<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Streiken rammer Hydro

Hydro Karmøy og Hydro Årdal trapper ned produksjon, og selger overflødig strøm i markedet. Skipninger vil bli sterkt begrenset.

Publisert 17. apr. 2023
Oppdatert 17. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 219 ord
UT I STREIK: Ansatte ved Hydro Aluminium Karmøy. Foto: NTB

 

Etter søndagens brudd i meklingen i mellomoppgjøret mellom NHO og LO/YS skriver Norsk Hydro i en børsmelding at medlemmer organisert i Industri Energi og FLT ved Hydro Karmøy og Hydro Årdal tas ut i streik fra i dag, mandag 17. april.

Nedtrappingen av driften er regulert i nedkjøringsavtaler, og ifølge disse vil berørte medlemmer tas ut i streik gradvis, ettersom nedkjøring av produksjonen krever betydelig arbeidsinnsats fra operatørene ved aluminiumsverkene. Dette er ifølge Hydro en prosess som vil ta flere måneder.

Selger strøm

Skipning vil være sterkt begrenset i både Årdal og på Karmøy så lenge streiken pågår, og dette vil føre til forsinkelser i leveranser.

Strømmen som ellers ville ha gått til aluminiumsproduksjon vil ifølge meldingen selges i spotmarkedet for kraft, noe som kan gi lavere strømpriser allerede i dag.

Samtidig opplyser Hydro om at konsernansatte på regnskapssenteret med arbeidssted på Sunndalsøra, og som er organiserte i Handel og kontor, også er tatt ut i streik.

Trapper opp

Streiken omfatter 185.000 LO-medlemmer i privat sektor (NHO-organiserte bedrifter), og fra mandag morges er 22.947 medlemmer tatt ut. 

Søndag kveld kom varsel om at ytterligere 16.561 medlemmer vil bli tatt ut i streik fra fredag – dersom partene ikke blir enige innen den tid. I så fall vil over 39.500 LO-medlemmer være i strek fra fredag.