<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil frigjøre seg fra amerikansk import

Prestisjeprosjektet til den meksikanske presidenten tok et år lenger å bygge og kostet dobbelt så mye som planlagt, men fra juli vil Mexicos åttende oljeraffineri være operativt. 

Publisert 25. des. 2022 kl. 10.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 247 ord
PRESTISJEPORSJEKT: For Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador, som her taler under innvielsen av raffineriet i sommer.  Foto: Bloomberg

Mexicos nyeste oljeraffineri, som er drevet av det statlige oljeselskapet Pemex, vil nå halvparten av kapasiteten i juli, kunngjorde den meksikanske presidenten Manuel Lopez Obrador fredag. 

Olmeca-oljeraffineri, som bygges ved siden av Dos Bocas-havnen i Tabasco-regionen sør i Mexico, vil bli Pemex åttende når det blir operativt. Raffineriet er en del av presidentens plan om å gjøre landet selvforsynt med bensin og diesel, og få slutt på en tung avhengighet av import, hovedsakelig fra amerikanske raffinerier, skriver Reuters.

SELVFORSYNT: Olmeca-raffineriet skal kunne ta unna 340.000 fat pr. dag med råolje når kapasiteten når sitt fulle potensial i september. Foto: Bloomberg

370.000 fat pr. dag

Ifølge Lopez Obrador, som også kommer fra regionen Tabasco, har byggingen av raffineriet skjedd på rekordtid, og den 1. juli vil raffineriet begynne å håndtere 170.000 fat pr. dag med råolje. 

Dagen før Mexicos nasjonaldag (som er 16. september) er planen at den vil kunne operere på full kapasitet og håndtere 340.000 fat pr. dag, og gi 280.000 fat pr. dag med bensin og diesel, skriver Lopes Obrador på Twitter.

Presidenten har satt driften av Pemex i sentrum av energiagendaen sin, og Olmeca-raffineriet har vært et av hovedprosjektene hans siden han tiltrådde i slutten av 2018. Prosjektet har likevel ikke gått helt knirkefritt. Etter den opprinnelige planen skulle raffineriet begynt å produsere drivstoff fra i år og det ville koste rundt 8 milliarder dollar å få det oppført. Nå vil ikke raffineriet være fullt operativt før i midten av september, mens prislappen har steget til med over 90 prosent, til 15,4 milliarder dollar.