<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
AnnonseVidere til FinansavisenLukk

Prøv en fantastisk greker i sommer

Vinene fra Hellas imponerer en hel verden.

Publisert 2. juli 2021
Oppdatert 2. juli 2021
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 5 ord
Article lead
+ mer
lead
Gaia Assyrtiko Foto: Gaia
Gaia Assyrtiko Foto: Gaia

Et vinland som man virkelig burde prøve i sommer er Hellas. Fra å være et lite omtalt og vurdert vinland har Hellas det siste tiåret tatt steget frem i lyset og leverer nå vin i verdensklasse. Prisene har økt noe, men fremdeles er vinene svært gode kjøp sett i forhold til kvaliteten. Grunnen til den økende interessen for gresk vin er åpenbart koblet til stadig etterspørsel etter kvalitetsvin.

Spesielt anbefalt

A. Karamolegos '34' 2019
Varenummer: 13016201 (bestilling).
Pris: 350 kr.
Poeng: 91.

Lys gulgrønn farge. Konsentrert. Kalk, urter og sitruskall på duft og smak. Balansert flott syrlighet og lang ettersmak med mineralsk tone og delikat fruktighet. Server i store glass.

En sjarmerende greker

Det mangler ikke på dyre toppviner i verden, men prisgunstige toppviner glimrer med sitt fravær i de mer tradisjonelle europeiske vinområdene. Samtidig sprer nyheter om gode produsenter seg som ild i tørt gress i sosiale medier. Hellas har siden 2011 hatt gleden av å ha vært med på en trend blant vinkelnere i USA, England og Norge som ønsker å ha vin fra Hellas i kjelleren eller på menyen. Resultatet ser man i disse dager. Flere og flere får øynene opp for greske kvalitetsviner etter å ha sett dem på de beste restaurantene i verden. Vinene må for øvrig ikke sammenlignes med kvaepreget retsina eller billig alkoholrik vin på den lokale tavernaen, servert på sydenferie av en sjarmerende greker.

Den moderne vinhistorien forteller oss at Hellas ikke er vinens Mekka, men det er blitt produsert vin i Hellas i nærmere 6.000 år. Man kan faktisk beskrive landet som den europeiske vinens vugge. De siste århundrene har Hellas stort sett gått bort fra å lage god vin, men nå har noe snudd.

Sterk vekst

Hellas har potensial for videre vekst, forteller kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet. Hittil i år er det solgt nærmere 60.000 liter, mens totalen for fjoråret var 69.000 liter. Det ser ut til at både salgsvolumet og snittprisen på gresk vin er i sterk vekst, og veksten vil nok fortsette når det lanseres flere viner i basis- og partiutvalget, forteller kategorisjef Trond Erling Pettersen til Finansavisen.

Slår knockout 

Argyros vinmarker på Santorini Foto: Argyros

Grekerne har i likhet med Portugal greid kunststykket å bevare lokale druesorter, til tross for at vinverdenen i generasjoner har gått i retning av motedruer som chardonnay, sauvignon blanc og cabernet sauvignon, for å nevne noen. Assyrtiko-druen fra øya Santorini er en slik vinskatt. Assyrtiko er betegnet som en av verdens eldste, kjente druetyper blant hvitvinsdruer. Med ekstremt lav avkastning og lite naturlig regn er det nok bare morgendugget som gir drueplanten næring. Med nydelig syrlighet og flott mineralitet med innslag av grønt eple og sitrustoner slår denne vinen knockout på de fleste europeiske Chardonnay-baserte viner av god kvalitet. 

Assyrtikos aroma og smak kan minne om europeiske druer som Riesling og Sauvignon Blanc. Assyrtiko passer perfekt til Santorinis vulkanske jordsmonn. Over 900 hektar er dyrket på øya, hvorav mesteparten går til produksjon av hvitvin. Noe tørkes, og det gir søte dessertviner. 70 prosent av vinmarkene på øya er plantet med Assyrtiko. Med lite naturlig regn er det nesten bare morgendugget som gir drueplanten vann. Lite næring i skrint jordsmonn gir druene høyt syrenivå, noe som gjør at vinene er svært matvennlige.

På rødvinssiden er våre åpenbare favoritter agiorgitiko og xynomavro-druen – en særegen syrlighet og et opphav fra gamle vinstokker gir viner som fortjener sin plass blant verdens virkelig gode viner.

Ypperlige matviner

De greske vinene vi spesielt trekker frem er svært interessante kjøp. Ikke nødvendigvis for lagring, men for å kombinere med mat. Smak hvitvinene med hvit fisk og skalldyrretter med smørsauser. Østers naturell er et must med disse vinene. Syrligheten og konsentrasjonen de har, gjør vinene legendarisk gode til den rette maten. Kobler man langstidsgrillet lam, entrecôte eller pattegris til rødvinene, er hemmeligheten kun å servere rødvinen en tanke kjølig i store glass. Da har du det perfekte sommermåltidet.

En reell utfordrer

De fleste tenker ikke over det når vin handles inn, men man velger ofte kjente merkenavn eller trygge vinområder etter anbefalinger av bekjente og venner. Pris er også et kriterium, men ikke like avgjørende. Vinprodusentene er klar over dette og skrur derfor prisene opp etter hvert som etterspørselen øker. Dette er chablis et godt eksempel på de siste ti årene, pris kontra kvalitet harmonerer ikke lenger i de fleste tilfeller. Da kan man se på en reell utfordrer: gresk vin.

Smakerommet:

Estate Argyros Assyrtiko Santorini 2020
Varenummer: 13085801 (bestilling).
Pris: 340 kr.
Poeng: 88.

Lys grønngul farge. Sitrusskall, flint og eple på duft og smak. Flott syrlighet og lang fruktdrevet ettersmak. Server i store glass.

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2018
Varenummer: 9869201 (bestilling).
Pris: 300 kr.
Poeng: 88.

Lys gulgrønn farge. Urter, mineraler og sitrus på duft og smak. Markant konsentrasjon og syrlighet. Lang mineralsk ettersmak.

Gaia Agiorgitiko 2019
Varenummer: 9869001 (bestilling).
Pris: 220 kr.
Poeng: 87.

Dyp rød farge. Konsentrert med krydder, mørke bær på duft. Saftig og flott konsentrasjon med flintaktig avslutning i ettersmaken.

Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018
Varenummer: 11441305 (bestilling).
Pris: 400 kr.
Poeng: 86.

Lys blålilla farge. Fruktdrevet aromabilde med markjordbær, urter og florale toner. Delikate tanniner underbygger en flott fruktighet. Magnumflaske.

Terra Petra Rapsani 2018
Varenummer: 12206801 (bestilling).
Pris: 300 kr.
Poeng: 89.

Middels rød farge. Delikat fruktighet av mørke bær, florale toner og urter på duft og smak. Markerte tanniner og syrlighet i ettersmaken, men flott, lang lengde. Server i store glass.

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng.  Du kan lese poengene slik

  • 96-100: Spektakulær
  • 93-95: Eksepsjonell
  • 90-92: Strålende
  • 87-89: Meget god
  • 84-86: God
  • 80-83: Gjennomsnittlig
  • 70-79: Akseptabel
  • 60-69: Dårlig
  • 50-59: Uakseptabel

Hvem vurderer vinene

Svein Vinofil Lin­din Vin­jour­na­list
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.
Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.