<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Et knippe svært gode viner fra Argentina. Foto: Svein Lindin

Seks sikre fra Argentina

De beste koster litt, men du verden hvor gode de er.

Publisert 13. aug. 2021 kl. 20.41
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 924 ord

Argentina. Landet gir de fleste assosiasjoner til tango, rødvin og grillet kjøtt. Vi skal ta for oss noen klassiske produsenter som alltid leverer kvalitet. Argentina er et spennende vinland som utvikler seg positivt fra år til år. Deres største marked er USA, noe som hindrer de største omveltningene i vinproduksjonen. Men med stadig mindre typiske Parker-bedømte viner med høy alkoholprosent og fatpreg ser man en stille revolusjon.

Spesielt utvalgt: 

 

Cavas de Weinert Gran Vino 2004
Varenummer: 12490001 (tillegg).
Pris: 770 kr.
Poeng: 90.

Middels rød farge. Utviklet aromabilde med røde bær, plomme, ceder og urter på duft og smak. Fyldig konsentrert ettersmak med sopp, bær og ceder i ettersmaken. Strålende eksemplar, fås også i 2012-årgang.

Det hersker ingen tvil om at rødviner fra Argentina på et visst kvalitetsnivå fremdeles har markerte tanniner, sødmefull fruktighet og alkohol som bikker 14 prosent. Det viktige er å finne produsenter som greier å lage balanserte viner, hvor spesielt alkohol eller fatpreg ikke stikker frem som negative elementer i smaken.

Kategorisjef i Vinmonpolet, Trond Erling Pettersen, mener det ikke er overraskende at det er rødvin som selger best når det gjelder argentinsk vin i Norge. Salget av rødvin fra Argentina er opp 44 prosent i første halvår 2021 sammenlignet med samme periode i fjor. Dette skyldes naturligvis covid-19 og lite taxfree- og grensehandel – men det er verdt å merke seg at Argentina er det rødvinslandet som vokser mest dette halvåret. I 2020 økte salget av argentinsk rødvin med 32 prosent til over en million liter, noe som var en svakere vekst enn mange andre rødvinsland hadde dette året på det norske markedet.

Trond Erling Pettersen mener det kanskje kan henge sammen med at handelsmønsteret er på vei tilbake til flasker (hvor Argentina har flere sterke merkevarer) fra bag-in-box (hvor utvalget fra Argentina er noe mindre, og konkurransen spissere).

Hovedruen: Malbec er hoveddruen i Argentina. Foto: Svein Lindin

Snittpris øker

Ser man på de de lange linjene hadde argentinsk rødvin sin storhetstid rundt 2004–2008. Siden har salget avtatt gradvis, viser tall fra Vinmonopolet. Ser man på snittprisen i 2020, stiger den derimot til 171 kroner pr. liter, noe som er lovende når snittprisen i 2016 lå på 156 kroner pr liter.

Billige og dyre viner

Det er signaturdruen malbec som dominerer på bestselgerlisten, men også chardonnay og cabernet sauvignon er representert, forteller Pettersen.

 

Fem flotte viner fra Argentina

 

Achaval Ferrer Mendoza Malbec 2018
Varenummer: 9677501 (bestilling).
Pris: 300 kr.
Poeng: 89.

Dyp rød farge. Plomme, mørke bær og kryddertoner på duft og smak. Fruktdrevet og saftig stil med balanserte tanniner og lang ettersmak. Server i store glass. Dekanter gjerne vinen.

Catena Alta Cabernet Sauvignon 2018
Varenummer: 4610601 (bestilling).
Pris: 349 kr.
Poeng: 89.

Dyp rød farge. Konsentrert og rik på solbær, paprika og urter på duft og smak. Balansert fruktighet, flott syrlighet og rik fylde vitner om høy kvalitet fra Catena. En solbærkonge av en vin.

Catena Alta Malbec 2018
Varenummer: 4610501 (bestilling).
Pris: 370 kr.
Poeng: 88.

Dyp rød farge. Blåplomme, bær og urter på smak og duft. Balanserte tanniner og flott syrlighet. Lang ettersmak.

Bodega Chacra Mainque Chardonnay 2020
Varenummer: 10863701 (bestilling).
Pris: 360 kr.
Poeng: 87.

Middels gulgrønn farge. Gult eple, sitrus og florale toner på duft og smak. Flott syrlighet med fruktdrevet konsentrert avslutning trekker opp. Verdt prisen.

San Huberto Bonarda 2019
Varenummer: 12271201 (basis).
Pris: 195 kr.
Poeng: 86.

Middels blålilla farge. Fruktdrevet moden frukt, urter og plomme på duft og smak. Leskende syrlighet og moderate tanniner i ettersmaken. Server i store glass, lett avkjølt.

Som for de fleste vinland er det rimeligere viner som topper listen etter salgsvolum, men i Argentina finner man også eksempler på dyrere rødviner som har høyt salg og etterspørres av nordmenn. Hvitvinssalget er ganske stabilt – om enn på et lavere nivå enn rødvinssalget – og salget av musserende og rosévin er enda lavere. Sistnevnte er svært avhengige av Vinmonopolets lanseringer for å lykkes i det norske markedet, sier Trond Erling Pettersen til Finansavisen.

Veletablert vinprodusent: Weinerts dype kjellere i Mendoza skjuler mye gammel vin. Foto: Svein Lindin

Fem sikre rødviner og en kanongod hvitvin

Sett med våre øyne er ukens anbefalte viner og produsenter noe man bør kjøpe for å gjenoppdage eller fornye interessen for argentinsk vin. Noen stikkord har vi: De er matvennlige, lagringsdyktige og prisgunstige, i skarp kontrast til dem som selger mest i Norge.

Achaval Ferrer, Cavas de Weinert og Catena er veletablerte vinprodusenter og klassikere denne uken, men Bodegas San Huberto-vin laget av Bonarda tilhører en leskende fruktdrevet vinstil som fortjener oppmerksomhet. Den store overraskelsen ligger i Bodega Chacras ypperlige 2020-årgang laget av chardonnay. Sjelden har vi opplevd en slik vellykket hvitvin fra Argentina.

Vinland: Argentina byr på mer enn man aner. Foto: Svein Lindin

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

 

Vi­nen be­døm­mes med po­eng.  Du kan lese poengene slik

  • 96-100: Spektakulær
  • 93-95: Eksepsjonell
  • 90-92: Strålende
  • 87-89: Meget god
  • 84-86: God
  • 80-83: Gjennomsnittlig
  • 70-79: Akseptabel
  • 60-69: Dårlig
  • 50-59: Uakseptabel

Hvem vurderer vinene

Svein Vinofil Lin­din Vin­jour­na­list
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.
Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.