Stadig bedre viner fra Odfjell
Generasjonskiftet har løftet kvaliteten betraktelig.
Det tar tid til å skape en suksess og den riktige visjonen for en vinprodusent. Variablene for å lykkes er mange og kompliserte. I 2022 kan Odfjell-familien feire 40-årsjubileum i Chile. Første årgang med vin ble tappet i 1999, og siden den gang er Odfjell-familien blitt en av de mest anerkjente vinprodusentene i Chile.
Frukt og gris i 12 år
Opprinnelig ble fruktgården og grisefarmen La Colina med beliggenhet i Padre Hurtado, en halvtimes kjøretur fra Santiago, kjøpt på 80-tallet for å bli paradiset for late sommerdager og en fremtidig pensjonisttilværelse for skipsreder Dan Odfjell sr. fra Bergen. Snart 40 år senere har han. pensjonert seg rett over veien for vineriet, og overlatt roret til sine to eldste sønner.
Fremtiden er bærekraftig produksjon
Dagens generasjon, Dan Odfjell jr. og Laurence Odfjell, har de seneste årene snudd opp ned på hva man kan forvente av vinkvalitet fra Chile. Steg for steg beveger man seg i retning av å bli en bærekraftig økologisk/biodynamisk produsent. Det mest synlige eksemplet er stadige høyere poengsummer fra internasjonale vinkritikere.
– Vi er stadig på riktig side av 90-tallet når det gjelder poeng. Ambisjonene våre er høye for vår generasjon, forteller Dan Odfjell jr. til Finansavisen.
– Vi ønsker å etablere oss blant de ti beste økologiske vineriene i den nye verden og på den sørlige halvkule, understreker Odfjell.
– Vi så tidlig megatrenden med at konsumenter over hele verden ønsker å vite at vinen er laget så naturlig og trygt som mulig.
Men det har tatt lang tid å skifte kurs, har Dan Odfjell jr. fått erfare.
– Vi startet arbeidet i vinmarkene i 2009, og har investert stort i å få tilbake mangfoldet i vinmarkene.
Det oser av liv i vinmarkene
– Jeg ser det selv, forteller Dan Odfjell jr. stolt.
– Kaniner løper mellom vinrankene, falker flyr over dem, og det yrer av liv både over og under og rundt vinmarkene. Den vakre sofiefrukten, oliventrærne og mangfoldet av blomster er tilbake. I dag eier Odfjell mer enn 100 hektar plantet vinmark, hvor alt dyrkes og produseres etter biodynamiske prinsipper og gjør Odfjell til en forholdsvis stor aktør på Chiles vinscene. I tillegg er alle druene som kjøpes inn økologiske, så det er stort fokus på bærekraftig produksjon i alle ledd.
Beliggenhet betyr alt
Vinmarkene i Maipo-, Lontué- og Cauquenes tilfører en ekstra dimensjon når vi lager vinene, forteller vinmaker Arnaud Hereu. Han er klinkende klar på at mangfoldet er viktig for kvaliteten.
– Skulle vi kun ha laget vin fra ett sted i Chile, hadde vi ikke greid å komme på det nivået vi er i dag.
Vinmarken i Maipo ligger 405 meter over havet og er både økologisk og biodynamisk sertifisert. Klimaet i Maipo påvirkes både av de kystnære fjellene og av Stillehavet; jordsmonnet er alluvialt med stein og middels til høy fruktbarhet. Lontué-vinmarken ligger lavere med sine 241 høydemeter, og er sertifisert både øko og bio med nær beliggenhet til elven Claro, hvor jordsmonnet er dypt og veldrenert med medium fruktbarhet. Cauquenes-vinmarken ligger på 175 meter over havet, her er det veldig gamle vinstokker med Carignan-druen som er i fokus i det leirbaserte jordsmonnet. Uten vanning blir utbyttet naturlig lavt, og konsentrasjonen i druene gir komplekse og intense viner. Arbeidet i Cauquenes-vinmarkene blir utført med norskættede fjordhester, som Odfjell-familien selv avler i Chile.
Dyktig tospann
En viktig faktor for suksessen til Odfjell er vinmaker-teamet med franskfødte Arnaud Hereu og chilenske Francisca Palaciosi spissen. Sistnevnte er en viktig, fremtidig kontinuitetsbærer og positiv utfordrer mot Arnaud Hereu, som har vært ved vineriet siden 1997. For oss som følger vinene fra Odfjell tett, ser man en helt klar og tydelig trend med vinene. Vinene til Odfjell oppfattes i dag med en mer stedegen stil og druetypisk fruktdrevet karakter med god naturlig syrlighet.