<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De vil få massive økonomiske problemer

Russiske trusler og bomber har fått fart på hveteprisene. Analytiker frykter for ukrainske bønder.

Publisert 20. juli 2023
Oppdatert 20. juli 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 612 ord
I TRØBBEL: Ukrainske bønder, her fra innhøsting nær Kivsjovata i Kyiv-regionen. Foto: NTB

Hveteprisene reagerte kraftig opp onsdag etter Kreml-trusselen om at alle skip som seiler til ukrainske havner i Svartehavet fra torsdag av vil bli ansett som potensielle transportører av militært utstyr. Samtidig vil de såkalte flaggstatene til skipene som seiler til Ukraina, bli ansett for å være på Kyivs side i konflikten.

Onsdagens hveteprisoppgang på 8,5 prosent var den største siden 2012. 

Hvetefutures korrigerer noe ned torsdag og faller 0,4 prosent til 7,24 dollar pr. bushel (skjeppe, som tilsvarer drøye 27 kilo, red. anm.) på råvarebørsen i Chicago.

Bomber kornlagre

Den siste russiske trusselen kommer bare dager etter at Russland avsluttet kornavtalen som i ett år har sikret strømmen av ukrainsk korn gjennom en korridor i Svartehavet, og knuser ifølge Bloomberg selv vage håp om at Ukraina skal gjenoppta eksporten. Samtidig øker usikkerheten rundt global matforsyning.

BOMBES: Ukrainske kornlagre, her fra Odessa-regionen. Foto: NTB

– Vi anså det som usannsynlig at kornavtalen ville bli videreført, men dette er eskalerende – etter en rekke eskaleringer allerede. Innhøstingen av ukrainske bønders avlinger begynner akkurat når eksportkapasiteten stenges av, sier senior råvareanalytiker Michael Magdovitz hos Rabobank i London.

Russland har fulgt opp den avsluttede kornavtalen med gjentatt bombing av ukrainske havner som Odessa og Tjornomorsk, landbruksutstyr og kornlagre. Minst 60.000 tonn korn skal ha blitt ødelagt i Tjornomorsk. En større korntrader hevder overfor nyhetsbyrået at ødeleggelsene vil ta «svært lang tid» å reparere, slik at kornhandelen vil bli hemmet på lengre sikt.

– Hva er vitsen?

Selv om krigen har tæret kraftig på avlingene, er Ukraina fortsatt en betydelig kornleverandør globalt sett. Dog er landet avhengig av å få eksportert. Kornet kan sendes via elver, veier og jernbane, men dette er mye vanskeligere og dyrere enn eksport via dypvannshavnene.

BOMBER: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

En stengt korridor gjennom Svartehavet vil derfor med all sannsynlighet legge press på ukrainske bønders økonomi mens de forbereder seg på å så vinteravlingen – deriblant av hvete – om bare et par måneder.

– Hvis dette fortsetter, er jeg ikke i tvil om at ukrainske bønder vil få massive økonomiske problemer, og de vil spørre seg hva som er vitsen med å plante dette, sier Magdovitz til Bloomberg.

Langt til toppen

Kornavtalen, som ble meklet frem av FN og Tyrkia etter Russlands blokade av ukrainske havner, ble ansett som en viktig mekanisme for å forhindre en potensiell global matkrise. Som en del av avtalen gikk Russland med på å la skip passere etter inspeksjoner i Tyrkia. 

Avtalen åpnet for eksport av mat og gjødsel, inklusive ammoniakk, fra tre ukrainske svartehavshavner.

Kraftig stigende kornpriser er dårlige nyheter for fattige land som er avhengige av kornimport, selv om det er langt opp (60 prosent) til rekordnivåene på nærmere 11,80 dollar pr. bushel i mai i fjor.

PÅ VEI OPP: Hveteprisene den siste uken.