<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

God dag for gruveaksjer

Onsdag var Freeport-McMoRan og Newmont blant vinnerne i S&P 500-indeksen. I Europa steg ThyssenKrupp-kursen, mens Novo Nordisk sank.

Publisert 3. juli
Oppdatert 3. juli

En rekke strateger, økonomer og politikere har snakket om hvor fantastisk USAs jobbmarked er. Nyere statistikk viser imidlertid at forholdene er blitt en god del verre. I forrige uke søkte uventet mange amerikanere om arbeidsledighetstrygd, og antallet som mottar slik støtte har steget til det høyeste nivået siden desember 2021. I tillegg meldte ADP om 150.000 nye arbeidsplasser i juni, noe som var 15.000 færre enn konsensusestimatet og mindre enn noen gang siden januar.

Rapportene bidro til å senke renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner, men effekten på de store børsindeksene var minimal. Ved firetiden var både S&P 500 og Nasdaq 100 nær uendret.

Samtidig medførte høyere metallpriser at gruveaksjer gjorde det bra. To av de største, Freeport-McMoRan og Newmont, steg med mer enn 4 prosent. Et børsnotert fond for etablerte gullprodusenter, Van Eck Gold Miners, ga en avkastning på nesten 4 prosent, noe som innebærer at investorene har tjent 15 prosent på et år. Et fond fokusert på mindre gullgruveselskaper har i samme periode steget med 20 prosent.

I Tyskland fikk ThyssenKrupp et kursløft på godt over 4 prosent. Industrikonglomeratet gjennomfører en snuoperasjon, og det vurderer nå å selge virksomheten som produserer drivlinjer til biler og andre kjøretøy. Tidligere i uken ble salget av heisdivisjonen ferdigstilt, og i tillegg snakker toppsjefen om masseoppsigelser.

«Normalisering» er et vanlig tema i både finansverdenen og for statistikk generelt. For eksempel gir ekstraordinær suksess i næringslivet gjerne opphav til krefter som over tid reduserer lønnsomheten. Denne effekten så vi i legemiddelbransjen onsdag, der Novo Nordisk fikk et kursfall på 2 prosent. Nedturen skyldtes delvis at president Joe Biden og senator Bernie Sanders i en artikkel i USA Today kritiserer selskapet for å ta for godt betalt for sine fedmeprodukter. De to lovte å gjøre alt de kan for at slike medikamenter skal bli billigere.