– Vi har hatt fire–fem tunge år uten turister, men nå ser kommende sesong endelig lys ut, sier rederarving og eiendomsinvestor Kurt Mosvold fra Kristiansand.
I 2012 åpnet han dørene til «Mosvold Villa», et lite boutique-hotell i kystlandsbyen Ahangama på Sri Lanka. Senere kom «Sundara by Mosvold». Under disse navnene har Mosvold Lanka Estate nå fire luksuriøse strandresorter med rundt 50 rom, men regnskapene er blodrøde.
Siden 2014, som er så langt tilbake regnskapene går, er det tapt 24 millioner kroner på hotellsatsingen ved Indiahavet.
I fjor endte underskuddet på 4,72 millioner kroner – en ny bunnrekord.
Det er en stor trygghet å være i partnerskap med en så stødig, trivelig og dyktig kar som KurtThomas Numme og Harald Rønneberg
Rammet av terror
Det hele startet etter at Mosvold og kona feiret sin tiårs bryllupsdag på Sri Lanka i 2004. Den personlig kristne investoren er sterkt involvert i filantropisk arbeid, og har tidligere fortalt til Finansavisen at kombinasjonen av «business, pleasure og bistand» virket forlokkende.
Mosvold Lanka Estate
(Mill. kr) | 2022 | 2021 |
Driftsinntekter | 0,0 | 0,0 |
Driftsresultat | −0,2 | −0,4 |
Resultat før skatt | −4,1 | −1,4 |
Årsresultat | −4,7 | −1,4 |
«Jeg falt pladask for det vakre landet og endte opp med å bygge et barnehjem i regi av Strømmestiftelsen», uttalte han i 2020.
Så bygget Mosvold hotellene, og fikk med seg de tidligere TV 2-underholderne Thomas Numme og Harald Rønneberg på eiersiden. Senkveld-duoen gikk inn med 10 prosent av aksjene – resten ble eid av familieselskapet og eks-rederiet Mosvold & Co, som nå konsentrerer seg om næringseiendom i Kristiansand.
Hotellene hadde ikke greid å tjene en rupi før en katastrofe rammet Sri Lanka under påskefeiringen i 2019: I et koordinert, islamistisk terrorangrep mot tre femstjernershoteller i Colombo og tre kirker rundt om i landet ble mer enn 250 mennesker drept. Blant de omkomne var 45 utlendinger, deriblant tre av barna til den danske klesgründeren Anders Holch Povlsen.
Vender tilbake?
Inntil det overraskende terrorangrepet var turistnæringen på Sri Lanka i sterk vekst. Så forsvant de fleste av dem: Fra India kom det for eksempel 425.000 tilreisende i 2018. Året etter var antallet falt til 107.000. Fra Storbritannia kom det 254.000 mennesker året før angrepene, men bare 85.000 i 2019, ifølge Wikipedia, som refererer til srilankiske myndigheter.
Med coronapandemien året etter, ble alt bekmørkt. Gjeninnhentingen har heller ikke gått på skinner i det tidligere borgerkrigsherjede landet.
«Sri Lanka opplevde i 2022 en svært vanskelig situasjon, med bl.a. sviktende valutakurs og politisk uro», heter det i årsberetningen til Mosvold Lanka Estate.
Det er først nå at lysbryteren skimtes.
– Sesongen begynner i desember og varer til april. Nå ser kommende sesong lys ut, sier Mosvold til Finansavisen.
For et dobbeltrom i Mosvold Villa en uke i desember, må to personer ut med 2.903 euro, eller 33.500 kroner. Dette ifølge hotellets egen hjemmeside, som umiddelbart lokker med 33 prosent rabatt om man bestiller nå.
En familiesuite for fire voksne og ett barn koster på samme tid 5.869 euro, eller 67.787 kroner – før rabatt.
– Givende og meningsfullt
Ifølge fjorårsregnskapet utgjorde gjelden i Mosvold Lanka Estate 48,8 millioner kroner ved årsskiftet. Egenkapitalen var negativ med 718.621 kroner.
«Selskapet er finansiert av gjeld til mor. Morselskapet vil ikke kreve tilbake denne gjelden før tidligst ett år frem i tid dersom ikke selskapet har midler til dette», står det i årsberetningen.
Der kan man også lese at «bundne bankinnskudd utgjør kr 5». Ved årsskiftet sto det 216 kroner på konto.
Tidligere i år kjøpte den tyske investoren Werner Eckhardt seg inn i Mosvold Lanka Estate via en emisjon. Han eier nå 20 prosent av selskapet.
For Kurt Mosvold, som i 2021 sto oppført med en inntekt på snaut 9 millioner kroner og som eier 15 prosent av familieimperiet Mosvold & Co, er hotellinvesteringen på Sri Lanka som en sidegeskjeft å regne. At den er mer jern- enn gullkantet, gjør visst ikke så mye.
– Vi har litt andre briller på der, med en grad av bistand med i investeringen. Vi har 120 personer ansatt, og synes det er givende og meningsfullt, sier han.
Numme og Rønneberg virker heller ikke plaget av at regnskapene må skrives med rød penn.
«Sri Lanka har lagt bak seg noen tøffe år, men er nå på full fart fremover igjen. Vi var i ferd med å bli lønnsomme da pandemien slo til for fullt, så vi er sikre på at vi er på god vei og vi vet hvor fantastisk det er å feriere på Sri Lanka. Og det er en stor trygghet å være i partnerskap med en så stødig, trivelig og dyktig kar som Kurt», skriver de to i en felles uttalelse til Finansavisen.