Strålende viner fra Libanon
Til lam er vinene fra Chateau Musar mer eller mindre perfekte.

Skulle man beskrive et vinikon, kommer man ikke ikke unna Chateau Musar i Libanon. Med en beliggenhet i et av verdens mest konfliktfylte områder, er det blitt laget vin mellom bomber og granater de siste 91 årene. Få andre vinprodusenter har vært så toneangivende og referanseskapende som Chateau Musar siden oppstarten i 1930. Det store vendepunktet for internasjonal anerkjennelse kom under Bristol Wine Fair i 1979, der Château Musar 1967 ble kåret til årets oppdagelse av den kjente engelske vinpersonligheten Michael Broadbent.
Selv om normalsituasjonen ikke er til stede i Libanon i dag etter den tragiske eksplosjonen i 2020 og den etterfølgende økonomiske og politiske katastrofen, kan man beskrive landet som en smeltedigel av Europa og Asia. Ved vårt siste besøk var det slående å oppleve floraen i landskapet, fargene og temperaturen som kunne minne om Syd-Frankrike og Spania ved Middelhavet – mens lukter, bygninger, klesstil og et kaotisk trafikkbilde utvilsomt bar preg av bilder fra Asia.
Legenden består
Vinstokker bryr som kjent seg lite om uroligheter, pandemier og krig. Naturens syklus går videre, og gir vinprodusentene mulighet til å lage vin. Nettopp standhaftigheten til å lage vin uansett forhold gjorde vinmaker og eier Serge Hochar ikonisk og Chateau Musar til en kultprodusent. Under den lange borgerkrigen i Libanon mellom 1975 og 1990 lagde Serge Hochar vin under meget vanskelige forhold. Før han døde i en drukningsulykke nyttårsaften 2014, hadde Serge Hochar sammen med sin bror Ronald bygget sten på sten siden 1959, da de overtok etter sin far Gaston Hochar, som grunnla Chateau Musar.
I dag eies og drives vinhuset videre av Ronald Hochar, som igjen har fått med seg sin sønn Ralph og Serges to sønner, Gaston og Marc. Etter at Serge Hochar gikk bort skulle man kanskje tro Chateau Musar fikk et fall i kvalitet, men faktum er at vinene aldri har smakt bedre eller vært mer presise på konsentrasjon enn nå. Mye av årsaken må tilskrives gamle vinstokker og en vinmakingsfilosofi som tilsier at vinene som bærer navnet «Chateau Musar» lagres i minst syv år før de slippes på markedet.
En annen viktig årsak er Tarek Sakr. Gjennom de siste 29 årene har Tarek Sakr blitt kontinuitetsbæreren ved å ta vare på den særegne og betagende «Bordeaux»-vinstilen Musar er så kjent for, men samtidig utvikle portefølje og troverdighet ved å mer eller mindre eliminere vekk flaskeforskjeller man kan oppleve ved gamle viner fra Chateau Musar.
Høyt over havet
Vinmarkene til Chateau Musar ligger mellom 900 og 1.200 meter over havet, cirka to timers kjøretur fra vineriet i Ghazir i Bekaa-dalen. Med over 3.200 soltimer i året er de svale nettene og høyden en viktig faktor for kvaliteten. Gradestokken kryper lett opp mot 32 plussgrader midt på dagen, og er nede på 15 grader om natten. Den store forskjellen i temperatur gir en forlenget vekstsesong, som i kombinasjon med høyden gir druene og vinen en stor smakrikdom og en uvanlig frisk syrlighet.
Liten og matvennlig
Man skal også legge merke til at vin fra Libanon er en sjeldenhet sett i forhold til større europeiske vinland. På et areal tilsvarende Stor-Oslo blir seks millioner kasser vin produsert årlig, og 50 prosent av produksjonen blir eksportert. Om man kobler kvaliteten i vinene til noe praktisk, er fellesnevneren at vinene på grunn av sin iboende syrlighet er matvennlige, spesielt til lammeretter av ulike slag.