<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Nye stjerner: Georg og Stephan Schwedhelm imponerer stort Foto: Svein Lindin

Ekstremt gode rieslinger

Brødreparet Georg og Stephan Schwedhelm imponerer. Bare de får litt oksygen.

Category iconVin
    Publisert 12. mars 2021Oppdatert 13. mars 2021
    Lesetid: 5 minutter

    Tysk vin i Norge handler stort sett bare om riesling, og nordmenn ser ikke ut til å gå lei. Kall gjerne vinene lettdrikkelige og ukompliserte med sødmedrevne balansepunkt. De mest solgte vinene fra Tyskland er etter vår mening uniformerte. Derfor er det en glede når det dukker opp noe som skiller seg ut fra mengden. La oss ta navnet først. Familien Schwedhelm var for 400 år siden svenske leiesoldater (!) som slo seg ned i området Pfalz etter tredveårskrigene på 1600-tallet. Tyskerne kalte dem bare for «svenskehjelmer» (Schwedhelm), og det er familienavnet deres den dag idag.

    Luft vinene

    Første gang vi smakte vinene fra Weingut Schwedhelm var de litt lukket, men det ante oss at disse vinene hadde et ekstra lag med konsentrasjon og finesse. Vi lot vinene lufte seg et døgn, og hvilken åpenbaring det var. Nydelig friskhet, konsentrert mineralitet og en fruktdrevet stil som ikke står i stil med prisen. Men, luft vinene en time eller mer før de serveres. For det merkes på smaken at 100 prosent av Riesling-vinmarkene deres er klassifisert Erste Lage og Grosse Lage.

    Tok over i 2007

    Noen hundre meter fra grensen til Rheinhessen, helt nord i Pfalz, ligger vinmarkene til brødreparet Georg og Stephan Schwedhelm. Etter at de tok over familiebedriften i 2007 satte de seg tidlig høye mål. Vinmarkene dyrkes nå økologisk og inspiseres av brødrene hver dag, sommer som vinter. Ingenting blir overlatt til tilfeldighetene. Nitidig arbeid i hver minste detalj må til hvis de skal nå til topps. De er på god vei, med et trumfkort stukket opp i ermet – områdets aller beste vinmarker. Kreuzberg, Wotanfels, Klosterstück og den eldgamle Schwarzer Herrgott.

    Brødreparet ønsker å ta Zellertal tilbake til sin fordums storhet, hvor vinene fra området ble nevnt i samme åndedrag som toppslott i Bordeaux og eksklusive vinmarker i Burgund. For hundre år siden var dette et av de aller dyreste vinområdene i Tyskland. De som solgte vinen sin på vinauksjoner kunne kjøpe seg et helt hus for prisen av et fat med vin fra vinmarken Schwarzer Herrgott. 

    Kalkholdig jordsmonn

    Weingut Schwedhelm holder til helt på toppen av landsbyen Zell i Zellertal (Zell-dalen) og vinene har mer tilhørighet med Rheinhessen enn det øvrige Pfalz. Jordsmonnet i Zellertal er ekstremt kalkrikt, med små og store hvite kalksteiner overalt i vinmarkene. Dette gir en utpreget kalk- og krittmineralitet i vinene. For millioner av år siden var dette havbunn, og familien har funnet fossile østers og andre skalldyr i vinmarkene – ja til og med en hai-tann!

    Pfalz: Georg og Stephan Schwedhelm vinmarker ligger i en radius av én kilometer fra vingården. Foto: Schwedhelm

    Vinmarker fra år 708 

    Familien Schwedhelm eier den opprinnelige historiske parsellen av vinmarken Schwarzer Herrgott, en av Tysklands eldste og mest berømte vinmarker, som ble omtalt skriftlig allerede i år 708. Navnet har vinmarken fått etter et opprinnelig hvitt kalkstens-krusifiks som står over vinmarken. Hjennom århundrenes løp ble det stadig svartere, og innbyggerne kalte det etterhvert bare for «svarte herregud», Schwarzer Herrgott.

