<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
VINDRUER I HØYDEN: Mas Janeil er en 24 hektar stor eiendom i Agly-dalen, sør i Frankrike. Foto: Lurton

Hverdagsvinene som imponerer

– En vin trenger ikke å være sofistikert, men den skal smake godt.

Publisert 29. apr. 2022 kl. 17.16
Oppdatert 29. apr. 2022 klokken 18.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 478 ord

Hverdagsviner – det varierer hva man legger i det. Noen dager er vin en naturlig del av måltidet, andre dager trengs det et velfortjent glass. Pris er én faktor og det samme er design, men hva er det som gjør at man kjøper samme vin gang på gang? En sikker vinner er vinene fra François Lurton, som i mange tiår har forsynt Norge med bestselgeren Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc.

« En vin trenger ikke å være sofistikert, men den skal smake godt »
François Lurton

Lager vin i fire land

SIKKER VINNER: François Lurton har i mange tiår forsynt Norge med bestselgeren Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc. Foto: Lurton

François Lurton er en energisk mann som i godt voksen alder håndterer rollen som leder og vinmaker i både Chile, Argentina, Spania og Frankrike – samtidig. 

– Jeg er ikke redd for å bli skitten under neglene, det er tross alt druer som vokser i jorden vi lever av. Og jeg elsker å jobbe på lag med naturen. Det er ikke alltid enkelt, men ivrer man etter å ha en økologisk og biodynamisk tilnærming får man sunne druer som tåler mer, forteller han. 

Lurton lever og ånder for vinmarkene sine, vinifikasjonsteknikk og ikke minst mantraet om at en god hverdagsvin skal smake godt og ha en egenart, men samtidig kunne levere på toppnivået i segmentet den selges i. At han skulle ende opp innen vin var kanskje selvsagt med tanke på hans far André Lurton, som var en levende legende i vinverdenen med La Louvière i Pessac-Léognan i Frankrike.

En liten perle i Sør- Frankrike

I Corbières, nær grensen til Spania, har François Lurton bygget vinmarker siden tidlig på 90-tallet. Som en av de første investerte Lurton i disse høytliggende områdene som det i dag virker helt naturlig å lage kvalitetsvin fra. Høyere vinmarker gir mer syrefriske viner, og med klimaforandringene som skjer er det et faktum at kvalitetsvin lages i høyden i Sør-Frankrike.

Mas Janeil er en 24 hektar stor eiendom som ligger i Agly-dalen i Pyrénées Orientales, mellom Maury og Tautavel sør i Frankrike. Jordsmonnet som ligger på en geologisk forkastning presenterer et stort mangfold og gjør det utfordrende, men ikke umulig å dyrke frem vinplanter. Tiden har vist at gamle vinstokker med Grenache, Mourvèdre og Syrah med lav avkastning gir den beste kvaliteten her.  

Vinrankene blir konstant utsatt for pusten fra de regionale vindene Tramontane og Marin. De gamle vinstokkene grenache, mourvèdre og syrah høstes først når de er helt modne, noe som gir cuveene en vakker aromatisk modenhet. Vinene som produseres der er tilgjengelige under navnet «Mas Janeil» i appellasjonen AOP Côtes du Roussillon og Côtes du Roussillon-Villages og «Les Hauts de Janeil» i IGP Pays d'Oc.

Etter vår mening er dette svært gode eksempler på hverdagsviner som kan være et godt valg som terrassevin, grillvin eller bare et glass i hverdagen. Ukompliserte og gode som de er.