<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sider: Sommerens seks beste

Norsk sider fosser frem i kvalitet, men har fortsatt en vei å gå.

Publisert 9. juli 2021
Oppdatert 11. juli 2021
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
Høyere kvalitet: Norsk sider blir bedre og bedre. Foto: Svein Lindin
Høyere kvalitet: Norsk sider blir bedre og bedre. Foto: Svein Lindin

Den gode smaken av sider har slått an i Norge. Tall fra Vinmonopolet viser at det har vært en tidobling av salget siden 2011. Fra beskjedne 39.000 liter til formidable 326.000 liter i 2020. Det er særlig de seneste fem årene at salget har tatt av. Norsk sider ligger på topp av salget med 243.900 liter i 2020 etterfulgt av England, Sør-Afrika, Frankrike, Sverige og Spania, som alle ligger godt under 20.000 liter i salg.

De seks beste sidere i sommer

Hardangergutane Vindpust Eplesider 2020
Ren, klar eplesmak med flott syrlighet og middels konsentrasjon.
Poeng: 88
Pris: 170 kr (bestilling)
Selges hvor: Vinmonopolet Varenr: 11080301

Egge Gård Musserende rosé sider 2020
Ren klar bringebærsmak med flott syrlig og god konsentrasjon.
Poeng: 87
Pris: 170 kr
Selges hvor: Vinmonopolet Varenr: 539601

Sjuragarden Hardangersider
Modent eple, oksidert stil balansert syrlighet og god konsentrasjon.
Poeng: 84
Pris kr 150.- veil
Selges hvor: Nettsted til Sjuragarden

Drøs, laga på Gravenstein
Lettdrikkelig ren eplekarakter av Gravenstein. Middels fylde og balansert syrlighet. Hverdagssider.
Poeng 85
Pris kr 160 veil
Selges hvor: Nettsted til Lofthus sideri

Gaum, laga på Summerred
Frisk eplekarakter på smak og duft. Ren ung fruktighet med flott markert syrlighet.
Poeng: 85
Pris kr 160 kr veil
Selges hvor: Nettsted til Lofthus sideri

Balholm Cider
Ren modnet smak og duft ev eple. Fyldig, men mangler litt syrlighet.
Poeng: 84
Pris: 85 kr
Selges hvor: Vinmonopolet Varenr: 2109602

Om smakingen. Totalt 40 sidere ble smakt. 2 med feil. Vurdert av Svein Lindin, Tonje Berg og Jenny Bjørklund

Kvaliteten har løftet seg

Vi hadde denne uken en gjennomgang av norsk sider, og som i alle smakinger finnes det noen sorte får med hensyn til smak og kvalitet. Det er på sin plass fra vår side å hevde at norske siderprodusenter trenger å smake bredere og spisse smakskompetansen utover egne produkter. Resultatet av en slik kompetanseheving hos produsentene vil bli at lysten til å heve kvaliteten øker betraktelig.

Når det er sagt, er det svært mye positivt som har skjedd de ti siste årene med norsk sider. Litt over tid har sukkermengden gått betraktelig ned. Den nedsatte sukkermengden har fått frem bedre fruktkvalitet og økt syrligheten, og norsk sider har fått et kvalitetsløft som et godt drikkealternativ til mat. Norske produsenter står også mer samlet gjennom organisasjoner som Hanen, som fremmer norske landbruksprodukter og destinasjoner.

Stort utvalg

På Vinmonopolet er det pr. dags dato tilgjengelig 109 ulike typer. Kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet erfarer at kvaliteten og utvalget har økt. 

– Spennet i stiler er blitt større, slik at man nå kan finne sider tilpasset både norsk tradisjonsmat og retter fra Spania, Frankrike og andre land, i tillegg til produkter som egner seg godt som aperitiff, til det ny-nordiske kjøkkenet, og produkter tilsatt bær og annen frukt enn eple – for eksempel «rosésider» med bringebær og rabarbra, forteller Trond Erling Pettersen.

Ikke bare fra Hardanger

Eplesider fra Vestlandet fikk sin egen beskyttede merkeordning i 2009, og sett med et positivt blikk kan man hevde at sider fra Hardanger er Norges svar på Champagne. I hvert fall når det gjelder å representere et beskyttet opphav med klare krav til produksjon. Heldigvis er iveren etter å lage sider stor i Norge. Produsenter fra Vestland, Oslo, Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark, Rogaland, Agder, Viken og Trøndelag finnes i hyllene på Vinmonopolet.

Hvordan bør en god sider smake?

Stikkordet for oss er at det først og fremst smaker eple og har en klar konsentrasjon kombinert med balansert syrlighet og moderate bobler. Sider kommer i mange ulike stiler og sødmegrader, og selv om stilforskjellene er store, er stort sett alle matvennlige. En stor del av tradisjonelle eplesidere i verden er basert på eplekonsentrat, gjær, vann og tilsatt kullsyre, nesten som å lage brus. En god sider bør ha et visst preg av håndverk over seg.

En flott fremtid

Håndverkssidere er preget av ren, flott eplesmak og en balansert kombinasjon av moderate tanniner og god konsentrasjon. Med tradisjonell alkoholgjæring med eple, stedegen gjær og kaldmaserasjon får man frem det aller beste i Norge. Håndverkssider kan også være utfordrende å smake. Spontangjærede og fatlagrede varianter som smaker oksidert eple, kald te, harske nøtter, vegetalt og noe fjøsaktig er ikke våre favoritter. Men norsk sider har en flott fremtid foran seg etter vår mening.

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng.  Du kan lese poengene slik

  • 96-100: Spektakulær
  • 93-95: Eksepsjonell
  • 90-92: Strålende
  • 87-89: Meget god
  • 84-86: God
  • 80-83: Gjennomsnittlig
  • 70-79: Akseptabel
  • 60-69: Dårlig
  • 50-59: Uakseptabel

Hvem vurderer vinene

Svein Vinofil Lin­din Vin­jour­na­list
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.
Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.