<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Stor test: Smakspanelet smakte seg gjennom 70 champagner. Foto: Svein Lindin

De beste boblene til 17. mai

Når kun det beste er godt nok på grunnlovsdagen.

Publisert 7. mai 2021 kl. 21.04
Oppdatert 14. mai 2021 klokken 14.43
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1112 ord

17. mai nærmer seg med stormskritt. Synonymt med den store feiringen av nasjonaldagen, er også interessen for champagne. Finansavisens nye smakspanel har smakt seg frem til noen perler man kan handle inn til grunnlovsdagen eller til senere i sommer. 

– Det er ingen anledning, stor eller liten, der det ikke egner seg med leskende bobler i glasset, mener Heidi Iren Hansen og Andreas Høgfeldt i smakspanelet.

Best i test

Egly-Ouriet Blanc de Noirs Les Crayères Grand Cru
Varenummer: 10117401 (tillegg).
Pris: 1.977,50 kr. 
Poeng: 95

Gyllen farge med fin mousse. Tett og rik nese med modne grønne trefrukter og toner av toast og brioche. En deilig kremet, konsentrert og veldig lang ettersmak, med en elegant saltaktig avslutning. Høy friskhet og en veldig kompleks smak. Vinen trenger god tid i flaske for å åpne seg og utvikle mer kompleksitet. HIH

André Beaufort Polisy Derrière l'Église Brut Nature 2013
Varenummer: 11272101 (tillegg).
Pris: 966,60 kr.
Poeng: 92.

Middels strågul farge. Aroma av bakt sitron, kalk, brødbakst og overmoden grønt eple. Flotte små bobler, syrlig, frisk og kalket mineralitet. God og lang ettersmak med høy kompleksitet. AH

Robert Moncuit Vozémieux Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut 2011
Varenummer: 11742601 (tillegg).
Pris: 895,90 kr.
Poeng: 91.

Dyp gylden farge med små bobler. Duft av høstløv, gule frukter, akasiehonning, toast og brioche. Rik smak med karamelltoner, ristede nøtter, brioche og nedfallsfrukt i en lang og balansert frisk ettersmak. En noe oksidativ og utviklet stil. HIH

Delamotte Blanc de Blancs Brut
Varenummer: 2209001 (bestilling).
Pris: 529,90 kr.
Poeng: 91.

Lys strågul farge. Aromaer av ristede nøtter, fersk brødbakst, bakt sitron og hvite blomster. Flotte kremede bobler med god konsentrasjon. Lang lengde og flott kompleksitet. AH

A.D. Coutlas Louis Victor Fût de Chéne
Varenummer: 2256201 (basis).
Pris: 399,90 kr.
Poeng: 91.

Gul med fin mousse. Modne gule epler, aprikos, surdeig og ristede nøtter. Litt grønnere frukt på smak med eplekart og grønne pærer, syltet sitron og toast. En løftet og frisk champagne i en slankere stil, men med fin lengde og kremet tekstur. HIH

Legras Blanc de Blancs Brut
Varenummer: 3390301 (bestilling).
Pris: 509,90 kr.
Poeng: 89.

Middels gylden farge. Aroma med pen autolysekarakter og flott modent preg. Fruktaromaer av modent grønt epleskall, bakt citrus og hvite blomster. Friske og kraftige, men små bobler med god smakskonsentrasjon og lang lengde og kompleksitet. Flott delikat blanc de blancs. AH

Diebolt-Vallois Brut Prestige
Varenummer: 4005301 (basis).
Pris: 409,90 kr.
Poeng: 89.

Gyllengul med vedvarende bobler. Tydelig duft av grønne og friske epler, toast, nøtter og gjærdeig. Veldig frisk og løftet syre med en slank og mineralsk stil og lang ettersmak. HIH

Louis de Chatet Harmonie
Varenummer: 12248201 (basis).
Pris: 364,40 kr.
Poeng: 87.

Dyp gyllen med små bobler. Modne epler, noe autolysetoner som toast og brioche, samt en lett tone av rå sjampinjong. Crisp syre, modne røde epler, ristede nøtter og toast. Fin vedvarende ettersmak drevet av en søt og moden fruktkarakter. HIH

Champagne Henriot Blanc de Blancs
Varenummer: 5701101 (bestilling).
Pris: 449,90 kr.
kr. Poeng: 87.

Lys gyllen farge. Aroma av brødbakst, grønt eple, blomster og et lett krydderpreg. Friske kremede bobler med god smakskonsentrasjon og middels lengde. Klassisk blanc de blancs. AH

Besserat de Bellefon Bleu Brut
Varenummer: 11253101 (bestilling).
Pris: 445 kr.
Poeng: 86.

