Prøv en fantastisk greker i sommer
Vinene fra Hellas imponerer en hel verden.

Et vinland som man virkelig burde prøve i sommer er Hellas. Fra å være et lite omtalt og vurdert vinland har Hellas det siste tiåret tatt steget frem i lyset og leverer nå vin i verdensklasse. Prisene har økt noe, men fremdeles er vinene svært gode kjøp sett i forhold til kvaliteten. Grunnen til den økende interessen for gresk vin er åpenbart koblet til stadig etterspørsel etter kvalitetsvin.
Spesielt anbefalt
A. Karamolegos '34' 2019
Varenummer: 13016201 (bestilling).
Pris: 350 kr.
Poeng: 91.
Lys gulgrønn farge. Konsentrert. Kalk, urter og sitruskall på duft og smak. Balansert flott syrlighet og lang ettersmak med mineralsk tone og delikat fruktighet. Server i store glass.
En sjarmerende greker
Det mangler ikke på dyre toppviner i verden, men prisgunstige toppviner glimrer med sitt fravær i de mer tradisjonelle europeiske vinområdene. Samtidig sprer nyheter om gode produsenter seg som ild i tørt gress i sosiale medier. Hellas har siden 2011 hatt gleden av å ha vært med på en trend blant vinkelnere i USA, England og Norge som ønsker å ha vin fra Hellas i kjelleren eller på menyen. Resultatet ser man i disse dager. Flere og flere får øynene opp for greske kvalitetsviner etter å ha sett dem på de beste restaurantene i verden. Vinene må for øvrig ikke sammenlignes med kvaepreget retsina eller billig alkoholrik vin på den lokale tavernaen, servert på sydenferie av en sjarmerende greker.
Den moderne vinhistorien forteller oss at Hellas ikke er vinens Mekka, men det er blitt produsert vin i Hellas i nærmere 6.000 år. Man kan faktisk beskrive landet som den europeiske vinens vugge. De siste århundrene har Hellas stort sett gått bort fra å lage god vin, men nå har noe snudd.
Sterk vekst
Hellas har potensial for videre vekst, forteller kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet. Hittil i år er det solgt nærmere 60.000 liter, mens totalen for fjoråret var 69.000 liter. Det ser ut til at både salgsvolumet og snittprisen på gresk vin er i sterk vekst, og veksten vil nok fortsette når det lanseres flere viner i basis- og partiutvalget, forteller kategorisjef Trond Erling Pettersen til Finansavisen.
Slår knockout
Grekerne har i likhet med Portugal greid kunststykket å bevare lokale druesorter, til tross for at vinverdenen i generasjoner har gått i retning av motedruer som chardonnay, sauvignon blanc og cabernet sauvignon, for å nevne noen. Assyrtiko-druen fra øya Santorini er en slik vinskatt. Assyrtiko er betegnet som en av verdens eldste, kjente druetyper blant hvitvinsdruer. Med ekstremt lav avkastning og lite naturlig regn er det nok bare morgendugget som gir drueplanten næring. Med nydelig syrlighet og flott mineralitet med innslag av grønt eple og sitrustoner slår denne vinen knockout på de fleste europeiske Chardonnay-baserte viner av god kvalitet.
Assyrtikos aroma og smak kan minne om europeiske druer som Riesling og Sauvignon Blanc. Assyrtiko passer perfekt til Santorinis vulkanske jordsmonn. Over 900 hektar er dyrket på øya, hvorav mesteparten går til produksjon av hvitvin. Noe tørkes, og det gir søte dessertviner. 70 prosent av vinmarkene på øya er plantet med Assyrtiko. Med lite naturlig regn er det nesten bare morgendugget som gir drueplanten vann. Lite næring i skrint jordsmonn gir druene høyt syrenivå, noe som gjør at vinene er svært matvennlige.
På rødvinssiden er våre åpenbare favoritter agiorgitiko og xynomavro-druen – en særegen syrlighet og et opphav fra gamle vinstokker gir viner som fortjener sin plass blant verdens virkelig gode viner.
Ypperlige matviner
De greske vinene vi spesielt trekker frem er svært interessante kjøp. Ikke nødvendigvis for lagring, men for å kombinere med mat. Smak hvitvinene med hvit fisk og skalldyrretter med smørsauser. Østers naturell er et must med disse vinene. Syrligheten og konsentrasjonen de har, gjør vinene legendarisk gode til den rette maten. Kobler man langstidsgrillet lam, entrecôte eller pattegris til rødvinene, er hemmeligheten kun å servere rødvinen en tanke kjølig i store glass. Da har du det perfekte sommermåltidet.
En reell utfordrer
De fleste tenker ikke over det når vin handles inn, men man velger ofte kjente merkenavn eller trygge vinområder etter anbefalinger av bekjente og venner. Pris er også et kriterium, men ikke like avgjørende. Vinprodusentene er klar over dette og skrur derfor prisene opp etter hvert som etterspørselen øker. Dette er chablis et godt eksempel på de siste ti årene, pris kontra kvalitet harmonerer ikke lenger i de fleste tilfeller. Da kan man se på en reell utfordrer: gresk vin.
Smakerommet:
Estate Argyros Assyrtiko Santorini 2020
Varenummer: 13085801 (bestilling).
Pris: 340 kr.
Poeng: 88.
Lys grønngul farge. Sitrusskall, flint og eple på duft og smak. Flott syrlighet og lang fruktdrevet ettersmak. Server i store glass.
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2018
Varenummer: 9869201 (bestilling).
Pris: 300 kr.
Poeng: 88.
Lys gulgrønn farge. Urter, mineraler og sitrus på duft og smak. Markant konsentrasjon og syrlighet. Lang mineralsk ettersmak.
Gaia Agiorgitiko 2019
Varenummer: 9869001 (bestilling).
Pris: 220 kr.
Poeng: 87.
Dyp rød farge. Konsentrert med krydder, mørke bær på duft. Saftig og flott konsentrasjon med flintaktig avslutning i ettersmaken.
Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018
Varenummer: 11441305 (bestilling).
Pris: 400 kr.
Poeng: 86.
Lys blålilla farge. Fruktdrevet aromabilde med markjordbær, urter og florale toner. Delikate tanniner underbygger en flott fruktighet. Magnumflaske.
Terra Petra Rapsani 2018
Varenummer: 12206801 (bestilling).
Pris: 300 kr.
Poeng: 89.
Middels rød farge. Delikat fruktighet av mørke bær, florale toner og urter på duft og smak. Markerte tanniner og syrlighet i ettersmaken, men flott, lang lengde. Server i store glass.
Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem
Vinen bedømmes med poeng. Du kan lese poengene slik
Hvem vurderer vinene
Svein Vinofil Lindin Vinjournalist
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.
Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng.