Vinmonopolets nyheter for januar byr på en rundreise til kjente vindestinasjoner og helt ukjente -destinasjoner over hele verden. Slippet får absolutt godkjent karakter, men Vinmonopolet har potensiale til å forbedre seg. Klassikere fra Burgund og Beaujolais, og viner fra portugisiske øyer i Atlanterhavet var de mest spennende i våre ganer.
Jakt etter disse
Januar er ikke det største slippet gjennom året. Ser man bort fra bestillingsutvalgets enorme lansering av over 1000 viner , har polet 65 nye viner i butikkhyllene onsdags 12. januar. 15 er testviner som importørene selv har meldt opp, 28 viner lanseres i basisutvalget og 22 viner er store og små partikjøp fra noen hundre til et par tusen flasker. Partikjøpene gjelder spesielt fra Beaujolais og Burgund, så det gjelder å snu seg når varene blir tilgjengelig fra onsdag morgen.
Våre favoritter
Våre desiderte favoritter på årets første nyhetsslipp er laget på druen gamay med opprinnelse i Moulin-à-Vent i Beaujolais. Vinen Romanesca Moulin-à-Vent fra Vent La Rochelle 2018 til kroner 257 og Grès Noir Moulin-à-Vent 2018 fra Domaine de Roche til kroner 273 er strålende eksempler på flotte, drikkevennlige viner med fruktdrevet karakter og flott syrlighet. Ser man kun på druen Gamay, kommer man ikke bort fra den svært gode vinen Russell Joyce Gamay Noir 2020 fra California til kroner 299. Rett og slett en nytelse i glasset. Vi falt også for Kelby James Russels Cabernet Franc 2020 til kroner 294. En mer typeriktig og prisgunstig Cabernet Franc skal man lete lenge etter. Går man opp i pris, er Vosne-Romanée 2019 fra velkjente Domaine du Clos Frantin til kroner 700 nyhetsslippets beste kjøp.
Utenfor allfarvei
Vil du prøve noe nytt, bør du prøve vinene fra Azorene. 1.500 km vest for Lisboa ligger Øygruppen Azorene. Det er rett og slett fascinerende viner som med konsentrasjon og stil virkelig imponerer. Rosé Volcanico 2020 til kroner 209, Verdelho o Original 2019 til kroner 285 og Branco Vulcânico 2019 til kroner 235 fra Azores Wine Company er viner du kan imponere dine vinvenner med. Garantert.
Fort utsolgt
Saint-Véran og Pouilly-Fuissé er appellasjoner i Burgund som er litt ukjente for nordmenn flest. Som kjent er prisutviklingen i høyere prisklasser som Meursault, Puligny Montrachet formidabel. De høye prisene gjør Saint-Véran og Pouilly-Fuissé mer aktuelle. Det er med den største fornøyelse vi kan anbefale vinen til Saint-Véran Les Prés Batards 2019 fra Julien Pacaud til kroner 316 og Pouilly Fuissé Les Plessys 2019 fra Dominique Cornin til kroner 328. To økologiske viner med stedegen karakter, flott ung konsentrert syrlighet som opptrer som flotte hverdagsviner uten toppvinene finesse, men desto større drikkevennlighet for lommeboken.
Skuffende oransje viner
Oransjevinene fra Slovenia og Kroatia er den store skuffelsen under slippet. Til tross for at polet hevder at mottakelsen av disse oransjevinene har vært positiv, handler det ikke om god smak, men en smal nisje av polkunder som er opptatt av å utforske fenomenet oransjevin. Selv forstår vi ikke hvorfor Vinmonopolet bruker tid og ressurser på å fronte disse når utvalget av oransjeviner allerede er stort i bestillingsutvalget. Ser man prisen på rundt 300 kroner flasken blir lanseringen et spill for galleriet etter vår mening. Gode eksempler fra bestillingsutvalget er Radikon, Gravner, Biokult og Cos for å nevne noen.
Fullt treff
Full treff blir derimot vinene fra vinområdet Mád i Tokaj. Viner fra Øst-Europa er lite representert på Vinmonopolet. Det kan endre seg nå. Vi la spesielt merke til den tørre hvitvinen Nyúlászó Furmint 2018 til kroner 350 fra den dyktige vinmakeren István Szepsy. Noen stikkord som viser hvilken høy kvalitet som ligger til grunn, er spontanfermentering og svært lave avlinger av 40-50 år gamle vinstokker. Også den fruktdrevne og balanserte hvitvinen Úrágya Furmint 2019 fra Royal Tokaji til kroner 254 er et godt eksempel på kvalitetshevingen som har skjedd i Ungarn de siste 10 årene.