Middels gyllen farge. Aroma av autolyse, grønt eple, hvite blomster, moden bakt sitrus. Store bobler med fin syrlighet og god fylde. Middels lengde. Klassisk NV Champagne. AH

Smakspanelet nye medlemmer

I smakspanelet: Heidi Iren Hansen. Foto: Svein Lindin

I Finansavisens smakspanel sitter Heidi Iren Hansen, som i dag kaller seg Master of Wine, som den sjette i Norge som har tittelen. Hun er er i eksklusiv gruppe, for på verdensbasis er det nå 416 personer i 31 land som har bestått verdens hardeste vineksamen. Heidi Iren Hansen er til daglig ansvarlig for WSET og vinkelnerutdannelsen på Kulinarisk Akademi i Oslo.

I smakspanelet: Andreas Høgfeldt. Foto: Svein Lindin

Vårt andre medlem av smakspanelet er vinkelner Andreas Høgfeldt, med lang erfaring fra restauranter som Lysebu, Vintage Kitchen og Brasserie Ouest. Som soleklar vinner av NM Junior Wine Awards i 2018 har Andreas hatt en rakettkarriere basert på sin vinkunnskap. I 2021, straks pandemien er over, åpner han vinstedene Oh Dear og Kastellet i Oslo.

De gode tipsene fra Heidi Iren og Andreas

Champagnestopper
Den som bruker tiden i sommer til å smake og forstå champagne, gjør et godt valg ved å kjøpe vinene vårt smakspanel har valgt ut. En viktig detalj er også innkjøp av én eller flere champagnestoppere på Vinmonopolet. Da kan du beholde det som ikke drikkes opp i kjøleskapet i hvert fall en til to uker til, om ikke enda lenger.

Ta frem dine beste glass

Noe annet å tenke på når man smaker god champagne, er hvilket glass du bruker. Tradisjonelt er høye, smale glass brukt i Norge. Disse fremmer først og fremt syrligheten. Tar du derimot frem et glass med en bred tulipanform, vil du oppleve at både duft og smak forandres gjennom at treffpunktet i munnen endres. Smaken blir mindre syrlig, vinen blir fyldigere, og fruktighet oppleves mer tydelig. Magi, sier noen. Smaketeknikk, kaller vi det. Akkurat det man trenger å snakke om i festlige lag i desember.

Vann, is og salt gjør susen

Blant de viktigste faktorene for at champagne skal komme til sin rett er temperatur. Champagne er på sitt beste mellom syv og ti grader. Skulle du være ute i siste liten kan man kjøle ned ved å ta en vinkjøler med halvparten kaldt vann og halvparten isbiter, og deretter tilsette en håndfull med salt. Da blir isen kaldere på et øyeblikk, og champagnen perfekt temperert på 15 minutter.

Champagne når det gjelder

Champagne har gjennom generasjoner gitt symbolverdi til de viktige begivenhetene i livet. Enten det er tap eller seier, bryllup eller fødsel. Der det er feststemning eller et markeringsbehov finner du champagnekorker som spretter i taket. Alle andre produsenter av musserende viner har hentet sin inspirasjon fra området sør for Paris. Det hersker alltid en viss forventning når du kjøper en flaske fra nettopp Champagne. Navnet oser av overklasse og er en institusjon i vinverdenen.

Norge har et enormt utvalg

For oss er det ingen tvil, det norske markedet for champagne er et av verdens beste og lettest tilgjengelige markeder. Alt til priser som må betegnes som svært gode kjøp. Men er det lett å finne de gode kjøpene? Sannheten sett med våre øyne er at store kommersielle varemerker i Norge er overpriset i forhold til kvaliteten til andre, mindre, champagneprodusenter. Testen viser at det er de mer «ukjente» vinprodusentene som vinner frem i forhold til bestselgere på polet, men i vinverdenen er vinene i testen velrenommerte navn.

Trygghetssøkende

Tall fra Vinmonopolet viser at nordmenn er trygghetssøkende i det store utvalget på 11.234 forskjellige varelinjer som norske vinimportører fører på Vinmonopolet. Merkenavn er designet for det, og industrien bruker milliardbeløp for at du skal huske deres merke i vrimmelen av navn. Hvem nikker ikke gjenkjennende igjen til navn som Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Nicolas Feuillatte, Taittinger, Pommery og Lanson fra Champagne.