<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår 260 prosent oppside: – En enten-eller-aksje

Niclas Gehin spår enorm oppside i Rana Gruber hvis stjernene stiller seg på rekke. Han peker imidlertid på høy volatilitet. 

Publisert 26. jan. 2023 kl. 12.49
Oppdatert 26. jan. 2023 klokken 14.19
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 527 ord
OPPSIDE: Analytiker Niclas Gehin i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

 

Jernmalmprodusent Rana Gruber har gjort det meget godt på børs den siste tiden og har – hånd i hånd med spotprisen på jernmalm – steget nær 50 prosent siden midten av oktober. 

Analytiker Niclas Gehin i DNB Markets rykker i dag ut med ny analyse på gruveselskapet og hever kursmålet med 30 prosent til 65 kroner – opp fra tidligere 50 kroner. 

Aksjen stiger 4,7 prosent på børs i dag og kursmålet gir en oppside på 12,7 prosent fra kursen i skrivende stund som er på 57,70 kroner.

Gehin tror jernmalmprisene vil ende med en gjennomsnittspris på 116 dollar pr. tonn i fjerde kvartal, opp fra 78 dollar pr. tonn tidligere i kvartalet. 

Han spår også kvartalsvis utbytte på 2,70 kroner pr. aksje, som gir en total utbetaling på rett under 100 millioner kroner. Det gir totale utbytter på 7,35 kroner for 2022. For neste år ventes det utbytter på totalt 8,70 kroner, basert på selskapets utbyttepolitikk om å utbetale mellom 50 og 70 prosent av resultatet. 

260 prosent oppside

I analysen drar DNB-analytikeren også frem et bull- og bear-case. Bear-caset tilsier at spotprisen på jernmalm faller til under Rana Grubers breakeven på produksjonskostnad på 80 dollar pr. tonn. Da faller aksjen til 0 kroner, ifølge analysen.

Bull-caset, derimot, tar utgangspunkt i at spotprisen på jernmalm stiger til 200 dollar pr. tonn og holder seg der i overskuelig fremtid. 

Jernmalmprisene siden 2008 Skjermbilde: TradingEconomics

På vårparten 2021 steg jernmalmprisene til et tak på 219 dollar pr. tonn, men stupte til 94 dollar på fire måneder. Tilbake i 2008 var også prisene oppe på 190-tallet i et halvt års tid, men falt raskt til 70 dollar. 

«Vi understreker at jernmalmprisene iboende er volatile, og at fremtidskurven er utsatt for usikkerhet. Det gjelder også for Rana Grubers inntekter», skriver Gehin i analysen. 

Niclas Gehin om Rana Gruber-aksjens utfallsrom. Skjermbilde: DNB Markets

Da viser Gehins kalkulator et kursmål på 200 kroner – over 260 prosent over kursen i dag. For at det skal skje er det flere ting som må falle på plass, kategorisert som «oppsiderisiko» i DNB-analysen:

  • Jernmalmprisene må stige og holde seg på svært høyt nivå over lang tid
  • Etterspørselen for stålproduksjon fra Kina må ta seg opp 
  • Rana Gruber må få opp jerninnholdet fra dagens 62 prosent til 65 prosent. Det vil gi en premium på 10-30 dollar pr. tonn

Nedsiderisikoen ligger i at etterspørselen fra Kina faller, og at de finner større forekomster i Afrika så de blir mindre avhengige av Australia og andre eksportører. 

«Vi ser på Rana Gruber som en enten-eller-aksje, og mener at risikoen er på oppsiden gitt en estimert EV/EBITDA på 1,7x i 2024», skriver Gehin i rapporten.