Vinperlen i Toscana gir deg drikkelyst
Col d’Orcia vinene gir deg drikke og reiselyst!
Høyt oppe på vår reiseplan etter pandemien står et besøk hos en favorittprodusent i Italia, Col d’Orcia i Montalcino. Med Montalcinos bølgende grønne åser med høye sypresser, oliventrær, gamle vinstokker og vakre gamle steinhus er umulig å ikke bli forelsket i denne delen av Italia.
Montalcino står ofte i skyggen av andre vinområder i Toscana, men akkurat det er en myte som er klar til å skrotes. Verden har gått videre siden overproduksjonen av søt Mascadello på 50–60-tallet, og Montalcino fremstår i dag som en av Italias vinskatter. Toneangivende produsenter som Biondi Santi, Poggio di Sotto og Avignonesi fremstår som flotte eksempler på det moderne Montalcino. Få andre har formet den moderne utgaven av Montalcino gjennom de tre siste tiårene mer enn Col d’Orcias eier Francesco Marone Cinzano. Col d’Orcias eier Francesco Marone Cinzano er overfor Finansavisen klar på én ting med hensyn til grunnen til utviklingen: – Hastverksarbeid skaper ikke langsiktighet for vår region.
Spesielt anbefalt
Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2012
Middels rød farge. Kirsebær, plomme og moreller på duft og smak. Saftig og tiltalende fruktighet i anslaget. Modne tanniner og flott syrlighet. Lang ettersmak.
Pris: 875,– kr (bestilling). Varenr: 4930801. Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 92 .
Col d'Orcia Olmaia Sant'Antimo Cabernet 2015
Middels blålilla farge. Mørke bær med anis, cedertre, røde bær og vanilje på duft og smak. Utviklet smak med balanserte tanniner og syrlighet i ettersmak.
Pris: 445,– kr (bestilling). Varenr: 1821801. Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 90.
« Hastverksarbeid skaper ikke langsiktighet for vår region. »Francesco Marone Cinzano
Stor bidragsyter
Francesco Marone Cinzanos økonomiske bidrag og støtte til prosjekter om alt fra økologisk vindyrking til utforskning av historiske oppbindingsmetoder og sangiovese-druenes genetikk, ledet av verdens ledende forskere, har tatt Montalcino ut av skyggen.
På høyden over elven
Col d’Orcia-eiendommen har aner tilbake til 1890, het opprinnelig Sant’Angelo in Colle og tilhørte den adelige Franceschi-familien. Den var hovedsakelig beplantet med oliven, tobakk og korn. Ellers ble eiendommen brukt til Franceschi-familiens jakt på villsvin, hjort, fasan og den legendariske trøffelen i området. Etter et arveoppgjør i 1958 delte de daværende eierne, brødrene Leopoldo og Stefano Franceschi eiendommen. Stefano Franceschi ga eiendommen navnet Col d'Orcia etter Orcia-elven, som går gjennom eiendommen, og drev den slik familien hadde gjort i generasjoner.
Fra sprit til vin
I 1973 kom Francescos far Alberto Marone Cinzano på banen fra spritbransjen og kjøpte eiendommen. Col d’Orcia var da kun beplantet med noen få hektar vinmarker, og et stort arbeid ble lagt ned i å plante og iverksette nærmere 70 hektar vinmarker. I 1980 sto eiendommen klar for produksjon. Etter over et tiår under Alberto Marone Cinzanos ledelse tar hans sønn Francesco Marone Cinzano over i 1992. Planene er klare fra dag en. Col d’Orcia skulle formes som en ledestjerne med kompromissløst fokus på kvalitet – og økologisk jordbruk. I dag er 144 hektar vinmark i familiens eie, hvorav hele 108 hektar dedikert til Brunello. Den endelige bekreftelsen kom i 2013. Hele Col d’Orcia ble sertifisert økologisk og ble med et sverdslag den største økologiske produsenten i Montalcino.
Smakerommet
Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2012 Spesielt anbefalt
Middels rød farge. Kirsebær, plomme og moreller på duft og smak. Saftig og tiltalende fruktighet i anslaget. Modne tanniner og flott syrlighet. Lang ettersmak.
Pris: 875,– kr (bestilling). Varenr: 4930801.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 92 .
Col d'Orcia Olmaia Sant'Antimo Cabernet 2015 Spesielt anbefalt
Middels blålilla farge. Mørke bær med anis, cedertre, røde bær og vanilje på duft og smak. Utviklet smak med balanserte tanniner og syrlighet i ettersmak.
Pris: 445,– kr (bestilling).
Varenr: 1821801.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 90
Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2016
Lys blålilla farge. Kirsebær, urter og krydder på duft og smak. Fyldig, rikt anslag med røde bær og krydder. Plomme og rød frukt på ettersmaken.
Pris: 342,– kr (basis).
Varenr: 4454001.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 89
Col d'Orcia Nearco Sant'Antimo 2016
Middels rød farge farge. Modne bær, plomme og solbær på duft og smak. Skogsbærfruktig karakter med vanilje, krydder og sursøte bær i ettersmaken. Flott syrlighet trekker opp. Utvalgte druer fra vinmarken Sant'Antimo, tilhørende klosteret med samme navn,
Pris: 345,– kr (bestilling).
Varenr: 1821601.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 89
Col d'Ôrcia Rosso di Montalcino 2018
Middels rød farge. Saftig, nydelig kirsebærfrukt og svale urter og kryddertoner. Saftig anslag med balansert syrlighet. Flott hverdagsvin.
Pris: 243,– kr (bestilling).
Varenr: 754301.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 88.
Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem
Vinen bedømmes med poeng. Du kan lese poengene slik
- 96-100: Spektakulær
- 93-95: Eksepsjonell
- 90-92: Strålende
- 87-89: Meget god
- 84-86: God
- 80-83: Gjennomsnittlig
- 70-79: Akseptabel
- 60-69: Dårlig
- 50-59: Uakseptabel
Hvem vurderer vinene
Svein Vinofil Lindin Vinjournalist
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.
Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng.