser vei med sine kvalitesviner.  Foto: Svein Lindin

Topp Amarone fra Tedeschi

Det beste fra Veneto er utvilsomt Amarone. Vi har funnet frem til seks flotte viner som passer utmerket i vinterkulden.

Alle som er glad i viner fra Veneto i Italia kan kjenne igjen følelsen etter å ha gjort et bomkjøp eller to. Kjente vinnavn som Valpolicella, Ripasso og Amarone har fått et rykte på å være kommersielle, søtladete rødviner med høyt sukkernivå, som har satt spor etter seg i salgsstatistikken.
Tar man et historisk perspektiv, har Veneto vært den største rødvinsregionen på Vinmonopolet de siste årene. Rundt 2004 passerte Veneto Puglia som den største italienske regionen i volum. Rødvin fra Veneto steg jevnt og bratt de neste 10 årene, helt frem til 2014.

Derfra og frem til 2019 viser tallene fra Vinmonopolet en tydelig utvikling hvor fyldige, kommersielle, sødmefulle rødviner fra Veneto og Puglia sank – mens de mer klassiske, lysere rødvinene fra Piemonte og Toscana vokste tilsvarende. Det siste året har Piemonte passert Veneto, som nå er den største rødvinsregionen. 

Motstrøms

Noen produsenter går en annen retning enn den kommersielle volumproduksjonen fra Veneto-området. En av dem er familiebedriften Tedeschi. Med aner tilbake til 1630 er familien en av de berømte Valpolicella-familiene. Opp gjennom århundrene har de drevet med eiendom, landbruk og handel.

100 prosent fokus på vin

På tidlig 1960-tallet tok Lorenzo Tedeschi grep om familiebedriften, og siden har familien utelukkende hatt fokus på vin. Amarone har siden 60-tallet hatt et enormt oppsving, men så sent som i 1995 ble tørr Amarone omtalt som en fenomen av mektige vinskribenter i Europa. Den moderne versjonen av Amarone er den tørre varianten som ble kommersialisert så sent som i 1953. Den søte varianten ble først omtalt som Acinaticum fra Verona av forfatteren Cassiodorus allerede tidlig på 500-tallet. I dag drives Tedeschi av barna til Lorenzo: Antonietta, Sabrina og Riccardo. Alle tre med dedikerte oppgaver i den lille familiebedriften. For øyeblikket produseres det vin fra 48 hektar med en årsproduksjon på 500.000 flasker hvert år.

Elsket over hele verden

Amarone-elskere over hele verden har lenge satt pris på Tedeschi-familens filosofi og årelange innsats for å videreformidle deres kongstanke om å lage vin i Veneto. I korte trekk handler det om å vise smak og kvalitet i vinen gjennom hvor druene er dyrket. Samtidig har familien en klar filosofi om å bruke tid i vinkjelleren så den ferdige vinen viser seg fra sin beste side, uavhengig av klimatiske forskjeller fra år til år.

Flaggskipet 

Flaggskipet til familien er uten tvil deres legendariske Amarone Classico Riserva, cru Capitel Monte Olmi som nå finnes i 2012-årgangen i Norge. For oss er to andre favoritter deres  enkelvinmarkviner Maternigo og La Fabrisiera. Begge er oppkalt etter eiendommene der druene er hentet fra i Valpolicella-området. De er to av de beste eksemplene på Valpolicella Superiore, som lett kan ligge i kjelleren i minst et tiår. Selv om disse vinene er totalt ulike på smak i forhold til Amarone, representerer de veldig godt den stedegne, tørre, men fruktdrevne stilen med markert syrlighet som alltid preger vinene fra Tedeschi.

På tørkeloftet for å bli god

Amarone og Recioto er begge passitoviner fremstilt av tørkede druer. De beste druene plukkes ut og legges på tørkeloft til ut på nyåret. Disse druene har svært redusert veskeinnhold, og brukes til å produsere enten den tørre Amarone della Valpolicella eller den søtere Recioto della Valpolicella, begge med et alkoholinnhold som kan nå opp mot 14-17 prosent. De beste produsentene sverger til tradisjonelle oppbindingsteknikker, etterstreber et moderat botrytisangrep (edelråte) på druene, tørker druene på store ventilerte loftsrom og modner dem i gamle botti, som ikke tilfører vinen markant eikesmak.

Finn de gode produsentene

Dessverre har utviklingen de siste femten årene gått feil vei med Amarone. Stort salg av viner laget med ripassoteknikken som trenger «skallrester» fra amaroneproduksjon har gitt dårligere kvalitet på mange Amaroneviner. Produsentene trenger ikke å lage viner av topp kvalitet, fordi pengene ligger i Ripasso-viner.

Aldri før har det vært viktigere å finne produsenter som er spesialister på Amarone. En produsent som lager god Amarone, har som som regel høy kvalitet på sin Ripasso og Valpolicella. Masi, Musella og Bertani er alle gode eksempler på produsenter vi setter i samme bås som Tedeschi.

Smakerommet:

Tedeschi Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2012 

Dyp rød farge. Mørke bær, plomme, anis og tørket frukt på duft. Konsentrert med fyldig flott fruktighet og modne tanniner. Lang ettersmak. Server i store glass og nyt. Passer til storvilt, storfe.

Pris: 629 kr (bestilling).
Varenr: 7986501.
Importør: Vinarius.
Poeng: 91.

Tedeschi Amarone Classico 2016
Dyp rød farge. Mørke bær, rosiner og fiken på duft og smak. Fyldig konsentrert Amarone med balansert alkohol og lang ettersmak. Flott syrlighet trekker opp. Passer til storvilt.

Pris: 405 kr (bestilling).
Varenr: 4607101.
Importør: Vinarius.
Poeng: 90.

Capitel San Rocco Valpolicella Superiore Ripasso 2017
Middels rød farge. Fruktdrevet rød frukt, konsentrert fiken, plomme og krydder på duft og smak. Deilig og krydret stil. Passer til storvilt, storfe, lam.

Pris: 225 kr (bestilling).
Varenr: 4607001.
Importør: Vinarius.
Poeng: 88.

Tedeschi La Fabriseria Valpolicella Classico Superiore 2015
Middels rød farge. Røde bær, kirsebær, plomme og krydder på duft. Fyldig og rik stil. Balanserte tanniner og flott syrlighet. Elegant utgave. Passer til svinekjøtt, lyst kjøtt, småvilt og fugl.

Pris: 350 kr (bestilling).
Varenr: 9648001.
Importør: Vinarius.
Poeng: 88.

Tedeschi Maternigo Valpolicella Superiore 2016
Tett blålilla farge. Røde bær, kirsebær og mandel på duft og smak. Sursøtt anslag av bærfruktighet og balansert syrlighet. Lang flott ettersmak. Passer til svinekjøtt, lyst kjøtt, småvilt og fugl.

Pris: 290 kr (bestilling).
Varenr: 1108201.
Importør: Vinarius.
Poeng: 88.

Tedeschi Valpolicella Classico Lucchine 2019
Lys blålilla farge. Røde bær, moreller og vegetale toner med pepper på duft og smak. Fruktdrevet med flott syrlighet og enkel konsentrasjon.
Passer til småvilt og fugl.

Pris: 150 kr (bestilling).
Varenr: 5127201.
Importør: Vinarius.
Poeng: 87.

Plantet i 1918 Tedeschi vinmarken Monte Olmi
Alvise barsanti

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.

 
Premium
Vin