<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
AnnonseVidere til FinansavisenLukk

Vinperlene fra USA

Polbutikkene med det beste utvalget finner du på Aker Brygge, Skøyen og Sandnes.

Publisert 25. juni 2021
Oppdatert 26. juni 2021
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 5 ord
Article lead
+ mer
lead
Best utvalg i hyllene: Aker Brygge, Skøyen og Sandnes. Foto: Svein Lindin
Best utvalg i hyllene: Aker Brygge, Skøyen og Sandnes. Foto: Svein Lindin

Man kommer ikke utenom California i vinverdenen om dagen. Flotte årganger slippes stadig fra produsentene, og det kan virke som om amerikansk vin har fått sitt fotfeste blant nordmenn.

Vinmonopolets utvalg på 823 svakviner består av 566 rødviner, 237 hvitviner og resten fordelt på rosévin og musserende varianter. Prisnivået ligger i all hovedsak mellom 300 og 700 kroner, og forteller oss at prisnivå kontra kvalitet stort sett er moderat i forhold til Europa.

Spesielt anbefalt

Corison St. Helena Napa Valley Cab Sauv 2017 
Poeng: 95.
Varenummer: 8119601 (tillegg).
Pris: 949,90 kr.

Middels rød farge. Røde bær, plomme, ceder og paprika på duft og smak. Konsentrert velbalansert tanninstruktur og flott syrlighet. Lang ettersmak. Et av polets beste kjøp.

Se alle Svein Lindins vinanbefalinger på Vinify.no

Ikke kjøp de mest solgte

Med over 3,5 millioner liter solgt er California også på salgstoppen med bestselgerne Falling Feather, Ruby Zin og Gnarly Head Old Vine Zin. Disse tre vinene representerer på ingen måte hva USA og spesielt California står for i dag når det gjelder kvalitet. I vårt smaksbilde representerer disse vinene bunnivået for hvor kommersiell visse deler av den amerikanske vinbransjen er.

De beste koster mellom 300 og 1.000 kroner

Hele 98 prosent av all vin som er eksportert fra USA kommer fra California, og sammen med Oregon og Washington på vestkysten er det de områdene som lager best vin i USA i dag. Faktisk er USA som land den fjerde største vinprodusenten i verden. Solskinnsstaten California stiller i særklasse i så måte, med sine kystnære vinområder Sonoma og Russian River like nord for San Fransisco som appellerer til vår smak. Fellesnevneren er produsenter med økologisk eller biodynamisk tilnærming. Alle har balanserte, fruktdrevne viner med moderat alkoholnivå, iboende konsentrasjon og syrlighet og begrenset fatbruk.

Rivende utvikling

Sett med våre øyne er amerikansk vin i en mer rivende utvikling enn noensinne. Bare i løpet av de ti siste årene har stadig flere produsenter fått øynene opp for å eksportere ut av landet. Det har ikke vært en selvfølge tidligere, da innenlandsmarkedet med bedre priser har gjort at vinprodusenter har valgt vekk eksportmarkedet. Nå skal det sies at hjemmemarkedet i USA er et av verdens største – og treffer man i et slikt marked, sliter man med å kunne levere nok vin.

California Svein Lindin Foto: Svein Lindin

De beste er på allokering

Ikke ulikt Burgund er det er helt vanlig å få allokering av de beste vinene fra USA hos vinimportørene i Norge. Volumene er små, og styres av et marked hvor tilbud og etterspørsel har skapt en oppadgående prisspiral som ikke gagner norske tilhengere av ikoniske vinprodusenter. Årsaken er ganske enkel. Får vinene gode poengsummer hos vinpressen i USA, eksploderer interessen, og prisene kan dobles over natten. Tilgangen droppes mer eller mindre umiddelbart på eksportmarkedet med mindre det er gjort et forhåndssalg av årgangen til importøren i Norge.

Unntakene finnes, spesielt blant litt mer ukjente vinprodusenter hvor tilgangen på kvalitetsvin har bedret seg betraktelig i de senere årene. I kjølvannet av de kjente seiler disse opp som gode kjøp. Norge er et av de landene i Europa som anses som attraktivt å eksportere til, sammen med Danmark, England og Sveits. Mange av vinprodusentene er ikke så prisfokuserte som endel andre, men legger til grunn et jevnt prisnivå over tid på eksportmarkedet. Det betyr mer stabile priser over tid.

Hvilke pol er gode på USA?

Om man ser bort ifra bestillingsutvalgets muligheter er de tre beste polene på utvalg, med over 105 varelinjer, på Aker Brygge, Skøyen og Sandnes, viser tall fra Vinmonopolet. Ifølge kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet domineres listen naturlig nok av store butikker og spesialbutikker. Det er særlig et stort utvalg av dyrere Napa-rødvin og pinot noir og chardonnay fra California som kjennetegner det økte utvalget i mange av disse butikkene.

Smakerommet

Cristom Jessie Vineyard Pinot Noir 2016
Varenummer: 11456201.
Pris: 624 kr.
Poeng: 92.

Lys blålilla farge. Delikat, kjølig frukt med røde bær, urter og florale toner. Klokkerklar syrlighet og delikate tanniner i ettersmaken.

Ridge Geyserville 2018
Varenummer: 12320401 (bestilling).
Pris: 489 kr.
Poeng: 90.

 Middels rød farge. Plomme, mørke bær og kryddertoner på duft og smak. Fyldig, rik vin med balanserte tanniner og lang friskhet. Lang ettersmak. Dekanter gjerne og drikk fra store glass.

LIOCO Carignane Sativa Mendocino 2016
Varenummer: 11680601 (bestilling).
Pris: 419 kr.
Poeng: 89.

Middels rød farge. Urter, mørke røde bær og anis på duft og smak. Rik, fyldig og velbalansert syrlighet og tanniner. Lang ettersmak.

Au Bon Climat Isabelle Pinot Noir 2017
Varenummer: 7449501.
Pris: 559 kr.
Poeng: 89.

Lys, blållilla farge. Frisk duft av lyse, røde bær, litt urter og fat på duft og smak. Fin kompleksitet og god lengde. Dekanter gjerne og server avkjølt.

Dom. Drouhin Dundee Hills Pinot Noir 2015
Varenummer: 8059001 (bestilling).
Pris: 498 kr.
Poeng: 88.

Lys, blålilla farge. Markjordbær, floral og fat på duft og smak. Velbalanserte tanniner og fruktdrevet syrlighet. Leskende god ettersmak. Dekanter gjerne og server avkjølt.

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng.  Du kan lese poengene slik

  • 96-100: Spektakulær
  • 93-95: Eksepsjonell
  • 90-92: Strålende
  • 87-89: Meget god
  • 84-86: God
  • 80-83: Gjennomsnittlig
  • 70-79: Akseptabel
  • 60-69: Dårlig
  • 50-59: Uakseptabel

Hvem vurderer vinene

Svein Vinofil Lin­din Vin­jour­na­list
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.
Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.