Sider: Sommerens seks beste
Norsk sider fosser frem i kvalitet, men har fortsatt en vei å gå.

Den gode smaken av sider har slått an i Norge. Tall fra Vinmonopolet viser at det har vært en tidobling av salget siden 2011. Fra beskjedne 39.000 liter til formidable 326.000 liter i 2020. Det er særlig de seneste fem årene at salget har tatt av. Norsk sider ligger på topp av salget med 243.900 liter i 2020 etterfulgt av England, Sør-Afrika, Frankrike, Sverige og Spania, som alle ligger godt under 20.000 liter i salg.
Kvaliteten har løftet seg
Vi hadde denne uken en gjennomgang av norsk sider, og som i alle smakinger finnes det noen sorte får med hensyn til smak og kvalitet. Det er på sin plass fra vår side å hevde at norske siderprodusenter trenger å smake bredere og spisse smakskompetansen utover egne produkter. Resultatet av en slik kompetanseheving hos produsentene vil bli at lysten til å heve kvaliteten øker betraktelig.
Når det er sagt, er det svært mye positivt som har skjedd de ti siste årene med norsk sider. Litt over tid har sukkermengden gått betraktelig ned. Den nedsatte sukkermengden har fått frem bedre fruktkvalitet og økt syrligheten, og norsk sider har fått et kvalitetsløft som et godt drikkealternativ til mat. Norske produsenter står også mer samlet gjennom organisasjoner som Hanen, som fremmer norske landbruksprodukter og destinasjoner.
Stort utvalg
På Vinmonopolet er det pr. dags dato tilgjengelig 109 ulike typer. Kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet erfarer at kvaliteten og utvalget har økt.
– Spennet i stiler er blitt større, slik at man nå kan finne sider tilpasset både norsk tradisjonsmat og retter fra Spania, Frankrike og andre land, i tillegg til produkter som egner seg godt som aperitiff, til det ny-nordiske kjøkkenet, og produkter tilsatt bær og annen frukt enn eple – for eksempel «rosésider» med bringebær og rabarbra, forteller Trond Erling Pettersen.
Ikke bare fra Hardanger
Eplesider fra Vestlandet fikk sin egen beskyttede merkeordning i 2009, og sett med et positivt blikk kan man hevde at sider fra Hardanger er Norges svar på Champagne. I hvert fall når det gjelder å representere et beskyttet opphav med klare krav til produksjon. Heldigvis er iveren etter å lage sider stor i Norge. Produsenter fra Vestland, Oslo, Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark, Rogaland, Agder, Viken og Trøndelag finnes i hyllene på Vinmonopolet.
Hvordan bør en god sider smake?
Stikkordet for oss er at det først og fremst smaker eple og har en klar konsentrasjon kombinert med balansert syrlighet og moderate bobler. Sider kommer i mange ulike stiler og sødmegrader, og selv om stilforskjellene er store, er stort sett alle matvennlige. En stor del av tradisjonelle eplesidere i verden er basert på eplekonsentrat, gjær, vann og tilsatt kullsyre, nesten som å lage brus. En god sider bør ha et visst preg av håndverk over seg.
En flott fremtid
Håndverkssidere er preget av ren, flott eplesmak og en balansert kombinasjon av moderate tanniner og god konsentrasjon. Med tradisjonell alkoholgjæring med eple, stedegen gjær og kaldmaserasjon får man frem det aller beste i Norge. Håndverkssider kan også være utfordrende å smake. Spontangjærede og fatlagrede varianter som smaker oksidert eple, kald te, harske nøtter, vegetalt og noe fjøsaktig er ikke våre favoritter. Men norsk sider har en flott fremtid foran seg etter vår mening.
Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem
Vinen bedømmes med poeng. Du kan lese poengene slik
Hvem vurderer vinene
Svein Vinofil Lindin Vinjournalist
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.
Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng.