<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kutter kraftig i utbyttet etter grisevær

Vått vær spolerte inntjeningen for BHP i andre halvår, og verdens største gruveselskap kutter kraftig i utbyttet. 

Publisert 21. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 266 ord
UTBYTTEKUTT: For BHP, ledet av Mike Henry. Foto: Bloomberg

Verdens største gruveselskap, australske BHP, la tirsdag frem et resultat etter skatt på 6,5 milliarder dollar i andre halvår 2022, ned fra 9,4 milliarder dollar i samme periode året før.

Driftsresultatet falt fra 14,8 til 10,8 milliarder dollar, mens inntektene gikk fra 30,5 til 25,7 milliarder dollar.

En sammenstilling fra S&P Global Market Intelligence pekte ifølge Nyhetsbyrån Direkt mot et resultat etter skatt på 7,0 milliarder av inntekter på 25,0 milliarder dollar.

Samtidig ble utbyttet senket fra rekordhøye 1,50 dollar pr. aksje i andre halvår 2021 til 0,90 dollar pr. aksje i andre halvår 2022 – noe som var lavere enn ventede 1,03 dollar.

Grisevær ødela

– Voldsomt vått vær for våre kullgruver påvirket produksjonen og enhetskostnadene, så vel som utfordringer med å skaffe nok arbeidskraft. Lagerendringer bidro også til kostnadene. (...) Vi venter at disse effektene vil avta i neste halvår og at enhetskostnadene faller i tråd med revidert guiding, sier konsernsjef Mike Henry i en kommentar.

– Vi er positive til etterspørselsutsiktene inn mot andre halvår 2023 og 2024, med høyere aktivitet i Kina som hoveddriveren. Vi venter at innenlandsk etterspørsel i Kina og India vil fungere som en stabiliserende motvekt til nedbremsingen i verdenshandelen og økonomiene i USA, Japan og Europa, fortsetter han.

BHP-sjefen mener at utsiktene til etterspørselen ser sterke ut også på lang sikt, gitt sterk befolkningsvekst, økt levestandard og et energiskifte med høyere metallintensitet – inklusive råvarer til stålproduksjon.

Investorene på Sydney-børsen reagerte med et skuldertrekk på BHP-rapporten og sendte aksjen ned heller beskjedne 0,3 prosent i tirsdagens handel.