    En stor del av æren for at brødreparet opplever stor anerkjennelse kan de takke den den kjente vinmakeren Hans Oliver Spanier hos Battenfeld-Spanier for.  Han «gjenoppdaget» vinmarken Schwarzer Herrgott som familien Schwedhelm eier, og fikk det klassifisert som en av Tyskland beste gjennom GG status («grand cru»). Hans Oliver Spanier kalte vinmarken «Germany’s Montrachet», og kjøpte seg også en parsell i utkanten av vinmarken, på Rheinhessen-siden av grensen. GG-statusen gjelder både for den originale delen av vinmarken Schwarzer Herrgott og den delen som kalles «Am Schwarzen Herrgott», som ligger på den andre siden av grensen til Rheinhessen. Schwarzer Herrgott er indrefileten i den større vinmarken Kreuzberg, som har status som Erste Lage (premier cru).

    Vinmarken Wotanfels har fått navnet etter en mystisk åtte meter høy kalkstensformasjon som ligger midt i vinmarken. «Wotan» betyr Odin på gammelkeltisk, og her ved «Odins klippe» hadde de keltiske stammene i området norrøne religiøse ritualer for over 2000 år siden.

    Høye mål: Georg og Stephan Schwedhelm satser tungt på å lage den beste vinen i Tyskland. Foto: Schwedhelm

    I likhet med de aller fleste vinprodusenter i Tyskland kan man ikke leve på toppvinene alene. Georg og Stephan Schwedhelm har derfor både svært habile rødviner laget på spätburgunder og prisgunstige rieslinger i prisklassen under 175 kroner.  Det fires ikke på kvaliteten overhode, selv ikke på boksvinen. Der de fleste tyske produsenter på det norske markedet sender boksvinene til tapping på en tappefabrikk, så håndtapper Schwedhelm-familien én og én boksvin i vinkjelleren hjemme på gården. Fordelen med dette er at vinen slipper hardhendt pumping frem og tilbake samt at man kan filtrere mye lettere, resultatet er mer smak og fylde.   

    Smakerommet

    Schwedhelm Wotanfels Riesling Trocken 2018
    Lys grønngul farge. Eple, mineraler og florale toner på duft og smak. Kalkholdig mineralitet og konsentrasjon. Flott lang ettersmak.

    Pris: 299,90 kr (bestilling).
    Varenr: 10661201.
    Importør: Rebel Agency.
    Poeng: 89 .

    Weing Schwedhelm Klosterstück Spätburgunder 2016
    Lys blålilla farge. Røde bær, svale kryddertoner og mineraler på duft og smak. Urter, kalk og fruktdrevet bærsmak i ettersmaken. Dekantér gjerne, og server i store glass.

    Pris: 379,90 kr (bestilling).
    Varenr: 11580001.
    Importør: Rebel Agency.
    Poeng: 89 .

    Schwedhelm Schwarzer Herrgott Riesling Trocken 2019
    Lys grønngul farge. Modent grønt eple, mineralsk og florale toner på duft og smak. Konsentrert mineralsk med flott fruktighet og syrlighet. Lang ettersmak.

    Pris: 339,90 kr (bestilling).
    Varenr: 10661101.
    Importør: Rebel Agency.
    Poeng: 92 .

    Schwedhelm Kreuzberg Riesling 2018
    Lys grønngul farge. Friske grønne epler, mineraler, og florale toner på duft og smak. Presis, konsentrert og nydelig balansert syrlighet. Lang ettersmak.

    Pris: 269,90 kr (bestilling).
    Varenr: 10518301.
    Importør: Rebel Agency.
    Poeng: 92 .

    Schwedhelm Riesling Zellertal 2019
    Lys grønngul farge. Mineraler, eple og sitrus på duft og smak. Flott konsentrert syrlighet med lang ettersmak av frukt og mineralitet.

    Pris: 199,90 kr (bestilling).
    Varenr: 10413501.
    Importør: Rebel Agency.
    Poeng: 89 .

    Schwedhelm Riesling 2018
    Lys grønngul farge. Eple, sitrus/lime og mineraler på duft og smak. Noe utviklet. Elegant, konsentrert syrlighet. Markant god lengde.

    Pris: 169,90 kr (bestilling).
    Varenr: 10413401.
    Importør: Rebel Agency.
    Poeng: 88.

    Schwedhelm Riesling 2019
    Lys grønngul farge. Eple, blomster og sitrus på duft og smak. Nydelig balansert syrlighet. God konsentrasjon med sitrus og mineralitet i ettersmaken. Luft gjerne vinen.

    Pris: 489,90 kr (bestilling).
    Varenr: 11268106.
    Importør: Rebel Agency.
    Poeng: 88 .

    Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

    Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

    Svein Vinofil Lin­din
    Vin­jour­na­list 
    Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

    Stig. A Rogn­stad
    Vin­kel­ner 
    Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.